Ga naar de inhoud

Het antwoord op de meestgestelde vraag: hoe plassen rensters tijdens de koers?

 do 28 juli 2022 17:03
""
Een rustig toiletbezoek zit er ook voor de vrouwen niet in.

Het is een vertrouwd beeld in het mannenpeloton: plots valt de wedstrijd even stil en wordt er een massale plaspauze ingelast. Maar hoe doen ze dat in de Tour de France Femmes? Marijn de Vries geeft antwoord op een van de meestgestelde vragen aan rensters.

"Het is al mijn hele carrière de meestgestelde vraag en het is tijd om het eindelijk eens uit te leggen", zegt ex-renster en journaliste Marijn de Vries op voorzet van Sporza-reporter Maarten Vangramberen.

 

"Lang werd er gedacht: vrouwen kunnen niet plassen op de fiets. Ze kunnen dat natuurlijk niet vanaf de fiets, zoals de mannen. Maar ze doen het net zoals hen wel in de berm."

 

"Er zijn verschillende manieren om het te doen, al vraagt het wel wat voorbereiding. Vaak wordt het ook goed georganiseerd in het peloton. Omdat het wat langer duurt dan bij de mannen is het fijn om met een grote groep te gaan plassen. Dan kun je nadien makkelijker terugkeren in het peloton."

 

"Aan de ene kant heb je de methode waarbij je door je broekspijp heen plast. Kirsten Wild was daar bijvoorbeeld heel bedreven in. Dat ging supersnel bij haar. Maar veel rensters kunnen dit niet of vinden het vervelend."

 

"De anderen moeten wat meer uitspelen en dat begint al op de fiets, door de armen uit het truitje te halen. Als ze van hun fiets stappen, doen ze hun broek naar beneden en kunnen ze plassen."

 

De Vries merkt nog een ander verschil op met de mannen. "Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan. Dat is ook niet zo prettig."

Marijn de Vries over plassende rensters

Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07 Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07 Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07 Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07 Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07 Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07 Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07 Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07 Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten