Ga naar de inhoud

Aster Nzeyimana genoot oprecht van EK: "Enthousiasme niet moeten faken"

Aster Nzeyimana en Imke Courtois gaven commentaar bij de EK-triomf van Engeland.

Hoewel de finale tussen Engeland en Duitsland "zeker niet de beste match" was, genoot commentator Aster Nzeyimana toch met volle teugen van de apotheose van het EK voetbal voor vrouwen. "Het niveau gaat in stijgende lijn, dat ziet iedereen", zegt hij.

"It came home". Engeland heeft zijn favorietenrol kunnen waarmaken voor eigen publiek in de finale tegen Duitsland. Het had wel 120 minuten nodig om de stugge Duitsers opzij te schuiven.

 

"Het was zeker een spannende finale", opent Aster Nzeyimana. "Het was leuk dat de finale niet al na 10 minuten was beslist, het worstcasescenario voor de neutrale toeschouwer."

 

"Maar het was niet het beste niveau in de finale. Met Engeland en Duitsland stonden absoluut de twee beste ploegen in het toernooi tegenover elkaar, maar de grote druk resulteerde in veel fouten. Het spel lag vaak stil."

 

"Dat is een beetje atypisch, want het was net een van de dingen die ik leuk vond dit EK. Er werd vaak doorgevoetbald, met niet al te veel fouten in vergelijking met het EK voor mannen dat ik vorig jaar heb gevolgd."

 

"Gisteren was het totaal anders. De stress sloeg toe. Er waren zeker wat aangename momenten, maar de verlengingen waren lang een maat voor niets. Het was zeker niet de beste match, maar dat is vaak zo met finales."

Wiegman heeft van een getalenteerde groep een groep winnaars gemaakt.

Aster Nzeyimana

Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach van Engeland, heeft zeker haar rol gespeeld. "Haar wissels waren goed, al heeft ze daar nu ook het warm water niet mee uitgevonden", aldus Nzeyimana.

 

"Ze heeft van in het begin van het toernooi haar ploeg heel goed gezet. De tegenstand wist dus wie er op het veld zou komen. Maar het waren goede wissels, absoluut haar verdienste."

 

"Ze heeft ook enorm veel vertrouwen in de Engelse ploeg gestoken. Ze kwam de kleedkamer binnen als winnaar van het EK 2017 met Nederland. "Ik heb iets gewonnen wat jullie nog niet is gelukt." Met dat aura en zelfvertrouwen heeft ze de ploeg geïnfecteerd."

 

"Engeland heeft nog altijd geen wedstrijd verloren onder Wiegman. Tegen Spanje stond het gastland op 6 minuten van de uitschakeling, maar hebben ze het toch nog kunnen rechtzetten."

 

"Wiegman heeft van een getalenteerde groep een groep winnaars gemaakt. De Duitse coach Martina Voss had de finale ook kunnen winnen. Het werd beslist op basis van details. Maar misschien is het toch geen toeval dat het dubbeltje toch weer aan de kant van Wiegman valt."

"Heerlijk positieve sfeer"

Met 87.192 uitzinnige fans op Wembley - een record voor een EK-finale bij de vrouwen én mannen - kreeg het EK voor vrouwen alvast het gepaste sluitstuk. "De sfeer was geweldig", genoot Aster Nzeyimana na.

 

"De sfeer was anders dan in een mannenwedstrijd. Dat merkten we ook al op na de openingswedstrijd op Old Trafford. Er was minder boegeroep, er waren meer vrouwen en kinderen aanwezig."

 

"Er waren ook wel minder gezangen, maar de sfeer was heel positief. De Duitsers en Engelsen zaten broederlijk en zusterlijk naast elkaar. Een heerlijk positieve sfeer." 

 

"Het contrast met de EK-finale van de mannen vorig jaar, die werd overrompeld door hooligans, kan niet groter zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Oprecht genoten van niveau op EK"

"Game changers", kopte de Engelse krant The Guardian na de triomf van de Lionesses op Wembley. Heeft dit EK iets veranderd voor het vrouwenvoetbal?

 

"Je hoeft het niet altijd over gamechangers te hebben", meent Nzeyimana. "Het niveau gaat in stijgende lijn, dat ziet iedereen. Het was het grootste EK ooit, het volgende zal waarschijnlijk nog groter zijn."

 

"Dat is de fase waarin het vrouwenvoetbal nu zit. Je moet niet na elke prestatie zoeken naar kritiek of het voortdurend oppoken."

 

"Er zit zeker nog een kloof tussen de toplanden en de landen in een andere versnelling, zoals de Red Flames. Dat is normaal: de Engelse vrouwen zijn allemaal profs, de Belgische niet."

 

"Maar ik heb echt oprecht genoten. Ik ben zeer enthousiast geweest in mijn commentaar, zoals ik dat ook ben bij de matchen van de mannen, en heb dat absoluut niet moeten faken. Dat is misschien nog de leukste vaststelling."

 

"En het is niet omdat je enthousiast bent, dat je niet kritisch kan zijn. In de finale lag het niveau niet hoog en werd er niet altijd fair gespeeld, maar ik heb genoten van de kwaliteit op dit EK. De hoge kijkcijfers spreken ook boekdelen."