Heidi Van de Vijver ondanks kanker in Tour de France Femmes: "Thuis denk ik er toch constant aan"

 zo 24 juli 2022 14:06

Voor de bescheiden Belgische ploeg Plantur-Pura wordt de Tour de France Femmes één grote ontdekkingstocht. Met ex-winnares Heidi Van de Vijver hebben ze een ervaren ploegleidster achter het stuur. Opmerkelijk, want Van de Vijver kreeg nog niet zo lang geleden de diagnose slokdarmkanker.

De Tour de France Femmes mag dan wel een eersteling zijn, toch telt de koers heel wat officiële en officieuze voorouders. Eentje daarvan, de Tour de la CEE Féminin, werd in 1993 gewonnen door Heidi Van de Vijver. Nu is ze er opnieuw bij, als ploegleidster bij Plantur-Pura (de ploeg van onder meer Sanne Cant).

 

"Dit is een bijzonder moment. Ik wist dat de Tour ooit zou terugkeren voor ons, maar het is ongelooflijk dat het 29 jaar heeft geduurd. Het is fantastisch dat we na zo lang wachten zoveel appreciatie krijgen."

 

Volgens Van de Vijver was de wedstrijd toen goed georganiseerd, maar is het grootste verschil de omkadering. "We hadden misschien 2 verzorgers, nu zijn de teams hier met 20-25 mensen personeel voor 6 rensters."

Je probeert niet aan de slechtste scenario's te denken.

Heidi Van de Vijver over haar strijd tegen kanker

Over haar strijd tegen kanker: "Het overvalt je soms 's nachts"

Heidi Van de Vijver wou deze eerste editie absoluut niet missen, ook al hoorde ze nog niet zo lang geleden dat ze slokdarmkanker heeft. "Twee weken lang wist ik niet hoe ernstig de situatie was. Dat was onmenselijk."

 

Van de Vijver twijfelt nog of ze voor een drastische behandeling kiest of toch voor een ander alternatief pad. "De ene dokter zegt dit, de andere dat. Er zal wellicht íets moeten gebeuren, maar ik moet zelf beslissen wat het beste voor mij is. Ik ben nog jong en sportief. Ik wil mijn leven nog niet overhoop gooien."

 

De ploegleidster van Plantur-Pura is ook in de Tour, omdat het haar zinnen verzet. "Als ik thuis zit, gaan mijn gedachten er constant naartoe. Ik ben niet iemand die in een hoekje gaat huilen, maar 's nachts overvalt het je soms. Je probeert niet aan de slechtste scenario's te denken."

 

"Maar als ik hier ben, zijn die gedachten weg. Dit zijn kleine gelukjes die ik probeer in mij op te nemen. Mijn lichaam heeft dat nodig. Als ik straks in de ploegleidersauto stap, heb ik ook spanning, maar wel gezonde spanning."

 

Van de Vijver blijft sowieso strijdvaardig. "Ik heb ontzettend veel afgezien in mijn carrière, heb veel opofferingen moeten doen. Nu kan ik alleen maar hopen dat het goed komt. Het moet."

Gerelateerd:
Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07 Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07 Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07 Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07 Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07 Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07 Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07 Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07 Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten