Het gaat goed met ons Belgisch voetbal, althans op extrasportief gebied. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Pro League die de impact van het Belgisch profvoetbal op sociaal-economisch vlak onderzocht. "Onze clubs nemen meer dan ooit hun maatschappelijk engagement op", concludeerde CEO Lorin Parys.
De gevolgen van het coronajaar zinderen nog altijd na bij onze profclubs. Toch is er licht aan het einde van de tunnel.
Hoewel de inkomsten in het seizoen 2020-2021 met 22% daalden ten opzichte van het seizoen 2019-2020, heeft het Belgisch profvoetbal een bijdrage van 962 miljoen euro geleverd aan onze economie. Daarnaast creëerde de Belgische voetbalsector ook bijna 4.500 banen, 954 meer dan in het voorgaande seizoen.
De Pro League vindt het belangrijk om, ondanks de lagere inkomsten, te blijven investeren in de maatschappij. Zo willen de clubs banen creëeren via sociale en duurzame projecten. Daarnaast stegen ook de investeringen in het vrouwenvoetbal en in de jeugdopleidingen.
"De cijfers bewijzen dat we - ondanks de economische uitdagingen in de sector - onze inspanningen blijven opvoeren, om ook echt de maatschappelijke motor te zijn die het verschil maakt", concludeert CEO Lorin Parys.
Behoefte aan vernieuwing
Sam Sluismans, partner bij het onderzoeksbureau Deloitte, benadrukt de impact van de coronapandemie: "Zoals vorig jaar voorspeld, heeft de pandemie de Belgische clubs zwaar getroffen. De inkomsten zijn gedaald en de kosten gestegen."
"Toch spelen de clubs een belangrijke rol in onze economie. Ze hebben contact gehouden met hun supporters en zijn blijven investeren in hun medewerkers. Onze clubs blijven afhankelijk van traditionele inkomstenstromen zoals ticketverkoop en commerciële opbrengsten."
"Daaruit blijkt dat er behoefte is aan een vernieuwing van het bedrijfsmodel in de sportsector. De inkomstenstromen moeten worden gediversifieerd om uiteindelijk een duurzaam bedrijfsmodel te ontwikkelen dat goed stand kan houden."