BEKIJK: Belgische touwtrekkers veroveren brons op Wereldspelen: 8e medaille voor ons land

  De Belgen (in het blauw) versloegen Duitsland in de kleine finale.

  Het is geen alledaagse sport, maar België is er wel goed in: de Belgische mannen hebben afgelopen nacht het brons veroverd in het touwtrekken (tug of war) op de Wereldspelen in Birmingham (VS). De Belgen versloegen in de kleine finale Duitsland met 3-0 in de klasse tot 640 kilogram.

  Bekijk België-Duitsland om het brons:

  België als 4e naar halve finales

  Met z'n achten mogen ze samen de 640 kg niet overschrijden. Het Belgische team bestaat uit 11 leden: Wim Broeckx en Luc en Raf Mertens (Hoogstraten), Wim De Schutter (Retie), Jan Hendrickx en Ief Smets (Dessel), Joeri Janssens (Nijlen), Wouter Raeymaekers (Mol), Johny Schuermans (Merksplas), Dries Vermeiren (Sint-Lenaarts) en Joris Vermeiren (Wuustwezel).

  De tug of war-competitie werd op 1 dag afgewerkt. Eerst moesten er 5 voorrondeduels afgewerkt worden. De Belgen begonnen met een 1-1-gelijkspel tegen Italië, tegen Groot-Brittannië werd met 3-0 verloren, daarna volgden een 1-1 tegen Duitsland, een 3-0-zege tegen Nederland en 3-0-verlies tegen dé topfavoriet Zwitserland.

  De top 4 mocht naar de medaillestrijd, België mocht als 4e tegen nummer 1 Zwitserland in de halve finale. Het werd andermaal 3-0. Zwitserland, dat al zijn duels in Birmingham won, is een referentieland in deze sport met nu al 6 titels op de Wereldspelen (1989, 1993, 2005, 2009, 2013, 2022).

  België mocht nog kampen om het brons tegen Duitsland. Onze mannen begonnen meteen sterk en waren een maatje te groot, ze wonnen met 3-0. Zwitserland won de gouden medaille tegen Groot-Brittannië.

  Trainer Ief Smets: "Onbeschrijfelijk na aarzelende start"

  Alle begin is moeilijk, zo bleek ook voor onze touwtrekkers. "We beginnen aan het toernooi hoe we eigenlijk niet mogen beginnen, met een 1-1 tegen Italië", analyseerde trainer Ief Smets de voorronde van de Belgen.

  "We moeten altijd winnen van Italië. Er waren er al die dachten dat het gebeurd was. We wisten vooraf dat Groot-Brittannië heel sterk was en we verloren. Na een 1-1 tegen Duitsland wonnen we van Nederland. We stootten door en bij de laatste vier weet je dat alles kan."

  "De Zwitsers zijn buiten categorie, dat beseften we al vooraf. In de match om brons dienden we ons eigen spel te spelen. We moesten de match in handen houden en hen fouten laten maken en breken."

  "We hebben brons: dat is onbeschrijfelijk. We begonnen op de Wereldspelen van 2013 met een zesde plaats op zes", besloot de Belgische trainer. "Vier jaar later overtroffen we onze verwachtingen met een vierde plaats."

  "Nu legden we er een beetje druk op, vorig jaar werden we immers wereldkampioen bij de clubs in een andere gewichtsklasse, maar we vielen 50 kilogram af met de ploeg. We veroveren nu onze eerste medaille in een landencompetitie op het hoogste niveau."

  Luc Mertens was een van de Belgen die het brons letterlijk mee over de streep trok. "Dit geeft een overweldigend gevoel. Na een aarzelende start ging het hoe langer hoe beter. Brons halen is subliem. We kunnen naar de toekomst toe nog hoger mikken."

  Bekijk de finale tussen Zwitserland en Groot-Brittannië

  8e medaille voor Team Belgium

  Het is de achtste medaille voor Team belgium in Birmingham, de vierde bronzen plak. Bart Swings won vier gouden medailles en een bronzen medaille in het skeeleren. De vrouwenaflossing op de 4x25 meter popzwemmen en Jérémy Lorsignol (freestyle parkour) grepen ook brons in hun discipline.

  Belgische medailles op de Wereldspelen 2022
  medaille Belg sport link
  goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenafvalling verslag
  brons Bart Swings skeeleren: 1.000 meter verslag
  goud Bart Swings skeeleren: 10 km afvalling verslag
  goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenkoers op weg verslag
  brons Jérémy Lorsignol parkour: freestyle verslag
  brons vrouwenploeg 4x25 meter popzwemmen verslag
  goud Bart Swings skeeleren: 15 km afvalling op weg verslag
  brons mannenploeg touwtrekken (klasse tot 640 kilogram) verslag
  goud Licai Pourtois jiujitsu (klasse tot 57 kilogram) verslag
  goud Florian Bayili jiujitsu (klasse tot 69 kilogram) verslag
  goud Helena Heijens/Bram Röttger acrogym: gemengd paar verslag
  goud Nicolas Collin muurklimmen: boulder verslag
  goud Maurine Ricour duatlon verslag
  zilver Ian Lodens/Charis Gravensteyn jiujitsu (gemengd) verslag
  brons Eddy Merckx driebanden verslag
  goud Kim Bergmans/Lise De Meyst/Bo Hollebosch acrogym (trio) verslag
  goud Tinne Gilis squash verslag
  zilver Simon De Wever/Jonas Raus/Viktor Vermeire/Wannes Vlaeminck  acrogym: mannenteam verslag
  zilver korfbal team verslag
  zilver Arnaud Delly/Maurine Ricour duatlon: mixed relay verslag