Ga naar de inhoud
Belgische medailles op de Wereldspelen 2022
medaille Belg sport link
goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenafvalling verslag
brons Bart Swings skeeleren: 1.000 meter verslag
goud Bart Swings skeeleren: 10 km afvalling verslag
goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenkoers op weg verslag
brons Jérémy Lorsignol parkour: freestyle verslag
goud Bart Swings skeeleren: 15 km afvalling op weg verslag

Bart Swings sluit af in stijl: 4e goud op 15 km afvalling op de weg

 di 12 juli 2022 06:11
Als na 1 km ging hij ervandoor.
Bart Swings had het uitdagende stratencircuit in Birmingham het best onder de knie.

Bart Swings heeft zijn dominantie op de Wereldspelen in zijn 5e en laatste race nog eens in de verf gezet: hij pakte op de 15 km afvalling op de weg een 4e gouden medaille. Na 1 km al liet hij de tegenstand ter plekke. Naast 4x goud pakte Swings ook 1x brons. Een medaille in elke wedstrijd dus.

Swings had van de Wereldspelen, de Spelen voor niet-olympische sporten, in Birmingham, in de VS, een doel gemaakt. En dat legde de olympische schaatskampioen geen windeieren. 

Swings opende vrijdag met goud op de 10.000m puntenafvalling, daarna volgden brons op de 1.000m sprint, goud op de 10 km afvalling, goud op de 10 km puntenkoers op de weg en vannacht dus nog eens goud op de 15 km afvalling op de weg.

De 31-jarige skater won met grote overmacht en leverde opnieuw een waar meesterwerk af. Al na een kilometer versnelde Swings. Daarna hebben de tegenstanders alleen zijn rug en skatende benen kunnen zien.

De Fransman Martin Ferrie eindigde als tweede, de derde plaats was voor de Spanjaard Francisco José Peula Cabello.

Na 4 kilometer had Swings al 4 seconden afstand genomen van de concurrentie, na 9 kilometer lag hij 23 tellen voor.

Rond de 12e kilometer dubbelde hij 5 skaters, die het peloton vormden. Uiteindelijk voltooide Swings de afstand met een voorsprong van driekwart minuut.

Net als bij de puntenkoers op zondag kwam Swings op het lastige stratenparcours in de industriewijk naast de piste dus veruit als beste uit de voeten. De 666 meter lange ronde, met bochten naar links en rechts, vergt veel van het atletisch vermogen van de skaters.

Opnieuw remde Swings als hij een bocht ontwaarde en danste hij vervolgens door die bochten. Wie een bocht mist, komt al snel op het gras terecht als het niet tot een valpartij komt. Alleen Swings beheerste het kunstje om dergelijke problemen te vermijden.

Bij de vrouwen won de Colombiaanse Johana Viveros Mondragon, die ook haar vierde titel  behaalde.

Swings meest succesvolle skeeleraar op Wereldspelen tout court

Swings heeft nu een palmares van 8 gouden medailles bij 3 Wereldspelen. Hij krikte zijn totaal aantal plakken op tot 12. Daarmee bevestigde hij zijn positie als de meest succesvolle skeeleraar op de Wereldspelen.

Op de ranglijst wordt hij bij de mannen gevolgd door de Amerikaan Chad Hedrick, die net als Swings veel won als skeeleraar en zich vervolgens met succes op het ijs waagde.

Hedrick ging Swings voor als gouden olympisch medaillewinnaar in het schaatsen (5.000 meter in 2006).

 's Werelds beste skater benadrukt dat de Wereldspelen hem evenveel waard zijn als de Olympische Spelen, omdat ze maar eens in de 4 jaar worden gehouden. Als gevolg van de coronapandemie moesten beide evenementen een jaar worden verschoven. Die stellingname heeft Swings nog populairder gemaakt bij de organisatoren van de Spelen.

Swings zal dit seizoen nog een paar keer als skeeleraar in actie komen. Hij heeft toegezegd in september zijn ploeggenoot Jason Suttels een handje te helpen bij de Europese titelstrijd, die in Italië wordt gehouden. Later die maand geeft hij zeker niet forfait als in Berlijn de meest prestigieuze marathon voor skaters wordt gereden.

Aan de wereldkampioenschappen, die dit jaar in Buenos Aires als World Roller Festival te boek staan, doet hij niet mee. Swings staat dan weer op schaatsen.