Ga naar de inhoud

Ook goud op 10.000m afvalling voor Bart Swings: 3e medaille in 3 races op Wereldspelen

 zo 10 juli 2022 15:24
" "
Bart Swings eerder deze week in Birmingham (VS).

Bart Swings heeft een 2e gouden medaille veroverd op de Wereldspelen in Birmingham. De olympische schaatskampioen was vroeg in de ochtend in de VS de beste in de 10.000 meter afvalling. Eergisteren pakte hij goud op de 10 km puntenafvalling, gisteren brons op de 1.000 meter.

Bart Swings maakte een doel van de Wereldspelen, waar hij zijn eerste liefde volop kan beleven. En zijn piek rendeert: na 3 wedstrijden telt de 31-jarige allrounder evenveel medailles.

Zijn wedstrijd van vandaag had eigenlijk gisteren moeten plaatsvinden, maar een flink onweer gooide roet in het eten. Daarop werd de race naar de volgende ochtend iets na 8 uur lokale tijd gezet.

En Swings was goed wakker. Hij deelde zijn race, waarbij elke 400 meter iemand van de 16 deelnemers afviel, goed in. In het eerste deel kwam hij een paar keer op kop, om zich tussen km 3,5 en 6,8 op de 4e plaats te nestelen. In de finale kwam hij weer naar voren.

In kilometer 9 verstopte hij zich nog op de 5e plaats, maar op 400 meter van het einde lag hij op kop en dat gaf hij niet meer af.

Swings finishte in 15'16"914, bijna een halve seconde rapper dan de Colombiaan Daniel Zapata Martinez (15'17"393), de Italiaan Giuseppe Bramante (15'21"510) liep 4,5 seconden later binnen voor brons.

Later vandaag - om 19.56 uur Belgische tijd - doet Swings ook nog de 10 km puntenkoers op de weg. Dinsdag volgt nog de 15 km afvalling op de weg.

Dit zijn zijn derde Wereldspelen. Met Cali 2013 en Wroclaw 2017 erbij zit hij nu al aan 6 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles.

Swings: "Voelde me echt goed op het einde van de race"

Na het behalen van zijn 3e medaille op de Wereldspelen in Birmingham was Bart Swings alvast in de wolken met zijn prestatie. "Het ging goed vandaag. De eerste 15 tot 20 ronden was het nog wat zoeken naar de goede positie, maar op het einde van de race voelde ik me echt goed", vertelde onze landgenoot.

"Het was een zware wedstrijd met veel positiewissels, maar uiteindelijk was ik goed gepositioneerd voor de sprint. Deze keer maakte ik ook geen fouten, wat bij de 1.000 meter sprint wel het geval was."

Het is een triomf die Swings alvast moed geeft voor de 10 kilometer punten op de weg, een race die vanavond om 19.56 uur van start gaat. "Ik hoop zo goed als mogelijk te rijden om zo opnieuw voor de overwinning te gaan, dat is het doel", sloot Swings strijdvaardig af.

Gerelateerd: