Ga naar de inhoud
Belgische medailles op de Wereldspelen 2022
medaille Belg sport link
goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenafvalling verslag
brons Bart Swings skeeleren: 1.000 meter verslag
goud Bart Swings skeeleren: 10 km afvalling verslag
goud Bart Swings skeeleren: 10 km puntenkoers op weg verslag
brons Jérémy Lorsignol parkour: freestyle verslag
brons vrouwenploeg 4x25 meter popzwemmen verslag
goud Bart Swings skeeleren: 15 km afvalling op weg verslag
brons mannenploeg touwtrekken (klasse tot 640 kilogram) verslag
goud Licai Pourtois jiujitsu (klasse tot 57 kilogram) verslag
goud Florian Bayili jiujitsu (klasse tot 69 kilogram) verslag
goud Helena Heijens/Bram Röttger acrogym: gemengd paar verslag
goud Nicolas Collin muurklimmen: boulder verslag
goud Maurine Ricour duatlon verslag
zilver Ian Lodens/Charis Gravensteyn jiujitsu (gemengd) verslag
brons Eddy Merckx driebanden verslag
goud Kim Bergmans/Lise De Meyst/Bo Hollebosch acrogym (trio) verslag
goud Tinne Gilis squash verslag
zilver Simon De Wever/Jonas Raus/Viktor Vermeire/Wannes Vlaeminck  acrogym: mannenteam verslag
zilver korfbal team verslag
zilver Arnaud Delly/Maurine Ricour duatlon: mixed relay verslag

Bart Swings bezorgt België meteen goud op 1e dag van Wereldspelen

 za 9 juli 2022 08:11
De Wereldspelen hebben plaats in Birmingham, in de VS.
Bart swings wint de 10.000 meter skeeleren.

En of Bart Swings nog kan skeeleren. De olympische schaatskampioen won op de openingsdag van de Wereldspelen in Birmingham (VS) het goud op de 10.000 meter puntenafvalling. Er kwamen 2 Belgen in actie op dag 1: Sarah Prieels ging er met de compoundboog uit in de 1/8e finales.

VIDEO: Swings verovert meteen goud op dag 1

Bart Swings kwam voor goud naar de VS en die doelstelling haalde hij meteen binnen in zijn eerste wedstrijd. Swings kaapte op de 10 km puntenafvalling 18 punten, de Fransman Martin Ferrie was 2e met 11 punten, de Duitser Nils Bühnemann kaapte brons weg met evenveel punten.

Al in de eerste ronden liet Bart René Swings, zoals hij op de deelnemerslijst staat, merken dat hij een hoog tempo ambieerde. Op het moment dat hij 9 punten had verzameld en zijn voornaamste tegenstander, de Italiaan Giuseppe Bramante, 4 punten, nam hij gas terug.

Daarvoor had Swings de toeschouwers een fraaie spagaatfinish getoond, waarmee hij 2 punten sprokkelde. Na enkele ronden hervatte de 31-jarige Belg de aanval om met ruime voorsprong op de tegenstanders te finishen.

"De grote druk is nu al weg", reageerde Swings na afloop."Ik ben natuurlijk heel blij. Ik kwam naar hier voor een gouden medaille en dat dat dan al in de eerste wedstrijd lukt, maakt me opgelucht en blij. De puntenafvalling is mijn lievelingswedstrijd. Het was een mooie dag."

Swings rijdt nog 4 wedstrijden

Het is Swings' derde deelname aan de Wereldspelen na eerdere edities in Cali en Wroclaw. Hij zit intussen aan 5 gouden medailles. Uniek is dat hij nauwelijks een half jaar geleden nog goud veroverde op de massastart in het schaatsen op de Winterspelen in Peking.

"Dat is inderdaad uniek", glimlachte Swings. "Het is uitzonderlijk dat beide evenementen dit jaar in hetzelfde jaar plaatsvinden, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het zou anders ook uniek zijn. Ik ben er trots op dat ik de combinatie schaatsen-skeeleren succesvol kan blijven doen."

Swings rijdt in Birmingham nog 4 wedstrijden: de afvallingskoers op de baan, de afvallingskoers op de weg, de puntenkoers en de 1.000 meter. "Ik kan nu vrijer in die wedstrijden stappen. Ik kijk ernaar uit om telkens weer het beste van mezelf te geven."  

 

De wedstrijden worden gehouden op een vlakke 200-meterpiste in een voormalige industriewijk, Powell Steam Plant, die ooit het centrum van de energievoorziening in de stad was. De finales in de namiddag moesten tot twee keer worden verschoven, nadat er een fikse regenbui op de baan was gevallen. De omstandigheden in Jefferson County, waartoe Birmingham behoort, zijn lastig: het is 35 graden bij een luchtvochtigheid van 51 procent.

Sarah Prieels strandt in 1/8e finales compoundboog

Sarah Prieels was de tweede Belg in actie vrijdag. De 32-jarige boogschutter is er net niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales met de compoundboug.

Prieels eindigde op de twaalfde plaats in de kwalificaties, op basis waarvan de duels in de eerste ronde van de knock-outfase opgesteld worden. De Belgische versloeg in de eerste ronde de Chileense Mariana Zuñiga, die als 21e eindigde in de kwalificaties, met 136-135.

In de tweede ronde verloor Prieels echter nipt (147-146) van de Amerikaanse Paige Pearce, die de kwalificaties als vijfde afsloot.

Wereldspelen: 8 juli

14:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.