Ga naar de inhoud

Nieuwe nationale zwemcoach Frédéric Vergnoux voorgesteld: "Een teamplayer"

 ma 13 juni 2022 20:28
Frederic Vergnoux volgt Ronald Claes op als nationale zwemcoach.

Weer een nieuwe nationale zwemcoach. Al de derde op minder dan een jaar tijd. Ronald Gaastra nam vorige zomer na de Olympische Spelen in Tokio ontslag, na hem kwam Ronald Claes die recent noodgedwongen moest opstappen. Nu is het de beurt aan Frédéric Vergnoux. "Ik voel dat ze hier mijn hulp nodig hebben", vertelt de Fransman.

Vergnoux werd voorgesteld aan de pers als coach met veel ervaring en een sterke internationale reputatie. De Fransman was in het verleden onder meer aan de slag bij Groot-Brittannië en Spanje. Die ervaring moet hij nu gebruiken om het Belgische zwemmen uit het slop te halen.

 

"Ik voel dat de mensen hier mijn hulp nodig hebben", vertelt Vergnoux. "Daardoor geraak ik erg gemotiveerd. Sinds ik in gesprek ben met de zwemfederatie voel ik me erg op mijn gemak. Ik ben rustig en ik denk dat dit project door velen wordt gedragen."

 

Technisch directeur Lode Grossen geeft meer uitleg bij de keuze van de federatie voor Vergnoux. "Hij heeft verschillende kwaliteiten: mensen laten samenwerken, in team werken, de zwemsport bekijken als een ploegsport,..."

 

"We moeten zorgen dat de jonge zwemmers dag in, dag uit samen willen trainen want dat maakt ze sterker. Dat zijn zaken waar hij zwaar op inzet. Dat heeft voor ons ook de doorslag gegeven om hem aan te stellen."

Niet vanaf nul beginnen

Louis Croenen is er nog, maar Fanny Lecluyse en Kimberly Buys zijn intussen gestopt. Pieter Timmers, die zilver pakte op de Olympische Spelen in Rio, stopte al in 2020. Heeft ons land dan nog wel voldoende kwaliteit om mee te spelen op het internationale toneel?

 

"Er staat hier al een organisatie en er zijn atleten. We moeten dus niet beginnen vanaf nul", deelt de nieuwe Belgische zwemcoach mee.

 

Toch mogen we volgens technisch directeur Grossen nog niet te snel resulaten verwachten. "Het eerste echte doel zou 2028 moeten zijn. Maar eigenlijk, zoals Frédéric Vergnoux ook zelf zei, wil je meteen resultaten zien."

 

Gerelateerd: