UEFA Nations League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
3
1
1
0
0
3
1
2
België
3
1
1
0
0
3
1
3
Israël
0
1
0
1
0
1
3
4
Frankrijk
0
1
0
1
0
1
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Israël
0
0
0
0
0
0
0
4
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Israël
0
0
0
0
0
0
0
4
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0

"Het was héél erg pijnlijk, maar het is voorbarig om nu al de doodsklokken te luiden"

 za 4 juni 2022 12:22

Verslaggever Peter Vandenbempt zag dat de Rode Duivels tegen Nederland door de ondergrens zakten en hij stelt vast dat het niet de eerste keer is dat het achterin piept en kraakt bij België. "Als de sterren uit vorm, niet fit of vermoeid zijn, is België maar een gewone ploeg."

Voor het eerst in 4 jaar was het Koning Boudewijnstadion nog eens helemaal uitverkocht. De derby tegen Nederland leefde, ook al was het "maar" de Nations League. Als je dan zo speelt: heel erg pijnlijk.

 

Het was de zwaarste thuisnederlaag sinds 2008, de grootste nederlaag ook sinds de 5-0 in Spanje. Maar dat waren andere tijden.

 

Deze generatie heeft ook wel eens een verrassend pakje slaag gekregen. Denk maar aan Zwitserland-België vlak na het WK 2018. Alleen heeft België toen best wel wat laten zien, kwamen de Duivels ook 0-2 voor.

 

Nu was het een totale offday, zowel collectief als individueel. Een wake-upcall.

De Nederlanders keken hun ogen uit met zoveel ruimte tussen de linies.

Peter Vandenbempt

"De Jong heerste, waar je dat van De Bruyne zou verwachten"

De Nederlanders waren goed, maar de Belgen waren héél slecht. Defensief, uiteraard. Maar ze hadden ook geen idee aan de bal. Dat goeie begin van de Belgen waar ik overal over lees, zou ik toch niet overdrijven. De match begon als een veredelde oefenmatch in wandeltempo.

 

Na die kans voor Castagne werd België in alle onderdelen van het voetbal afgetroefd, op alle posities. Er was ongelooflijk veel ruimte tussen de linies; de Nederlanders keken hun ogen uit.

 

Tegelijkertijd deed Nederland het heel erg goed, met een Frenkie de Jong die heerste op de middenstrook, terwijl wij dat van Kevin De Bruyne zouden verwachten.

 

Voorin hadden ze met Bergwijn en Depay, toch invallers bij hun club, spelers die het verschil konden maken. Ze waren niet alleen scherper en meer gedreven, maar ook beter aan de bal. Dit Nederland is een veelbelovend elftal met het oog op het WK.

De Jong en De Bruyne
Frenkie de Jong en Kevin De Bruyne

"Defensie is niet meer op niveau, maar we zullen het met deze jongens moeten doen"

We zeggen al vaker dat de verdediging een zorgenkind is, maar dat is ook niet verwonderlijk na het afscheid van 2 topverdedigers als Kompany en Vermaelen.

 

Wie hen vervangt, is niet van hetzelfde niveau, dat kun je ook niet verwachten in een klein land als België.

 

Boyata had een catastrofale avond, maar ook Vertonghen en Alderweireld presteerden niet (meer) op hun niveau van vroeger.

 

Het zijn trouwens niet alleen de grote voetballanden die veel kansen creëren tegen de Belgen, maar ook landen als Estland of Wit-Rusland. En in de matchen tegen Frankrijk, Italië en Nederland incasseerde België 11 goals in 4 duels. Dan geraak je niet ver op een groot toernooi.

 

België heeft maar 5 van zijn laatste 11 matchen gewonnen en daarin hield het ook maar 3 keer de nul. Die zeges waren dan nog tegen Estland, Wit-Rusland en godbetert Burkina Faso.

 

De defensie straalt duidelijk niet meer dezelfde autoriteit uit als vroeger. Nu heeft die de neiging om voortdurend achteruit te kruipen, waardoor er veel ruimte ontstaat. Ze werden ook vaak op snelheid gepakt, toch wel zorgwekkend.

 

Maar het is niet zo dat de vervangers al klaarstaan. Je hebt wel namen als Théate en Vanheusden, maar dat is nog niet voor het WK. Ik vrees dus dat we het met deze jongens moeten doen.

Jan Vertonghen

"We hebben geen 20 voetballers van topklasse"

Het is duidelijk dat deze generatie haar piek heeft gehad op het WK van 2018. Maar dat betekent niet dat we nu de doodsklokken moeten luiden over hen. Dat is voorbarig.

 

Wat wel zo is, is dat als de absolute sterren niet fit, uit vorm of vermoeid zijn, dan is België maar een gewone ploeg. We hebben geen 20 voetballers van topklasse. Dat is gisteren gebleken.

 

Het komende halfjaar wordt cruciaal: wordt Lukaku weer de topspits van zijn Inter-periode? Haalt Eden Hazard zijn niveau nog? De Bruyne is een zekerheid en met Courtois hebben we een topkeeper.

 

Het is dus niet zo dat er na deze nederlaag niets meer mogelijk is voor de Belgen op het WK. Maar dat was wel een belangrijke test en zo komen er niet veel meer.

 

Peter Vandenbempt

Vandenbempt
Peter Vandenbempt
Gerelateerd: