Voorzitter RSCA-supportersclub over vertrek Kompany: "Dit zet ons 5 jaar terug in de tijd"

Heel wat Anderlecht-supporters zijn teleurgesteld over het vertrek van Vincent Kompany.

Het vertrek van Vincent Kompany als trainer van Anderlecht stuit op heel wat onbegrip bij de supporters van de club. "Hij was de juiste man op de juiste plaats. We zien niemand die hem kan vervangen", reageert Nico Deraedt, lid van de Fanboard van Anderlecht en voorzitter van supportersclub Purple Poppies.

Toen gisterenavond het nieuws kwam dat Kompany en Anderlecht hun samenwerking stopzetten, was dat voor de meeste volgers een verrassing. Anderlecht deed het met een derde plaats in de competitie beter dan vorig seizoen en greep ook nipt naast bekerwinst.

"We vinden het echt heel jammer. Kompany was de juiste man op de juiste plaats. Hij straalde een visie uit en bovendien werd het spel ook beter", reageert Deraedt teleurgesteld.

 

Hij vermoedt dat het vooral de beslissing van het bestuur was om Kompany te laten gaan. "Er is veel ongenoegen bij de supporters. Kompany's verhaal was nog niet klaar. Nu wordt de club 5 jaar terug in de tijd geplaatst."

Kompany al coachend voor de Anderlechtbank: een beeld dat we komend seizoen niet meer zullen terugzien.

"Ook wij hadden af en toe kritiek op hem en de ploeg, maar ik denk dat het bestuur niet beseft dat er gewoon niet voldoende kwaliteit aanwezig was in de kern om prijzen te pakken", zegt Deraedt.

 

Nochtans waren ze er dichtbij afgelopen seizoen. Anderlecht verloor pas na strafschoppen de bekerfinale van Gent. 

 

"Die finale kwam op een slecht moment. Er waren een aantal spelers niet topfit,  waardoor we niet op volle sterkte stonden. Uiteindelijk wordt Kompany daarop afgerekend en dat is jammer", licht Deraedt toe.

 

Het bestuur moet nu op zoek naar een opvolger, maar daar heeft Deraedt weinig vertrouwen in: "We zien op dit moment niemand die hem kan vervangen. Mazzu wordt genoemd, maar ik twijfel of hij past bij Anderlecht."

 

"Alle respect voor wat Mazzu gedaan heeft, maar hij heeft nog niet bewezen dat hij iets kan presteren als er veel druk bij komt kijken. Zijn passage bij Genk was uiteindelijk ook maar van korte duur."

Deraedt ziet nog een ander mogelijk probleem met Mazzu: "Ik denk niet dat zijn spelsysteem strookt met Anderlecht. Met Union speelt hij toch vooral reactievoetbal. In het verleden hebben we met Weiler en Vercauteren al een paar trainers gehad die ook zo speelden en die zijn toch snel moeten vertrekken."

Alle respect voor wat Mazzu gedaan heeft, maar hij heeft nog niet bewezen dat hij iets kan presteren als er veel druk bij komt kijken.

Nico Deraedt