Ga naar de inhoud

Kangoeroes spelen topseizoen: "Mechelaars vinden weg naar het basketbal terug"

 vr 20 mei 2022 12:34
Mechelen klopte Leuven in de beslissende wedstrijd, Game 5.
Kangoeroes Mechelen verzekerden zich woensdag van een plekje in de finale.

Waait er een nieuwe wind door basketbalstad Mechelen? De vrouwen van Kangoeroes Mechelen veroverden onlangs de dubbel en nu staan ook de mannen in de titelfinale. Sporza-basketbalcommentator Kris Meertens duidt de recente prestaties.

Weinig steden in België hebben een rijker basketbalverleden dan Mechelen. Met legendarische spelers en een volle trofeeënkast was Racing Mechelen vorige eeuw een instituut in ons land. 

 

In 1995 verhuisde Racing Mechelen naar Antwerpen en ontstonden de huidige Antwerp Giants. Mechelen bleef sindsdien verstoken van topbasketbal, tot nu.

Woensdag kon Kangoeroes Mechelen - gevormd in 2018 - voor het eerst de titelfinale behalen in zijn jonge geschiedenis. De vrouwenploeg deed het nog beter, zij wonnen onlangs de dubbel titel en beker.

 

"Het is toch bijzonder voor het Mechelse basketbal", beaamt Kris Meertens. "Op deze manier kunnen ze toch weer een beetje aanknopen met het roemrijke verleden. De ploeg komt stilaan terug op de kaart. Dat heb ik ook met mijn eigen ogen gezien. Voor het eerst sinds de jaren 90 zat de arena afgeladen vol. De Mechelaar heeft de weg naar het basketbal teruggevonden."

Sterspeler Rik Samaey won bij Racing Mechelen 7 landstitels in 9 seizoenen.

Het niveau van de Belgische competitie is gedaald de voorbije jaren.

Kris Meertens

De ambitieuze voorzitter Luc Katra trok in 2018 ook met de mannen- en vrouwenteams van Willebroek naar Mechelen. Een verrassing wil Meertens deze evolutie dan ook niet noemen. Dit is louter een stap in een proces dat al een tijd aan de gang is.

"Bij de vrouwen had je al een tijdje een sterke kern. Met de zussen Massey  en Laure Resimont had je al heel wat talent." 

 

"Ook de rol van sportief adviseur Tony Van den Bosch mag niet onderschat worden. Hij haalde coach Kristof Michiels binnen bij de mannen. Een heel sterke zet. Je voelt aan alles dat er een goed plan achter zit."

 

"Dat de mannen nu plotseling de finale halen, is toch wel een sterke prestatie. Al moeten we er wel bij zeggen dat het niveau van de Belgische competitie ook is gedaald de voorbije jaren. Wen Mukubu werd verkozen als beste Belgische speler in de competitie en is 38. Domien Loubry werd 3e en is 37. Dat zegt toch wel iets." 

Coach Kristof Michiels is een sterke aanwinst gebleken.

Het wordt uitkijken hoe ze bij de vrouwen de afwezigheid van de Massey's zullen opvangen.

Kris Meertens

Desondanks wordt er bij Kangoeroes ook wel ingezet op jonge Belgische spelers. De zussen Massey hebben beiden al hun goede vorm kunnen verzilveren met een transfer naar Spanje. Bij de mannen zijn Joppe Mennes en Jo Van Buggenhout twee jongens die hun neus aan het venster komen steken. 


"Het wordt uitkijken naar hoe ze bij de vrouwen de afwezigheid van de Masseys zullen opvangen. Het zal niet makkelijk worden, want ook Kortrijk zal zich komen mengen op het toneel. Zij hebben voormalig bondscoach Philip Mestdagh aangesteld. Daar staat ook wel het een en het ander te gebeuren." 

 

"De vrouwencompetitie belooft dus wel spannend te worden. Kangoeroes moet toch vanaf nu elk seizoen voor die titel en beker gaan. Bij de mannen blijft Oostende ongenaakbaar, maar met Antwerp Giants, Bergen en Limburg United moeten ze wel kunnen wedijveren. Als er op termijn een nieuwe zaal komt in Mechelen, dan mogen ze misschien dromen van meer."

De tweelingszussen Billie en Becky Massey trekken na dit seizoen naar Spanje.
Gerelateerd:

finale play-offs (best-of-5)

Oostende - Mechelen 3-1
Oostende Mechelen 103-60
Mechelen Oostende 84-74
Oostende Mechelen 86-69
Mechelen Oostende 83-91

In de nationale play-offs van de BNXT League spelen de clubs voor de Belgische landstitel.