Ga naar de inhoud

Ploegleider Valerio Piva: "Waarom staat die fles prosecco niet gewoon open op het podium?"

 wo 18 mei 2022 12:17

De Giro van Biniam Girmay zit erop nadat hij op het podium een kurk in zijn linkeroog had gekregen. De 22-jarige Eritrese sensatie verlaat de Ronde van Italië dus via een achterpoortje na zijn knappe zege van gisteren. Valerio Piva, zijn ploegleider bij Intermarché-Wanty-Gobert, vindt dat de ceremonie aangepast moet worden. 

Onze reporter in Italië feliciteerde Valerio Piva eerst met de zege van gisteren. "Ik heb de laatste vier kilometer niet meer gezien op televisie", zegt de ploegleider van de winnende Girmay.

 

"Toen ik hoorde dat hij won, volgde een ontploffing van enthousiasme. Ongelooflijk. Waarna 5 minuten later het drama volgde."

 

Waar plaatst Piva deze zege? "Het is een bevrijding voor ons team. We waren na de eerste rit heel tevreden met de tweede plaats, maar zijn het elke dag blijven proberen. Ik heb al veel meegemaakt als ploegleider, maar deze overwinning is toch heel speciaal. Zeker ook met zo'n renner. Girmay is altijd tevreden, het was top!"

Ik heb al veel meegemaakt als ploegleider, maar deze is toch speciaal.

Valerio Piva

"De Tour? Gaan programma niet aanpassen"

Girmay ging na zijn zege van de hemel naar de hel. Hij kreeg op het podium een kurk in zijn oog en moet daardoor de Giro verlaten. "Zijn opgave is heel jammer, want we gingen nu voor de puntentrui", beseft Piva. "We deden alle dagen mee voor de punten en ik denk dat hij zeker een kans had op de paarse trui en nog een ritzege."

 

"Maar zijn gezondheid primeert. Hij is nog jong en heeft een mooie toekomst. We moeten hem beschermen en het zal volgens mij niet heel lang duren voor we hem weer zien."

 

Moet Girmay nu naar de Tour? "Ik weet niet of we zijn programma gaan veranderen. We zitten binnenkort weer samen. Het lijkt me belangrijk om eerst te herstellen en dan het programma af te werken zoals voorzien, met onder meer wat eendagskoersen in België."

 

Het WK wordt ongetwijfeld het volgende grote doel van Girmay. "Hij heeft het potentieel om veel koersen te winnen. Het WK kan zeker, maar ook de koersen in Canada kan hij proberen te winnen." 

 

"Maar eerst revalideren dus. Hij blijft nog een paar dagen in Jesi en zal dan naar zijn uitvalsbasis in San Marino gaan om daarna naar België te vertrekken."

Het lijkt me belangrijk om eerst te herstellen en dan het programma af te werken zoals voorzien, met onder meer wat eendagskoersen in België.

Valerio Piva

"Waarom staat die fles niet gewoon open?"

Valerio Piva heeft met Intermarché ook nog Domenico Pozzovivo in de Giro. Die doet het voorlopig goed in het klassement met de 8e plaats. "We hebben ook nog Rein Taaramäe Jan Hirt, Lorenzo Rota en Aimé De Gendt, die gisteren heel sterk was. We blijven het proberen en ik geef de vrijheid aan iedereen."

 

Moet de ceremonie op het podium aangepast worden na het incident met Girmay? "Ja, waarom kan die fles niet gewoon open staan op het podium, zoals in de F1?", is het duidelijke antwoord van Piva.

De babbel van Renaat Schotte met Valerio Piva:

Gerelateerd: