Daar is Gir(o)may! Eritrese wonderboy kraakt Mathieu van der Poel in beklijvende sprint

  Giro d'Italia: Rit 10
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 196 km
  location 12u42: Pescara - 17u13: Jesi
  trophy Biniam Girmay
  einde
  startfinish
  0306090120150196

   Na Gent-Wevelgem heeft Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) nu ook toegeslagen in de Ronde van Italië. De Eritreeër vocht een bloedstollend duel mano a mano uit met Mathieu van der Poel. Na een lange sprint moest de Nederlander zich rechtzetten.

   10e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Biniam Girmay is op zijn 22e bezig aan een seizoen om U tegen te zeggen. Nadat hij eerder al de beste was geweest in Gent-Wevelgem wint hij nu ook zijn eerste rit in een grote ronde.
    
   • Winnaar van de dag (2): De Afrikaanse wielersport beleeft dankzij Biniam Girmay hoogdagen. Voor de rit vertelde de Eritreeër dat de mensen in zijn thuisland gek aan het worden zijn, wat moet dat dan nu zijn?
    
   • Verliezer van de dag: Bij Lotto-Soudal geloofden ze vooraf dat Caleb Ewan vandaag zou overleven. Niet dus, want al op de eerste klim van de dag moest de anders zo vinnige Australiër iedereen laten rijden.
    
   • Morgen: De etappe van morgen is er op papier één voor de snelle mannen. Caleb Ewan, Mark Cavendish en Arnaud Démare krijgen dus een herkansing, nadat ze vandaag allemaal vroeg of laat werden gelost.

   Saaie aanloop, heerlijke finale

   De 100 vlakke aanloopkilometers van de etappe ter ere van Michel Scarponi werden gekleurd door Lawrence Naesen, Alessandro De Marchi en Mattia Bais. De drie reden een voorsprong van 6'30" bij mekaar, maar niemand die er ooit aan twijfelde dat de winnaar in het peloton zat.

    

   De jongens van Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert zetten zich in een hele dag op kop voor Mathieu van der Poel en Biniam Girmay, die in de openingsrit een stevig duel uitvochten en de voorbije dagen een woordenoorlogje hadden. Ook Lotto-Soudal deed aanvankelijk zijn duit in het zakje, maar de rode brigade gaf er snel de brui aan.

    

   Al snel bleek waarom: al op de eerste korte klim van de finale moest Caleb Ewan het peloton laten rijden. Niet veel later ging ook Mark Cavendish overboord, Arnaud Démare moest pas lossen op de laatste klim van de dag.

    

   Alessandro Covi was de enige die het op die Mansano nog probeerde, maar hij waaide vanzelf terug. 

    

   In de afdaling richting finishlijn ging Van der Poel er dan maar zelf vandoor. Ook hij werd weer bij de lurven gevat door de jongens van Intermarché, nog met z'n drieën in de finale. Even ging bij Girmay daarna bergaf het licht uit. Hij miste een bocht, maar pikte achteraan weer in en kon zich tijdig klaarmaken voor de sprint.

    

   Op 300m van het einde vloog Girmay uit het wiel van ploegmaat Pozzovivo voor een erg lange sprint. Van der Poel leek over het beste eindschot te beschikken, kwam er ook nog langs, maar had de benen niet om over de Eritreeër te gaan. 

    

   Opnieuw schrijft Girmay dus wielergeschiedenis. Hij was eerder dit seizoen al de eerste Afrikaan die Gent-Wevelgem won, nu is hij de eerste zwarte Afrikaan die een rit in de Giro wint. Wat een seizoen dus voor de 22-jarige.

   Bekijk hier de belangrijkste momenten

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10