Thomas De Gendt is momenteel dé man-in-vorm bij Lotto-Soudal, maar "gaat in principe niet naar de Tour"

 ma 16 mei 2022 18:45

Ook Thomas De Gendt rijdt op een roze wolk rond in de Giro. Onze landgenoot won zaterdag - 10 jaar na zijn triomf op de Stelvio - nog eens een rit in de Giro. Missie volbracht. Vanaf morgen zal De Gendt zich vooral toeleggen op een nieuwe ritoverwinning voor Caleb Ewan. "Ik zie meer kansen voor Ewan dan voor mezelf", vertelde De Gendt op het persmoment vandaag.

Thomas De Gendt won zaterdag de Giro-rit in en rond Napels. Een deugddoende triomf voor de ervaren rot. Hij veegde daarmee de vele twijfels, vooral bij zichzelf, van tafel. 

 

"Ik heb net een uurtje geslapen en ben nog wat slaapdronken, ik heb een koffietje nodig", grapte hij voor het online persmoment. 

 

De etappe van morgen lonkt opnieuw naar rasechte aanvallers. Toch lijkt meester-ontsnapper De Gent niet op een plannetje te broeden. "Neen, de etappe van morgen  is niet echt vergelijkbaar. Ik denk niet dat een vroege vlucht veel kans maakt. Ik zie meer kansen op succes met Caleb Ewan. Ik ga mijn ploegmaat dan ook goed ondersteunen."

Ik beslis niet over mijn programma, maar de Tour de France staat momenteel niet in mijn planning

Thomas De Gendt

De Gendt won al zes ritten in grote rondes, maar nog nooit twee in één grote ronde. "Maar ik moet helemaal geen twee keer winnen in een grote ronde", lachte hij de vraag weg. "Ik ben al heel blij met één zege. Eigenlijk was die rit naar Napoli voor mij de beste kans. Alle andere ritten zijn ofwel voor sprinters ofwel echt te lastig voor mij,"

 

Op de kalender van De Gendt staat de Tour de France momenteel niet aangekruist. Al zou Lotto-Soudal baat hebben bij een man-in-vorm die wat punten kan sprokkelen in Frankrijk. "Ik heb in juli in Livigno al een locatie geboekt om er te trainen, de Tour staat momenteel dus niet op mijn planning. Ik beslis niet zelf over mijn programma de komende weken, de ploeg doet dat."

 

"Maar zoals het nu ligt, is het geen Tour. Ik rijd normaal nog de Ronde van Zwitserland en ik zie de combinatie Giro, Ronde van Zwitserland en de Tour niet zo goed zitten.

Tien jaar na de Stelvio, mocht De Gendt nog eens zegevieren in de Giro.

Caleb Ewan: "Wanneer ik zal afstappen, weet ik nog niet"

Caleb Ewan moest de voorbije dagen in de Giro vrede nemen met een achtste en een tweede plaats in de sprint, maar de Australiër gelooft in zichzelf en ziet nog kansen om te winnen. 

 

"Ik ben niet nerveus", zegt hij. "Natuurlijk kwam ik naar hier om een rit te winnen, dat lukte me nog niet, maar ik blijf het proberen." 

 

De kansen op een massasprint zijn niet zo talrijk meer in deze Giro, bovendien vertelde Ewan eerder al dat hij de rittenkoers niet zal uitrijden. "Er komen niet zo veel kansen meer", weet hij, "maar in het verleden ben ik nog al in deze situatie geweest. Ik blijf gewoon doen wat ik goed kan, ik blijf er voor knokken en hopelijk loont mijn harde werk en kan ik nog een rit winnen."

 

"Ik ben er nog niet helemaal uit wanneer ik afstap, maar het einde van de Giro haal ik niet. Normaal ben ik hier nog zeker tot en met rit elf. Misschien rijd ik ook nog de twaalfde etappe, maar de dertiende zeker niet meer. Die is te zwaar, zeker met het oog op de Tour."

Gerelateerd: