Ga naar de inhoud

Filip Joos in Extra Time: "Steve Hodge was de rechtmatige eigenaar van het Maradona-truitje"

 di 10 mei 2022 11:56
De befaamde hand van God
De befaamde hand van God

8,8 miljoen euro. Voor dat waanzinnige bedrag werd vorige week het iconische "hand van God"-truitje van Maradona geveild. De koper is niet bekend, maar de vorige eigenaar is dat wel: Steve Hodge, de Engelse middenvelder die met Maradona van truitje wisselde na de historische kwartfinale op het WK van '86. In Extra Time legt Filip Joos uit waarom Hodge de "rechtmatige truitjeswisselaar" was.

Op een warme junidag in 1986 te Mexico scoorde Maradona misschien wel de twee meest memorabele WK-goals ooit, en dat in 5 minuten tijd.  "Eerst de hand van God en dan de dribbel van God", steekt Joos van wal. 

 

Het truitje waar Maradona toen in speelde, was pas op de valreep geregeld, vertelt Joos: "De grijze rugnummers zijn er 's nachts nog opgestreken door de kokkinnen van het hotel."

 

"Argentinië had in de eerste match tegen Uruguay in zijn gewone uittruitjes gespeeld, maar die truitjes waren veel te warm. Iemand van de staf is dan nog vlug in Mexico City 38 truitjes gaan kopen en daar hebben ze uiteindelijk in gespeeld tegen Engeland", zegt Joos.

Rechts: het geïmproviseerde truitje waarmee Maradona tegen Engeland speelde, het laurierblad onder het logo ontbreekt.

De man die na de match met Maradona van shirt kon wisselen is Steve Hodge, een Engelse middenvelder die toen voor Aston Villa uitkwam. Joos vertelt waarom hij "de rechtmatige truitjeswisselaar" was.


In beide goals had Hodge een belangrijk aandeel. Bij de eerste gaf hij de "assist" voor de hand van God. 


Joos legt uit: "Hodge speelt de bal terug, want de keeper mocht een terugspeelbal toen nog in zijn handen nemen. Hij dacht: ik ben safe, ik speel hem hoog terug dan kan Shilton, de Engelse doelman, hem gewoon plukken. Maar dan kwam daar plots een kleine kobold tussenvliegen."

Hodge huppelt terug als Roodkapje in het bos. Als hij een beetje had gelopen, dan had hij Maradona de pas afgesneden.

Filip Joos

En ook bij het tweede doelpunt speelde Hodge een hoofdrol. Na balverlies van de Engelsen zien we Hodge letterlijk terughuppelen. Joos: "Het is echt onwaarschijnlijk. Hij huppelt als Roodkapje in het bos. Als die man een beetje had gelopen, dan had hij Maradona de pas afgesneden."


"Niemand anders verdient het dus meer dan Hodge om nu 8,8 miljoen euro op zijn rekening bij te schrijven", concludeert Joos.

Gerelateerd: