Ga naar de inhoud

Een waanzinnig record: iconisch shirt Diego Maradona duurste sportattribuut ooit na veelbesproken veiling

Het iconische shirt van Diego Maradona leverde 8,79 miljoen euro op.

Zelfs na zijn dood breekt hij nog records. Het iconische shirt dat Diego Maradona droeg tegen Engeland op het WK in 1986 leverde vanmiddag tijdens een veiling een absolute recordsom van 8,79 miljoen euro op. Het truitje is zo meteen het duurste sportattribuut ooit. Het is nog niet bekend wie de gelukkige koper is.

In het wereldberoemde veilinghuis Sotheby's zijn al veel unieke items gepasseerd, maar iconischer dan het item van vandaag wordt het niet.

 

Zonet ging het shirt onder de hamer waarin Diego Maradona twee keer scoorde tegen Engeland op het WK 1986. Onder meer het doelpunt met "de hand van God".

 

Vooraf was de aandacht al bijzonder groot. Zeker omdat de familie van Maradona claimde dat eigenaar en voormalig Engeland-middenvelder Steve Hodge, die het de voorbije jaren uitleende aan een voetbalmuseum, niet het echte shirt in handen had.

Recordsom van 8,79 miljoen euro

Ook veel andere Argentijnen roerden zich omdat het shirt volgens hen in het geboorteland van Maradona thuishoort.


Vanmiddag was er dan ook een delegatie in Londen aanwezig met iemand van Maradona's familie en een vertegenwoordiger van de Argentijnse voetbalbond. "Het shirt zou in Argentinië moeten zijn, zodat alle Argentijnen ervan kunnen genieten", klonk het. "En niet bij een miljonair in zijn kast hangen.”


Zij wilden naar verluidt bijna 6 miljoen euro bieden, terwijl Sotheby's "maar" op 4 miljoen rekende.

 

De veiling oversteeg evenwel alle verwachtingen. Het shirt ging uiteindelijk de deur uit voor 9,2 miljoen dollar (zo'n 8,79 miljoen euro). Ruim het dubbele van de verwachte som en een absoluut record in de sportwereld.


Het vorige duurste sportattribuut ooit was er eentje van baseballer Babe Ruth. Zijn New York Yankees-truitje wisselde enkele jaren geleden voor 5,6 miljoen dollar van eigenaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.