Hoe kon Luc Van Lierde als eerste Europeaan de Iron Man van Hawaï winnen? Wereldrecord belicht drie onderschatte factoren

Luc Van Lierde won in 1996 de Iron Man van Hawaii.

Op 26 oktober 1996 zette Luc Van Lierde een historische prestatie neer. Hij won de Iron Man van Hawaï, de zwaarste triatlon ter wereld, als eerste Europeaan ooit én met een recordtijd. Maarten Vangramberen onderzoekt in de laatste aflevering van het derde seizoen van Wereldrecord drie ondergewaardeerde factoren bij een Iron Man.

1. De eerste 400 meter doorstaan

"Iedereen zit samen in het water en wil zo snel mogelijk een goede positie bemachtigen", zegt triatlete Sofie Goos.


"In die menigte krijg je wel af en toe wat kloppen of word je wel eens ondergeduwd. Het is best wel schrikbarend."

 

Voor Luc Van Lierde was het zijn eerste massastart in het water. "Ik heb daar toen een kleine paniekreactie gekend", vertelt hij. 

 

"Ik had de eerste honderd meter wat moeite met ademen. Nadien ben ik er gelukkig snel doorgekomen, want in de eerste 400 meter worden de posities in het water bepaald."

2. Bananen en sportdrank

Wanneer Luc Van Lierde uit het water komt, moet hij beginnen met eten.

 

"Van Lierde leverde een inspanning van acht uur. Om die motor aan de praat te houden, heeft hij ongeveer 1200 gram suikers nodig." 

 

800 gram van die suikers kon hij de dag voordien al binnenwerken in de vorm van drie kilogram pasta. De overige 400 gram moest hij onderweg bijtanken met 7 bananen en liters sportdrank. 

 

"Ik ken weinig sporten waar sportvoeding zo bepalend is als bij de Iron Man triatlon", zegt Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan de UGent. 

 

"Falen is daar heel vaak gerelateerd aan voeding."

3. De hitte van Hawaï

Na 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen, wacht er voor de triatleten nog een marathon in de verzengende hitte. 

 

"Op een gegeven moment zit de wind in je rug en voel je geen briesje meer. Het zweet druipt dan echt van je lichaam", zegt triatlete Sofie Goos.

 

Maarten kan met de hulp van professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois de hitte uit Hawaï nabootsen op een loopband in Gent. Na 45 minuten lopen, stijgt zijn kerntemperatuur tot boven de 40 graden Celsius.  

 

"Dat maakt de energielevering een pak moeilijker", vertelt Bourgois. "Bovendien kan je dankzij de hoge luchtvochtigheidsgraad ook moeilijk afkoelen."

Wereldrecord

Deze week: Luc Van Lierde wint in 1996 als eerste Europeaan de Iron Man van Hawaii, de zwaarste triatlon ter wereld. Op 26 oktober 1996 start Luc Van Lierde in de Stille Oceaan voor Hawaii aan een opdracht zonder weerga: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Toch zal hij zich bij zijn eerste deelname aan de Iron Man van Hawaii meteen onsterfelijk maken, want Van Lierde wint meteen de zwaarste triatlon ter wereld. Als eerste Europeaan én in een nieuwe recordtijd. Deze aflevering toont dat er naast zwemmen, fietsen en lopen nog een vierde discipline bestaat in de triatlon en dat Van Lierde de Iron Man nooit had kunnen winnen zonder twee trossen halfrijpe bananen. Op Lanzarote komen we te weten dat je niet alleen keihard moet trainen op het fietsen en het lopen, maar ook op de wissel tussen die twee. Maarten beleeft een tropische inzinking in een warmtekamer in Gent, maar krijgt ook verkoeling als Van Lierde hem de Atlantische oceaan instuurt voor een mini-Iron Man van 400 meter. Met Luc Van Lierde, prof. Wim Derave, prof. Jan Bourgois en Raf Van Dyck (Ugent), sportpsychologe Zara Van De Ven, triatlete Sofie Goos en triatleet Emmanuel Lejeune, sportfysioloog Jan Olbrecht.
ma 21 maart 2022 48 min