Ga naar de inhoud

Wereldrecord onderzoekt: 3 factoren die van Jean-Michel Saive tafeltennistopper maakten

Maarten Vangramberen met Belgisch kampioen tafeltennis Cédric Nuytinck.

In 1994 wordt Jean-Michel Saive Europees kampioen tafeltennis. In aflevering vijf van het derde seizoen van Wereldrecord neemt Maarten Vangramberen de finale tussen Saive en de toenmalige olympisch-en wereldkampioen Waldner onder de loep.

1. Het effect van de opslag

"Je kan op 1.001 verschillende manieren variëren met je opslag", zegt Belgisch kampioen tafeltennis Cédric Nuytinck.

 

Je kan het je tegenstander enorm moeilijk maken met allerlei soorten opslagen. Zo kan je met topspin, backspin of sidespin hem telkens op het verkeerde been zetten.

 

Maar hoe veel effect zit er nu op zo'n opslag?

 

Na het filmen van een opslag van Nuytinck met een hogesnelheidscamera blijkt dat een balletje tot wel 52 (!) omwentelingen kan maken per seconde.

2. Het wapen van Saive

De topspin-forehand is de krachtigste slag in het tafeltennis en meteen ook het krachtigste wapen van Jean-Michel Saive.

 

"Op momenten waar andere spelers totaal niet meer tegen de bal zouden kunnen slaan, weet Saive toch nog een geweldige topspin-forehand uit zijn mouw te toveren", zegt tafeltennister Margo Degraef.

 

Maar hoe komt het dat dit zo'n krachtige slag is?

 

"Het hele lichaam werkt mee. Je spreekt echt alle spieren aan. Het is zoals een zweepslag op het balletje", zegt professor Bewegingswetenschappen Frederik Deconinck. 

3. Een geweldig reactievermogen

"Tafeltennis is puur anticipatie, en Saive leest het spel ongelooflijk goed", aldus Margo Degraef. 

 

Door de snelheid van de bal heb je als tafeltennisser weinig tijd om te reageren.

 

"Je hebt tussen de 0,1 en 0,2 seconden om terug te slaan. Dat is echt heel weinig tijd", aldus professor Deconinck.

 

Tafeltennissers lossen dit op door wat verder van de tafel te gaan staan, maar vooral door hun geweldige reactievermogen. 

Wereldrecord

Deze week: Jean-Michel Saive wordt Europees kampioen tafeltennis in 1994. In april 1994 staat Luikenaar Jean-Michel Saive bovenaan de wereldranglijst in het tafeltennis, wanneer hij in de finale van het EK in Birmingham oog in oog komt te staan met zijn grote en ongenaakbare voorbeeld: olympisch- en wereldkampioen Jan-Ove Waldner. De twee spelen een zinderende finale waarin onze landgenoot laat zien waarom hij en niemand anders op dat moment de beste tafeltennisser ter wereld is. Maarten toont in deze aflevering wat het blote oog niet kan zien. We vertragen de snelste sport te wereld om de omwentelingen van een pingpongbal te tellen en nemen de tijd om even stil te staan bij de vingervlugge reactiesnelheid van topspelers. Maarten knoeit met het pallet van de Belgische kampioen en leert dat een tafeltennisser ook over uitstekende oren moet beschikken. Ondertussen vliegen de pingpongballen hem zelf om de oren, want Jan-Ove Waldner demonstreert zijn beste opslag en Saive toont ons zijn beste return. Met Jean-Michel Saive en Jan-Ove Waldner, prof. Bert Vercnocke (KU Leuven), de Belgische kampioenen Cédric Nuytinck en Lisa Lung, tafeltennister Margot Degraef, sportpsychologe Zara Van De Ven en prof. Frederik Deconinck (Ugent).
ma 21 maart 2022 49 min