Ga naar de inhoud

Maarten Vangramberen legde zichzelf ook voor Wereldrecord III op de pijnbank: "Verloor 3 kg in 4 uur"

Vanavond gaat op Canvas de 3e reeks van Wereldrecord van start, het programma waarin sportjournalist Maarten Vangramberen legendarische sportprestaties tegen het wetenschappelijke licht houdt. In deze 3e reeks worden de schijnwerpers gericht op enkele Belgische wereldprestaties.

De 3e reeks heet wel nog altijd "Wereldrecord", maar die rode draad wordt vanaf dit jaar iets losser geïnterpreteerd. "In de vorige twee reeksen focusten we ons heel hard op tijden, gewichten en cijfers", zegt presentator Maarten Vangramberen.

 

"In deze derde reeks richten we ons vooral op historische prestaties van Belgische sporters. Dat gaat dan telkens om prestaties die in ons collectieve geheugen gegrift staan en die we op een wetenschappelijke manier hebben bekeken."

 

Zo staat in aflevering 1 België-Brazilië in de kwartfinale van de Wereldbeker voetbal van 2018 centraal. Deze legendarische match dient als kapstok om in het onzichtbare dataverkeer dat het moderne voetbal bepaalt te duiken. Ook het creatieve brein van voetballers wordt onderzocht. Zo leren we dat Simon Mignolet zelfs in het donker een strafschop kan redden.

In deze derde reeks richten we ons op historische Belgische sportprestaties die in ons geheugen gegrift staan.

Maarten Vangramberen

"Zelf testen doen om het verschil met de echte toppers te tonen"

Net als in de vorige reeksen wordt Maarten Vangramberen zelf ook letterlijk op de proef gesteld. Zo zal hij aan den lijve ondervinden hoe het is om als gewone sterveling een topprestatie na te streven.

 

“Ik heb proefjes gedaan om aan te tonen hoe straf de toppers zijn. Want wat ik doe, is helemaal niet straf. Ik doe alleen maar iets om het verschil aan te tonen met de toppers die wel heel straffe dingen doen.”

 

“Zo hebben we ons in de aflevering over boksen met Delfine Persoon gewaagd aan weight cutting. Om in een bepaalde gewichtscategorie te mogen kampen, proberen boksers de dagen voordien op een nog al indrukwekkende manier gewicht te verliezen.”

 

“Wij hebben als experiment 3 kilogram verloren in 4 uur tijd. Ik ben van 75 naar 72 kg gegaan. En ik moet zeggen dat dat toch wel heel ingrijpend was. Maar het is geen dieet dat we de mensen aanraden. Dat zeggen we ook duidelijk. Er was een dokter bij die ervoor zorgde dat alles veilig verliep."

Waarom moet je zeker kijken naar reeks 3 van Wereldrecord?

 • De reeks bevat heel wat grote namen, zoals Kim Clijsters, Tom Boonen en Simon Mignolet.
 
 • Kijkers zullen verrast worden door de wetenschap achter sporten waarmee we bijna dagelijks te maken krijgen.
 
 • Belgische sportgrootheden vertellen zeer gepassioneerd over de finesses van hun sport. Ze praten over waarom ze al dan niet gefaald hebben of succes hebben geboekt.
 
 • Presentator Maarten Vangramberen legt zichzelf op de pijnbank om aan te tonen hoe straf de prestaties van de toppers zijn.

Elke maandag op Canvas of de hele reeks op VRT.NU

Vanavond om 21.16 uur, vlak na De Afspraak, kun je op Canvas afstemmen voor de 1e van 6 afleveringen van het 3e seizoen. Alle afleveringen zijn ook meteen beschikbaar op VRT.NU.

 

Overzicht van alle afleveringen:

 

 • Aflevering 1 - Brazilië vs. België: WK voetbal 2018      

 

 • Aflevering 2 - Delfine Persoon vs. Katie Taylor: wereldtitel boksen 2019
  WK boksen 2019
 
 • Aflevering 3 - Justine Henin vs. Kim Clijsters: halve finales Roland Garros 2001

 

 • Aflevering 4 - Tom Boonen in Parijs-Roubaix 2005
 
 • Aflevering 5 - Jean-Michel Saive vs. Jan-Ove Waldner: EK tafeltennis 1994
 
 • Aflevering 6 - Luc Van Lierde in de Ironman triatlon op Hawaï in 1996