Ga naar de inhoud

Paralympische Winterspelen officieel gesloten met oproep tot vrede

 zo 13 maart 2022 13:45
De XIIIe Paralympische Spelen vonden plaats van 4 tot en met 13 maart in Peking.
Vooraan rechts draagt Linda Le Bon de Belgische vlag, samen met haar dochter/voorskiester Ulla Gillot..

De XIIIe Paralympische Winterspelen in Peking zijn officieel voor gesloten verklaard. In een mooie, ingetogen slotceremonie - afgesloten met een spectaculair vuurwerk - riep Andrew Parsons, voorzitter van de Internationaal Paralympisch Comité (IPC) de wereld op tot vrede in moeilijke tijden.

Om 13 u. begon de sluitingsceremonie in het Vogelneststadion in Peking, drie kwartier later doofde de paralympische vlam.

Al snel kwamen de vlaggen het stadion binnen. Vooraan was het meteen de beurt aan België. Ons land vaardigde 2 skiërs af naar Peking: Rémi Mazi droeg de vlag bij de openingsceremonie, vandaag was het de beurt aan Linda Le Bon, samen met haar dochter/voorskiester Ulla Gillot.

Boodschap van hoop en vrede

Parsons benadrukte het succes van de Paralympische Spelen ondanks de verschillen. Hij deed dat in een rechtstreekse boodschap tot de atleten: "Jullie hebben in uiterst moeilijke tijden geschitterd. In tegenspoed hebben jullie kracht in diversiteit getoond."

"Als bakens van hoop en voorvechters van vrede hebben jullie prestaties luider geklonken dan woorden."

"In de paralympische dorpen waren er verschillende landen, verschillende inzichten, verschillende vaardigheden. Die verschillen hebben ons niet verdeeld. Ze hebben ons verenigd. Samen gaan we voor een gedeelde toekomst."

"Die eenheid geeft ons hoop. Hoop voor inclusie, hoop voor harmonie en vooral voor vrede. De mensheid hoopt te leven in een wereld waarin dialoog vooopstaat."

"De Paralympische Beweging hoopt dat de wereldleiders inspiratie vinden in de prestaties van onze trotse paralympiërs."

De verschillen hebben ons niet verdeeld, ze hebben ons verenigd!

Andrew Parsons, voorzitter International Paralympic Comité

Parsons had ook lof voor de Chinese organisatoren: "Jullie beloofden eenvoud, zekerheid en pracht, jullie brachten verbluffing, veiligheid en spektakel. Een geweldige organisatie, levendige locaties en sensationele sport: dat waren de kenmerken van deze geweldige Spelen. China heeft zo de standaard gezet voor alle toekomstige Winterspelen."


Het Chinese volk werd bedankt, net als de 9.000 vrijwilligers. En telkens in het Chinees. Dat kwam Parsons op een daverend applaus te staan.

Hij bedankte ook de mediapartners om de Spelen wijd te verspreiden. "Jullie berichtgeving en campagnes zorgen er niet alleen voor dat het leven van de 85 miljoen Chinezen met een beperking erop vooruitgaat, maar ook van 1,2 miljard mensen wereldwijd." Dat is 15 procent van de bevolking. 

Medaillestand: China op 1, Oekraïne op 2

46 landen namen deel aan deze Winterspelen. Gastland China sluit de medaillestand als nummer 1 af met 61 keer eremetaal, waarvan 18 keer goud. De atleten uit Oekraïne deden het ondanks de oorlog in hun thuisland ook uitstekend met 29 medailles (11x goud), goed voor de tweede plaats.

Canada (25 medailles, 8x goud) sluit de top drie. Rusland en Wit-Rusland waren vanwege de invasie niet welkom op de Spelen. Over vier jaar vinden de Paralympische Spelen in Italië plaats, in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Nog dit: de Paralympische Winterspelen zijn zo goed als gespaard gebleven van het coronavirus. Van de 519.486 afgenomen tests op de olympische sites waren er maar 6 positief. 5 daarvan waren afkomstig van atleten of officials. Het aantal positieve controles op de luchthaven bij aankomst ligt iets hoger: 18 op 2.331 geteste personen.

Foto's van de slotceremonie:

Lees ook: