Ga naar de inhoud

Bergbeklimster met dochter als voorskiër en boekhouder met atletiekverleden: dit zijn de 2 Belgen op de Paralympische Winterspelen

Links Linda Le Bon met haar dochter Ulla, rechts Rémi Mazi

Een maand na de Olympische Winterspelen gaan in Peking ook de Paralympische Winterspelen van start. Morgen staat de openingsceremonie op het programma, daarna komen 2 Belgen in actie, allebei in het alpineskiën. Maak kennis met Linda Le Bon en Rémi Mazi.

Linda Le Bon

 • sport: alpineskiën
 
 • handicap: door maculadegeneratie (een ziekte die normaal gezien enkel bij oudere mensen voorkomt) is haar zicht beperkt tot "een autoruit als het geregend heeft". Ze laat zich in het gewone leven begeleiden door haar hond Buddy.
 
 • leeftijd: 57 jaar
 
 • verblijfplaats: ze is afkomstig van Brasschaat, is aangesloten bij de Waalse federatie, maar woont in Mühlbach (Oos)
 
 • voorskiër: haar dochter Ulla (Gilot) zal haar in Peking begeleiden. Ulla is zelf een freerideskiester, die onder de Oostenrijkse vlag uitkomt. Bij de jeugd werd ze ook Belgisch kampioene op de reuzenslalom en slalom.

  De voorskiër communiceert met oortjes en een microfoon met de G-sporter. Normaal gezien had Le Bon met haar vaste voorskiër Pierre Couquelet (die aan de Winterspelen van 1984 deelnam in het alpineskiën) moeten aantreden, maar vlak voor de Spelen kreeg ze te horen dat Couquelet geschorst is na een positieve dopingtest. Medicijnen voor zijn oogtumor en zijn hart zouden die positieve plas opgeleverd hebben.
 
 • sportieve prestaties in het skiën: Le Bon veroverde op het WK van 2021 twee keer zilver, in de afdaling en super-G
 
 • andere sportieve prestaties: ze is een van de weinige Belgen die een "8.000'er" heeft beklommen. Zonder extra zuurstof haalde ze de top van de Cho Oyu, een berg van 8.188 meter in de Himalaya. Le Bon was ook een topspeelster in het badminton en heeft nog geschermd
 
 • dagelijks leven: ze heeft Lichamelijke Opvoeding gevolgd aan de Koninklijke Militaire School. Een tijdlang gaf ze ook les aan paracommando's.

Rémi Mazi

 • sport: alpineskiën
 
 • handicap: Mazi mist een deel van zijn linkerarm. Dankzij de crowdfundingactie "Help mij een handje" kon hij vorig jaar een speciale prothese in carbon aanschaffen. Er werd meer dan 5.000 euro opgehaald.

 

 • leeftijd: 33 jaar
 
 • woonplaats: Aarlen
 
 • sportieve prestaties in het skiën: 32e op het WK van 2022 op de reuzenslalom, 23e op het WK van 2019

 

 • andere sportieve prestaties: Mazi was jarenlang een topper in de para-atletiek. Zo nam hij deel aan de CrossCup en is hij in de klasse T47 nog altijd houder van de Belgische records op de 100m, 200m, 300m, 400m, 800m en het verspringen
 
 • dagelijks leven: hij noemt zichzelf Clark Kent (de echte naam van Superman): overdag boekhouder en naast de uren alpineskiër

Rémi Mazi nam in het verleden nog deel aan de CrossCup

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.