Stef Wijnants: "STVV is piepedood, het Japanse orkest laat het schip zinken"

  De spelers en de supporters gingen met elkaar in de clinch.

  Het Belgische voetbalweekend begon vrijdagavond met een opgestoken middenvinger van STVV-speler Junior Pius naar de fans op Stayen na de nederlaag tegen Charleroi (0-1). Analist Stef Wijnants kon zijn ogen niet geloven wat er zich vrijdag afspeelde. 

  Fluitconcert versus middenvinger

  Eerst zal ik nog even de feiten op een rijtje zetten. Na de match komt de Duitse assistent-trainer Dennis Schmitt uit de dug-out om verhaal te gaan halen bij de fans achter de goal waar de sfeergroep staat. 

   

  Schmitt vond namelijk dat de fans met fluitconcerten zich negatief hadden laten horen. Vooral tegenover verdediger Junior Pius die voor alle duidelijkheid geen te beste match speelde. 

   

  Vervolgens laat ook Pius zichzelf niet onbetuigd. Hij steekt zijn middenvinger op en spuwt ook nog richting fans.

  Hollerbach in de fout

  Zo’n gebaar maken naar de fans is natuurlijk uitzonderlijk. Met je fans ga je niet in de clinch. Dat is een ongeschreven regel. De fans betalen en mogen zich laten horen. Als het goed gaat, maar uiteraard ook als het minder gaat. 

   

  Sommige spelers van STVV en de technische staf, ook trainer Hollerbach achteraf op de persconferentie, zeggen dat ze dat nog nooit gehoord hadden, namelijk dat een eigen speler wordt uitgefloten. Hollerbach had het zelfs in zijn 32-jarige carrière nog nooit meegemaakt. 

   

  Ik moet de Truiense trainer toch eens aanraden om bijvoorbeeld naar Standard te gaan kijken als het daar niet goed loopt. Daar hoor je wat anders dan fluitconcerten.

   

  Ook het feit dat ze zeggen dat Pius de hele wedstrijd is uitgefloten, klopt niet. Voor de rust heb ik dat nauwelijks gehoord. 

   

  Pius is een gehuurde speler van Antwerp en ik kan je zeggen dat wanneer hij dat bij de Antwerp-aanhang geprobeerd zou hebben, hij het stadion allicht niet ongeschonden had verlaten. Maar gelukkig is Sint-Truiden Antwerpen niet en is het vrijdag zelf afgekoeld.

  Ridicuul persbericht

  Zaterdag verscheen er dan een persbericht van de CEO van STVV Tateishi. Daarin verontschuldigt hij zich schoorvoetend maar niet overtuigend. Hij keurt de reactie van de assistent en Pius niet goed, maar hij begrijpt hun motief wel. 

   

  Ik viel van mijn stoel. Een staflid en een speler die tegen fans tekeergaan zonder grote reden (ja, er zijn fluitconcerten geweest, maar geen kwetsende gezangen of andere agressieve acties) en de CEO neemt zijn verantwoordelijkheid niet door ervoor te zorgen dat de bewuste personen zichzelf komen excuseren? Redelijk straf. 

   

  En toen is vanuit de verschillende supportersverbonden de put pas helemaal opengegaan natuurlijk. Die hebben ook gereageerd. 

   

  Bottom line is dat ze verwachten dat de betrokken personen sancties krijgen. Maar voorlopig geeft de top geen krimp.

   

  Nu moet je weten dat nog niet zo lang geleden een STVV-supporter een proces verbaal heeft gekregen van de voetbalcel (van Binnenlandse zaken) omdat hij in de match tegen Club Brugge zijn middenvinger had opgestoken naar een

  supporter van Club Brugge. 

   

  En nu komt de CEO met zo’n verklaring en neemt geen sancties tegen hen? Ik kan alleen maar concluderen dat de Japanners echt niet weten wat er schuilt achter die ontevredenheid.

  Een staflid en een speler die tegen fans tekeergaan zonder grote reden en de CEO neemt zijn verantwoordelijkheid niet door ervoor te zorgen dat de bewuste personen zichzelf komen excuseren? Redelijk straf. 

  Stef Wijnants

  Minder dan 2.000 fans

  De Truiense supporter voelt zich al jaren miskend. De Japanse bazen halen hun neus op voor hun wensen en grieven, ze regeren vanuit een ivoren toren. 

   

  En dus hebben de fans er genoeg van. Ze komen niet meer, zelfs niet nadat de supporters een maand niet mochten komen door de coronamaatregelen. Het totale gebrek aan connectie met de gemeenschap zorgt ervoor dat er vrijdag minder dan 2.000 toeschouwers waren.

   

  En zij die er waren, voelen dat het beleid geen sikkepit om hen geeft. Dat is waarom fans fluiten of ontevreden zijn. 

   

  Zij zien dat spelers zoals een Teixeira die al vele degradatie-oorlogen heeft overleefd en het nog goed deed in Antwerp zonder boe of ba naar de bank werd verwezen. 

   

  Ze zien dat plots een jonge doelman zonder ervaring uit Italië wordt gehaald, terwijl er in de kern zelf opgeleide keepers zitten. Ze merken dat transfers meestal op niets uitdraaien.

  De Truiense supporter voelt zich al jaren miskend. De Japanse bazen halen hun neus op voor hun wensen en grieven, ze regeren vanuit een ivoren toren. 

  Stef Wijnants

  Zinkend schip

  Na de protesten hebben ze nu in allerijl beslist dat Schmitt en Pius woensdag op een vergadering de fans gaan ontmoeten. En dan denken ze dat de kous af is. 

   

  Maar nog eens, daar gaat het niet over. Dat gaan de fans dan nog eens duidelijk maken. 

   

  Goedbedoeld, maar ik vrees dat de Japanners dan weer gaan doen alsof ze het Engels niet machtig zijn. 

   

  ‘STVV is comateus’, zei de voorzitter van het supportersverbond. Ik zou zeggen: de club is piepedood. De reden voor een leeg Stayen heeft niets met corona te maken, maar wel met het beleid.

  Stef Wijnants