Ga naar de inhoud

Wat bezielde "libero" Holzhauser? "Wij zouden hem daar nooit zetten"

 di 28 december 2021 08:32
Raphael Holzhauser werd kort voor de rust uitgesloten.

Een jaar geleden dook hij de winterstop nog in als een van de topkandidaten voor de Gouden Schoen, anno 2021 verzuipt Raphael Holzhauser (28) mee met Beerschot. De Oostenrijker kreeg met de rode lantaarn een pak voor de broek van Anderlecht en had zelf ook boter op het hoofd.

Beerschot was al bij al voortreffelijk aan de wedstrijd begonnen, maar de defensie liet zich uiteindelijk al snel kinderlijk aftroeven door Sergio Gomez en co.

 

Het was kaas met bijzonder grote gaten, een schrijnende situatie die Raphael Holzhauser na een halfuurtje inspireerde tot een experiment.

 

De spelverdeler liet zich helemaal uitzakken en posteerde zich - op eigen houtje, zo verklaarden zijn ploegmaats - voor de defensie.

 

Die tactische zet kwam als een boemerang terug in zijn gezicht. Bij de 0-3 van Zirkzee verdedigde Holzhauser apathisch en niet veel later trok hij aan de noodrem bij Kouamé: rood voor de Oostenrijker.

"Hij is geen centrale verdediger"

Hoe reageerden zijn ploegmaats op de ingeving van de spelmaker? Doelman Mike Vanhamel zette hem uit de wind. "Rapha heeft zulke beslissingen al nog genomen", vertelde de keeper. 

 

"We kregen ook effectief iets meer controle over de lopende spelers omdat hij achterin ging voetballen, maar uiteraard misten we dan zijn balvastheid op het middenveld. Op dit moment hebben we geen twee Holzhauzers..."

 

En de coach? Die probeerde ook om het brandje te blussen. "In zijn rol achter de spitsen kwam Rapha amper aan de bal. Dan zak je en soms eindig je dan tussen de centrale verdedigers om meer betrokken te raken bij de opbouw."

 

Holzhauser liet zich echter erg diep terugzakken. "Hij is geen verdediger, dat weet hij ook. En dat bewijst ook die rode kaart."

 

"Het is duidelijk dat wij hem daar nooit zouden zetten", gaf Javier Torrente toch toe. "Nogmaals: hij is geen centrale verdediger. Einde discussie."

Rapha is geen verdediger, dat weet hij ook. En dat bewijst ook die rode kaart.

Beerschot-coach Javier Torrente
Lees ook:
bekijk meer opvallende beelden uit de JPL