Ga naar de inhoud

1 jaar na het begin van de hype: Belgische dartstoernooien barsten uit hun voegen

 do 16 december 2021 14:56

Begin 2021 was het plots alle hens aan dek in de Belgische dartswinkels. Door het succes van Dimitri Van den Bergh op het WK kwam er een stormloop naar dartsborden en -pijltjes op gang. Iedereen wilde mee zijn met de hype. Dat brengt een jaar later voor- én nadelen met zich mee.

En of de hype enorm is. Het BK darts had normaal in januari moeten plaatsvinden, maar door een stormloop op de inschrijvingen is de datum verplaatst naar mei.

 

"Het laatste BK trok bij de heren een 50-tal deelnemers aan",  vertelt Adrie Van Schoor, voorzitter van de Belgische dartsbond. "Wel, op dit moment zitten we al een 265 voorinschrijvingen. Dat is een vervijfvoudiging terwijl de inschrijvingen nog lopen."

 

Door de coronamaatregelen - indoor mogen maar 200 mensen samenkomen - was de organisatie van het BK in januari dus geen optie. Of hoe je slachtoffer van je eigen succes kan zijn.

 

Maar Van Schoor is vastbesloten om alle deelnemers te verwelkomen. "We gaan het aantal inschrijvingen niet beperken", zegt hij. "Een BK is een open kampioenschap, iedereen mag deelnemen. We krijgen voor het toernooi in mei zelfs een grotere zaal toegewezen van de stad Turnhout. Zo kunnen we er het BK in optimale omstandigheden organiseren."

Zo ging het begin januari:

De zoektocht naar een grotere zaal

Wie zijn dan die nieuwe spelers?

Het blijkt een gezonde mix te zijn van nieuwe enthousiastelingen en oudere spelers die de microbe opnieuw te pakken kregen.

 

Van Schoor: "We weten dat er rond de kerktoren al lange tijd veel uitstekende spelers zijn. Door de instroom aan nieuwelingen krijgen ook zij opnieuw zin om naar toernooien te gaan."


Het BK is overigens niet het enige toernooi dat uit zijn voegen barst. Van Schoor weet dat ook andere organisatoren met capaciteitsproblemen kampen.

"De Open Aalst zou normaal begin januari doorgaan met maximaal 128 deelenmers. Intussen zijn er 300 mensen ingeschreven en staan er 400 op de wachtlijst. Ook daar wachten ze op een grotere zaal. "

Laat de Belgische top 8 tegen elkaar spelen en je weet niet wie de winnaar zal zijn.

Adrie Van Schoor

Kwantiteit genoeg dus.  Maar loopt er ook kwaliteit tussen?

 

"Zeker", knikt Van Schoor. "Er zijn 4 spelers in het professionele circuit: Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts, Mike De Decker en Geert De Vos. Maar daarnaast zijn er nog 4 Belgen die sterk presteren in de WDF, waar de landenbonden onder vallen. Het gaat om Andy Baetens, John Desreumaux, Mario Vandenbogaerde en Brian Raman."

 

"Dat zijn de besten van Belgie. Als je de 8 tegen elkaar laat spelen, ga je niet op voorhand weten wie de winnaar wordt. Dat is afhankelijk van de vorm van de dag."

Lees ook: