Ga naar de inhoud

Iedereen is plots dol op darts: "Zaterdag was het een gekkenhuis in onze winkel"

 ma 4 januari 2021 13:49
Gerwyn Price won gisterenavond de WK-finale.

Tenzij u de voorbije weken op een andere planeet heeft doorgebracht, heeft u links of rechts wel iets meegepikt van het WK darts. En dat is nog zacht uitgedrukt. Darts is met de jaarwisseling uitgegroeid tot dé hype van het moment. "Eindelijk wordt onze sport gewaardeerd zoals het moet."

Gerry Walters, voorzitter van de Belgium Darts Corporation (BDC), kan zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. 

 

"Het is uitzonderlijk wat er nu gebeurt", zegt hij daags na de finale van het WK darts in Londen.

 

Onze landgenoot Dimitri Van den Bergh schopte het tot in de 1/8e finales van het WK, dat bijzonder hoogstaand was en ook te bekijken was op de Belgische televisie.

 

"Wij verkopen zelf ook dartsbenodigdheden en het is ongelofelijk wat er allemaal verkocht is. Dat hebben we nog nooit meegemaakt in België. De laatste 10 dagen hebben we 3 keer de normale omzet gedraaid. Zaterdag was het echt een gekkenhuis in onze winkel."

 

"In Nederland was het destijds nog gekker, maar bij onze noorderburen is die traditie er al veel langer. In de periode van de titels van Raymond van Barneveld verkochten we gigantische aantallen."

"Je haalt entertainment in huis"

Hetzelfde geluid horen we bij Thissen Biljarts, een speciaalzaak in Antwerpen voor cafésporten. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. De verkoop is verdubbeld", klinkt het.

 

"De voorbije 10 dagen ging het al hard, maar nu zaterdag was het een echte stormloop. Van de 90 klanten die in de winkel passeerden, gingen er 70 met een bord buiten."

 

"We waren echt verwonderd door de rush. Van Nederlandse winkels weten we dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is, nu maken wij het ook mee."

 

De verklaring hoeven we niet ver te zoeken: de aandacht in de media en de tv-uitzendingen. "Doe daar nog de coronasituatie bij en zo haal je toch entertainment in huis. Het is ook een fantastische sport waarbij je leert focussen en rekenen."

We waren echt verwonderd door de rush. Van Nederlandse winkels weten we dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is, nu maken wij het ook mee.

Speciaalzaak Thissen Biljarts in Antwerpen

"70% van de kopers zijn gezinnen die pas beginnen. Die nemen dan een set met een bord, pijltjes, een surround en een mat. We bieden dat als pakket aan. Daar ben je al vrij snel mee vertrokken. De drempel ligt laag."

 

"In de winkel hebben we een testsetting. Daar kunnen beginners met de courante gewichten testen om hun pijl te kiezen. De recreant is daarmee al goed op weg."

 

"En dan zie je ook al mensen die na een tijdje terugkeren voor betere pijltjes en voor toebehoren zoals shafts en flights." 

"Iedereen kan deze sport uitoefenen"

De Belgische sportliefhebber lijkt het helemaal warm te krijgen van de dartssport. 

 

"Veel mensen hebben onze sport ontdekt", zegt bondsvoorzitter Gerry Walters, "maar er zijn ook veel mensen die de sport herontdekt hebben en die na een pauze van 10 of 15 jaar weer beginnen te spelen."

 

Wat zijn de grote troefkaarten van darts? "De kostprijs is laag en onze sport is laagdrempelig. Iedereen kan deze sport beoefenen: jong en oud, man en vrouw."

 

"En het spelletje is ook vrij eenvoudig, snel en spannend. In een voetbalmatch zie je soms anderhalfuur helemaal niets, bij een dartstoernooi is dat helemaal anders."

In een voetbalmatch zie je soms anderhalfuur helemaal niets, bij een dartstoernooi is dat helemaal anders.

Gerry Walters, voorzitter BDC

Het vuur aanwakkeren is één iets, het vuur laten branden is een ander paar mouwen. Dat is ook de uitdaging voor de dartssport, beseft de bondspreses.

 

"Dat kan als er voldoende aandacht aan wordt besteed. Daar wordt de sport sterker van. Ons land telt nu profs en semiprofs, maar hoe meer spelers je hebt, hoe beter zij zullen worden en hoe populairder de sport wordt."

 

"Op termijn kunnen we daar de vruchten van plukken, als die spelers natuurlijk voor de juiste begeleiding kiezen."

 

"Ze mogen zich dan niet laten inpakken door Engelse zogenaamde managers, die hen zaken voorschotelen die er niet zijn. Geld trekt louche figuren aan, dat is in onze sport niet anders."

"Het is niet meer het eenvoudige caféspelletje van vroeger"

Je zou kunnen stellen dat de dartssport misschien een beetje kan surfen op de gevolgen van de coronasituatie (iedereen thuis voor de buis), maar de maatregelen zijn uiteraard tegelijk ook een blok aan het been.

 

"We kunnen nu geen promocampagnes doen, want alle zalen zijn dicht. Normaal hebben we meerdere selectiewedstrijden per jaar, maar die zijn er nu helaas niet. De horeca wacht tot wanneer het de deuren weer mag openen, want voor veel cafés is darts misschien wel de belangrijkste bron van inkomsten."

 

"We zijn alleszins blij dat onze sport de waardering krijgt zoals het moet. Het is niet meer het eenvoudige caféspelletje van vroeger. Daar is het inderdaad uit ontstaan en het wordt nog veel op die manier gespeeld, maar darts is ook uitgegroeid tot absolute topsport."

 

"We hebben spelers als Dimitri Van den Bergh nodig, maar er zullen nog goeie spelers volgen. In ons land staat een aantal tieners op het punt om door te breken. Ze moeten een kans krijgen en ze moeten zelf ook een stap zetten, al is die niet zo goedkoop als iedereen zou denken."

 

"Je moet een toerkaart krijgen en daarna speel je in Engeland, Duitsland, ... Je moet dus eerst zelf investeren, maar als je een sponsor vindt, wordt het dan een stuk gemakkelijker."

"Met fans erbij krijg je nog veel meer show"

"Ik leef alleszins op een wolk, ja", lacht de bondsvoorzitter. "We zijn goed begonnen aan 2021."

 

"Al blijft het jammer dat het WK zonder publiek moest doorgaan, want met fans krijg je nog veel meer show. De amusementswaarde is een extra troef."

 

"Soms is dat zelfs absurd en krijg je bij demonstratiewedstrijden - waar er geen titel of prijzengeld op het spel staat - pakweg 14.000 fans. En die gaan allemaal uit hun dak."

Onze reeks Café Sport: Wesley Sonck krijgt de kneepjes van het vak aangeleerd