Volgend weekend maken Wout van Aert en Tom Pidcock hun entree in het veld. Michel Wuyts verwittigt de twee: "Eli Iserbyt haalt een hoger niveau dan vorig seizoen."
Wat brengt de komst van de grote 3?
Binnenkort verandert het beeld van de cross ongetwijfeld, want dan keren Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock terug. Pidcock en Van Aert pikken volgende week zaterdag in Boom al aan. Toch denkt Michel Wuyts niet dat zij meteen gaan domineren.
Wuyts: "Van Aert deed er vorig seizoen vier crossen over om het niveau van Iserbyt en Aerts te halen. Dat zal nu niet anders zijn. Hij beseft dat zelf ook."
"Pidcock zal ook tijd nodig hebben", weet hij. "En over de vorderingen van Mathieu van der Poel weten we nog niets. Hij blijft opvallend uit de pers. Van der Poel maakt me nog het meest nieuwsgierig. Ik vraag mij af: hoe gaat zijn rug op crossbewegingen reageren?"
"Het blijft met andere woorden nog een kleine maand voorbarig om over de grote drie te spreken", vindt onze commentator. "Want Iserbyt zet een reeks neer die hem ook "groot" maakt. Dat moet ook het publiek in Vlaanderen wel zo aanvoelen."
Over de vorderingen van Mathieu van der Poel weten we nog niets. Hij blijft opvallend uit de pers. Hij maakt me nog het meest nieuwsgierig.
"Iserbyt is met voorsprong de intelligentste"
Eli Iserbyt trok in Besançon het laken naar zich toe in het slot van de wedstrijd en won al voor de 12e keer dit seizoen. Dat succes komt er volgens Michel Wuyts niet zomaar.
"Iserbyt beheerst nu ook terreinen waarop hij het in het verleden moeilijk had: zand en blubber", ziet onze man.
"Koksijde was vorig seizoen nog ondoenbaar, nu wint hij daar. Komt daarbij dat hij gewiekst koerst. Waar hij niet domineert, stelt hij zich terughoudend op om bij het scheiden van de markt toe te slaan. Uiterst geraffineerd."
"Iserbyt is met voorsprong de intelligentste. Naast en in de koers", gaat Wuyts voort. "Zijn zelfkennis is gegroeid en hij heeft een ijzeren wil: die om zich steeds te verbeteren. Slimme kop, karakterkop."
Quinten Hermans en Lars van der Haar maakten de verplaatsing niet. Zij pasten voor de cross op Franse bodem.
"Maar ook zij zouden de nummers 1 en 2 in de Wereldbeker (Iserbyt en Aerts, red) niet bijgebeend hebben", denkt Wuyts. "Vooral Iserbyt haalt een nog hoger niveau dan vorig jaar. "
Hartverwarmende cross in Besançon
Gisteren passeerde de Wereldbeker veldrijden op nieuw terrein: in het oosten van Frankrijk ploegden ze door de akker van Besançon. De bodem was spekglad, wat de spanning en het spektakel ten goede kwam. De cyclocrossliefhebber genoot, ook Michel Wuyts zag dat het goed was.
"De publieke belangstelling was hartverwarmend", blikt onze commentator terug. "Ex-veldrijder Francis Mourey heeft de cross daar 15 jaar geschraagd en doet dat nu als organisator."
"Dat trekt echte crossfans aan. En die crossfans zagen een schitterend duel, want Iserbyt en Aerts bikkelden op een zeer hoog niveau."
"Essentieel is dat de cross populariteit haalt in regio’s waar ze dat al 30 jaar en meer doet. Die regio’s moeten bestendigd worden", vindt Wuyts.
"Ja, het was een tackle van Toon Aerts"
De veldrit van Besançon werd beslist in de voorlaatste ronde. Toon Aerts maakt een inschattingsfout in een afdaling en glijdt weg. Bij het rechtkrabbelen lijkt het alsof hij Iserbyt wil tackelen. Maar was dat ook zo?
"Ja, het was een tackle. Dat zei ook Toon Aerts", antwoordt Michel Wuyts.
"Die beweging is gegroeid uit een behoudsreflex. In de cross is die inherent aan de druk. Denk aan de WK’s van 2001 en 2005: Mario De Clercq houdt op de trappen in Tabor Dlask op, ten voordele van Vervecken. En Sven Vanthourenhout remt Vervecken al op de sneeuw van Sankt Wendel af, ten voordele van Nys."
"In topcrossen houdt de leider vaak even in op de top van een talud om de rest te voet te zetten. Niet altijd edelmoedig, maar part of the game. Slachtoffers maken er zelden tamboer over."