Ga naar de inhoud

Hayter slaat dubbelslag in eigen land na chaotische sprint, Van Aert gehinderd door val

 do 9 september 2021 16:13
Hayter maakt het zegegebaar.

Ethan Hayter heeft de leiderstrui in de Ronde van Groot-Brittannië opnieuw overgenomen van Wout van Aert. De jonge alleskunner van Ineos was de sterkste in een ontregelde massasprint door een val in de laatste bocht. Van Aert zelf kon niet meesprinten. Hij bolde over de finishlijn in een tweede groep.

De rit richting Warrington kondigde zich vooraf aan als eentje voor de snelle mannen. Na een dagje klimmen konden Mark Cavendish en co. zich opmaken voor een duel op natte wegen.

 

Vijf vluchters kregen van het peloton vroeg vrij spel. Bergkoning Jacob Scott was er opnieuw bij en deed een gouden zaak voor de groene bergtrui door onderweg te sprokkelen op enkele klimmetjes.

 

Pas in de voorlaatste kilometer werd het vluchtersgroepje opnieuw ingerekend door de grote groep. Wat volgde was een chaotische sprint door een val van Owain Doull (Ineos) in de laatste bocht.

 

Ethan Hayter kon zijn ploegmaat maar net ontwijken, Mark Cavendish had een gaatje te dichten. Voor Wout van Aert was de sprint dan al voorbij, hij zat te ver en speelde geen rol in de laatste rechte lijn.

 

Hayter kwam er vervolgens krachtig uit, niemand ging nog over de jonge Brit. Hij is ook de nieuwe leider dankzij de bonificatieseconden, met een bonus van 8 seconden op Van Aert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beelden van de sprint:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wout van Aert: "Blij dat ik heelhuids aan de finish ben gekomen"

"Ik ben vooral blij dat ik zelf geen fysieke schade heb opgelopen", reageerde een opgeluchte Wout van Aert na de gevaarlijke sprint.

 

"Ik zat voor mijn gevoel goed geplaatst in de laatste kilometer. Ik koos het wiel van Mark Cavendish. Het was wringen geblazen. Het wegdek was nat en dat zorgde er mede voor dat enkele renners onderuit gingen."

"Ik kon nog net op tijd in de remmen knijpen en er voor zorgen dat ik zelf niet viel. Helaas verdwenen de sprintkansen na dat voorval direct als sneeuw voor de zon."

"De doelstelling voor vandaag was om de trui te verdedigen. Maar het allerbelangrijkste blijft om onnodige risico’s te vermijden. Met het oog op wat nog komt, ben ik blij dat ik heelhuids aan de finish ben gekomen."

Rituitslag
1. Ethan Hayter (GBr) 152,2km in 3u33'01"
2. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t.
3. Daniel McLay (GBr)  
4. Luke Lamperti (VS)  
5. Mark Cavendish (GBr)  
6. Colin Joyce (VS)  
7. Michal Paluta (Pol)  
8. Julian Alaphilippe (Fra)  
9. Gonzalo Serrano (Spa)  
10. Kristian Sbaragli (Ita)  
18. Xandro Meurisse  
22. Wout van Aert  
25. Michael Woods (Can)  
Tussenstand
1. Ethan Hayter (GBr) 18u17'42"
2. Wout van Aert +8"
3. Julian Alaphilippe (Fra) +19"
4. Mikkel Honoré (Den) +29"
5. Michael Woods (Can) +48"
6. Rohan Dennis (Aus) +1'19"
7. Kristian Sbaragli (Ita) +1'21"
8. Mark Donovan (GBr) +1'42"
9. Xandro Meurisse  +1'46"
10. Carlos Rodriguez (Spa) +1'51"

rittenschema

        winnaar leider
rit 1 05/09 Penzance - Bodmin 181 km Van Aert Van Aert
rit 2 06/09 Sherford - Exeter 184 km Carpenter Carpenter
rit 3 07/09 Camarthenshire - Camarthenshire (ploegentijdrit) 27,5 km Ineos Hayter
rit 4 08/09 Aberaeron - Great Orme 210 km Van Aert Van Aert
rit 5 09/09 South Cheshire - Warrington 152 km Hayter Hayter
rit 6 10/09 Carlisle - Gateshead 193 km Van Aert Hayter
rit 7 11/09 Hawick - Edinburgh 195 km Lampaert Hayter
rit 8 12/09 Stonehaven - Aberdeen 173 km Van Aert Van Aert