Ga naar de inhoud

Kopecky klopt Longo Borghini en wint slotrit van Vuelta-Challenge

 zo 5 september 2021 12:48

Lotte Kopecky (Liv Racing) heeft in Spanje de laatste rit in de Challenge by La Vuelta gewonnen. De Belgische kampioene was in een tweestrijd sneller dan de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten neemt de eindzege mee naar huis.

De vierde en laatste rit van de vrouwenvuelta was iets meer dan 100 kilometer lang en kwam - net als de slotrit bij de mannen straks - aan in Santiago de Compostella. In de klassieke vroege vlucht glipte er veel volk mee en ook enkele toppers, zoals bijvoorbeeld Anna van der Breggen.

 

Maar in het peloton moest Lotte Kopecky zich niet al te druk maken. Haar ploegmaats bij Liv hielden de kloof op een aanvaardbaar niveau. Ze werkten samen met de vrouwen van Valcar-Travel & Service. Vooraan voelde ze de druk van de snelle Belgische kampioene ook en dus haalden ze daar alles uit de kast.

 

De Amerikaanse Leah Thomas hield het langst stand maar in de laatste rechte lijn was ze een vogel voor de kat. Lotte Kopecky lanceerde een lange sprint en hield de Italiaanse kampioene achter zich. De Belgische kampioene lijkt na haar crash op de baan van Tokio helemaal klaar voor de strijd om de regenboog in eigen land.

 

De eindzege die was dan weer voor Nederland. Annemiek van Vleuten gaf die niet meer uit handen. Het is de eerste keer dat ze deze koers op haar naam schrijft.

"Ik wist dat het een goede finish voor mij was"

Lotte Kopecky vertelde na de race haar verhaal. Blijkbaar reed de ploeg dan toch niet met Kopecky in het achterhoofd. "Het regende aanvallen bij de start en het was niet gemakkelijk om weg te rijden. Uiteindelijk wist een grote groep te ontsnappen en wij hadden Sofia Bertizzolo mee van onze ploeg."

 

"Zij is heel snel, dus we trokken haar kaart. Maar op een gegeven moment kwam er een scheurtje in het peloton en finaal kwam er nog een hergroepering. Al had ik wel niet meer verwacht dat we Leah Thomas nog zouden grijpen." 

 

De Amerikaanse kraakte op de helling in het slot en zag Borghini en Kopecky nog voorbij razen. "Longo Borghini zette van heel ver aan en ik wist dat het een goede finish voor mij was, dus ik ging mee in haar zog en won de sprint."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De top 10 in de slotrit

 1. Lotte Kopecky - in 2u29'37"
 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 
 3. Anna Henderson (GBr) - op 4"
 4. Kata Blanka Vas (Hon) - 6"
 5. Silvia Zanardi (Ita) - 
 6. Elisa Balsamo (Ita)
 7. Kasia Niewiadoma (Pol)
 8. Liane Lippert (Dui) - 8"
 9. Floortje Mackaij (Ned)
 10. Riejanne Markus (Ned)

De einduitslag

 1. Annemiek van Vleuten (Ned)
 2. Marlen Reusser (Zwi)
 3. Elise Chabbey (Zwi)
 4. Marta Cavalli (Ita)
 5. Liane Lippert (Dui)
 6. Kasia Niewiadoma (Pol)
 7. Elisa Longo Borghini (Ita)
 8. Floortje Mackaij (Ned)
 9. Kata Blanka Vas (Hon)
 10. Paulina Rooijakkers (Ned)