Ga naar de inhoud

Wie is Mieke Gorissen? Laatbloeier, leerkracht, lezer én laaiend enthousiast

 za 7 augustus 2021 09:16
Tot vier maanden geleden had Gorissen nooit gedacht dat ze op de Spelen zou lopen.

Op haar 38e heeft Mieke Gorissen vannacht België verblijd, zowel met haar puike sportieve prestatie op de marathon als met haar heerlijk ontwapenende (en emotionele) interview achteraf. Een portret van een atlete voor wie lopen niet meer is dan "een uit de hand gelopen hobby". Haar leerlingen, breinaalden en boeken zijn haar minstens even veel waard.

"Ik wil liefst niet als laatste finishen. Ik wil graag ambitieus zijn, maar ook verstandig en realistisch", sprak Mieke Gorissen eergisteren haar doel uit voor de olympische marathon.

 

Nou, laatste werd ze allesbehalve. Ze finishte zelfs in het beste derde van alle deelnemers. 28e werd ze, op 88 deelnemers, waarvan er 15 onderweg moesten opgeven. "Ben ik 28e? Dat kan niet", weende de Diepenbeekse van vreugde.

Leerlingen krijgen prioriteit op "uitlaatklep" lopen

Het verhaal van de marathonloopster leest als een sprookje dat in schril contrast staat met veel andere sporters, die (soms met de paplepel ingegeven) al van jongs af 's nachts enkel over de Olympische Spelen dromen. De olympische droom van Gorissen leeft welgeteld vier maanden.

 

Pas drie jaar geleden begon ze onder begeleiding van een coach te lopen. "Daarvoor liep ik een paar keer per week hetzelfde parcours van tien kilometer."

 

Sindsdien maakt de Limburgse grote sprongen voorwaarts. Eind februari van dit jaar werd ze Belgisch kampioene veldlopen. "De vorm voelde heel erg goed aan en ik wou graag eens kijken wat ik daarmee kon in een marathon", vertelde ze na afloop. 

 

Zo gezegd, zo gedaan. Begin april liep ze de marathon van Enschede en "boem-patat" plaatste ze zich (in 2u28'31") voor de Olympische Spelen. Aan een stage of verdere professionalisering in aanloop naar de olympische hoogmis toe, dacht ze geen milliseconde.

 

"Ik heb al een job als leerkracht fysica-wiskunde en die doe ik enorm graag. Voor mij moet het lopen een uitlaatklep blijven. Dan ben ik al heel erg tevreden."

 

"Voor een stage heb ik helemaal geen tijd. Ik wil eerst mijn leerlingen zo goed mogelijk helpen op het einde van het schooljaar. Dat heeft mijn prioriteit."

Brei. Lees. Loop. Herhaal.

Op Instagram is Mieke Gorissen te vinden onder de naam "knitreadrunrepeat". Vrij vertaald brei-lees-loop-herhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze naast lopen nog twee favoriete bezigheden heeft: breien en lezen.

 

"Ik heb enkele sokken mee op naalden, voor mocht ik ze nodig hebben. Ik ben blijkbaar niet de enige olympiër die graag breit, want ik zag dat ook schoonspringer Tom Daley aan het breien was op de tribune."

 

"Ik lees ook heel graag boeken, vooral wetenschappelijke boeken en sciencefiction-fantasy. Nu ben ik het boek "There Are Places in The World Where Rules Are Less Important Than Kindness" aan het lezen. Dat zijn korte stukjes, gemakkelijk voor hier, waarin fysicus Carlo Rovelli zijn visie geeft op bepaalde zaken."

 

Deze dagen leren ons dat Gorissen leeft naar het credo van dat boek, want ze is de ontwapenende vriendelijkheid zelve.

Lees ook: