Ga naar de inhoud

Keniaans één-tweetje in bloedhete marathon, Gorissen snelt naar knappe 28e plek

 za 7 augustus 2021 00:40

De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft zich tot olympisch kampioene op de marathon gekroond. Jepchirchir versnelde op twee kilometer van de meet en liet zo haar landgenote Brigid Kosgei achter zich. Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen liepen een sterke wedstrijd. De 38-jarige Gorissen snelde naar een knappe 28e plek. Verbruggen werd 49e.

De olympische marathonwedstrijd werd van Tokio naar Sapporo, waar het traditioneel koeler is, verplaatst. Maar de atleten konden de hitte vandaag niet ontlopen. Onder anderen onze landgenotes Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen vertrokken bij een temperatuur van bijna 30 graden.

 

Het beloofde dus een uitputtingsslag te worden. En zo geschiedde: in een gevecht tegen de hitte parkeerde de ene na de andere loopster zich langs het parcours. Zo staakten ook de Keniaanse wereldkampioene Chepngetich en de Israëlische toploopster Salpeter plots de strijd. Die laatste liep op de derde plaats.

 

Gelukkig hadden de Kenianen nóg twee hete hangijzers in de olympische vlam. Het dodelijke Keniaanse duo Jepchirchir/Kosgei ranselde de kopgroep eigenhandig uit elkaar met enkele verschroeiende tempoversnellingen.

 

Na een onderling sprintje bezorgde Pares Jepchirchir Kenia - net zoals in Rio (2016) - de gouden marathon-medaille. Haar landgenote Brigid  Kosgei maakte het Keniaanse één-tweetje af. De Amerikaanse Molly Seidel, die vandaag nog maar in haar 3e marathon liep, werd de verrassende derde.

De wereldkampioene Chepngetich moet passen:

Gorissen en Verbruggen ronden knappe inhaalrace af

Onze landgenotes Gorissen en Verbruggen zijn er wel in geslaagd om het hoofd koel te houden. Ze begonnen beiden conservatief aan hun eerste olympische onderneming, maar eenmaal ze de 10 kilometer-paal achter zich lieten, begonnen ze aan een heuse inhaalrace.


Vooral Gorissen leek op diesel te lopen vandaag. Na 15 kilometer kwam ze nog als 51e door, maar na een haasje-over met Verbruggen kwam ze knap als 28e over de finish. De 38-jarige leerkrachte had duidelijk haar huiswerk gemaakt voor deze Spelen.


Ook Hanne Verbruggen heeft haar olympisch debuut over de streep kunnen trekken. Ze kwam als 49e met gebalde vuisten over de finish. Haar doel: de olympische marathon uitlopen. Check!

Bekijk hier de samenvatting

Gorissen dolblij met haar finish: "I made it!"

marathon bij de vrouwen

01:45

Verbruggen belandt na de eindmeet in de armen van haar coach

01:40

Gorissen dolblij met haar finish: "I made it!"

01:33

Gorissen knalt naar 28e plaats! Verbruggen 49e

Plaats 28 voor Mieke Gorissen. Wat een knalprestatie. De 38-jarige leerkrachte heeft duidelijk haar huiswerk gemaakt voor deze Spelen.


Ook Hanne Verbruggen heeft haar olympisch debuut over de streep kunnen trekken. Ze komt als 49e met gebalde vuisten over de finish.

01:30

Gorissen finisht op een knappe 28ste plaats

01:26

Kenia op één en twee, Amerikaanse Seidel verrassend derde

01:25

Één-tweetje voor Kenia

Peres Jepchirchir wint de uitputtingsslag in Sapporo voor haar landgenote Kosgei. De Amerikaanse Seidel is de verrassende derde. 


Het is koffiedik kijken naar de aankomst van ons Belgisch duo. Mieke Gorissen wordt gesignaleerd op een 27e (!) plaats. Als ze dat over de streep kan trekken, mag ze zeer trots zijn. Ook Hanne Verbruggen (47e) blijft vechten op het verhitte asfalt.

01:22

Jepchirchir op weg naar goud

De olympische gouden marathonmedaille zal net zoals in Rio voor een Keniaanse zijn. Peres Jepchirchir plaatst een verschroeiende eindsprint en steekt haar hand zo uit naar olympisch goud. Haar landgenote Kosgei moet passen, maar lijkt op weg naar het zilver. De Amerikaanse Seidel knokt nog voor het brons.

01:20

Jepchirchir loopt weg van haar landgenote richting goud

01:16

Kenia vs. USA

De Keniaanse tweetand Kosgei/Jepchirchir lijkt de doodsteek gegeven te hebben. Ze worden nog op de hielen gezeten door de Amerikaanse Seibel, maar die lijkt voorlopig geen meter dichter te komen. Sprinten de Kenianen straks voor de overwinning?

01:16

Seidel loopt op een bronzen positie

01:13

Salpeter staat geparkeerd, de Kenianen zijn er vandoor

01:12

Kenia knalt weg, Israëlische stopt op 3km van de meet

Tweede keer, goede keer voor de Kenianen. Jepchirchir plaatst een verschroeiende versnelling. Kosgei probeert haar wagonnetje nog aan te haken, Seidel lost definitief en de Israëlische Salpeter staat zelfs helemaal stil. 

01:08

Haasje-over bij de Belgen

De tank van Mieke Gorissen is duidelijk nog niet leeg. Het Belgische veertje dwarrelt voorbij de andere loopsters. Ook Verbruggen (40e) moet haar maatje voor zich dulden. Gorissen is op een mum van tijd van de 46e naar de 37e plaats geglipt.

01:05

Het is afzien als de beesten. Wat een afvallingsrace!

Kris Meertens
01:02

Toen waren ze nog met 5

Het Keniaanse duo Kosgei/Jepchirchir drukt nu het gaspedaal in. Enkel de Amerikaanse Seidel, de Israëlische Salpeter en de Bahreinse Chumbi glippen mee in het Keniaanse zog. Het belooft een spannende strijd te worden.

00:48

Wereldkampioene Chepngetich moet al wandelend lossen

00:47

De wereldkampioene lost, Verbruggen knalt

Daar gaat ze. Het verschroeiende tempo van de kopgroep eist momenteel enkele prominente slachtoffers. De Keniaanse topfavoriete en wereldkampioene Ruth Chepngetich zal niet meer voor de medailles strijden. Ze staakt het lopen en moet al wandelend verder. Ook het Namibische kroonjuweel Helalia Johannes zal geen medaille opblinken.


In de achtergrond is Hanne Verbruggen aan een schitterende inhaalrace bezig. Aan de 30 kilometer-paal komt ze als 36e door.

00:43

Hanne Verbruggen op Belgisch record-jacht?

Na het halen van de olympische limiet stelde Hanne Verbruggen ook haar doelen meteen scherper. Ze trok naar Tokio om het Belgische record op de marathon op haar naam te schrijven. Kan ze het record van Marleen Renders (2u23'05") in de warme omstandigheden in Sapporo van de tabellen vegen? 

00:42
00:36

Zusterlijk delen

Met 3 Keniaanse atleten de kop van de race kleuren, heeft zo zijn voordelen. Landgenotes Chepngetich, Kosgei en Jepchirchir stampen een bevoorraadingsvennootschap uit de grond. Terwijl de andere atleten telkens moeten vechten voor een flesje water, spelen de Kenianen het slimmer. Ze vaardigen elke post een atlete af die het water gaat ophalen. Marginal gains?

00:28

Fresh princesses of Belgian air

De uitputtingsslag is begonnen. De atleten duiken de laatste 15 kilometer van hun marathon in, maar de hitte lijkt enkele atleten nu parten te spelen. Elke bevoorradingszone is een gevecht om verkoeling. 


Verbruggen (40e) en Gorissen (46) lijken alleszins wel het hoofd koel te kunnen houden. Het Belgische duo blijft opschuiven in het pak.

00:20
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
00:09

20 km: Kopgroep brokkelt af, Belgen winnen terrein

De kunst van het indelen. Gorissen en Verbruggen eten in het middenveld nu wat loopsters op. Hanne Verbruggen is de laatste 5 kilometer van de 51e naar de 42e plek gesneld. Ook haar collega Mieke Gorissen boekt terreinwinst. Ze komt als 51e over de streep van de 20 kilometer. Dat is 9 plaatsen beter dan 5 kilometer geleden.

00:08

Hallo Hanne!

06/08/21
23:50

15 km ver

Na 15 kilometer zijn het nog steeds de Ethiopische en Keniaanse loopsters die het tempo bepalen. In de achtergrond zijn Gorissen en Verbruggen nog steeds bezig aan een sterke wedstrijd.

Verbruggen loopt momenteel op een 51e plek, Gorissen loopt 9 plekken achter haar landgenote.

23:48

Ik hoop de marathon gezond uit te lopen.

Mieke Gorissen vooraf
23:40
23:36

10 km ver

De kopgroep heeft de eerste 10 kilometer in iets meer 36 minuten afgewerkt. Verbruggen en Gorissen zijn nog steeds van de partij, terwijl er ook steeds meer loopsters de handdoek in de ring gooien.

23:34
23:33

Gorissen en Verbruggen samen

Met een temperatuur van 26 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 81 procent zijn de weersomstandigheden bijzonder zwaar tijdens deze marathon.

Achter de kopgroep hebben Gorissen en Verbruggen elkaar ondertussen gevonden in een groepje gelosten.

23:32
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
23:29

Verbruggen en Gorissen laten de eerste groep lopen

23:28

Gorissen en Verbruggen lossen

Na 7,8 kilometer moeten Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen de groep der favorieten laten gaan. Vooraan schroeven de Keniaanse loopsters het tempo ondertussen op.

23:28
23:21

7 km ver

Alle favorieten zitten nog allemaal bij elkaar in de kop van de wedstrijd. Voor Meryem Erdogan zit de marathon er dan weer op. De Turkse loopster lijkt te sukkelen met een blessure.

23:09

4,5 km ver

Er vallen steeds meer gaten in het peloton. Zowel vooraan als achteraan worden de verschillen steeds groter. Voorlopig zitten Gorissen en Verbruggen nog goed in het midden van het pak.

23:06

De Belgen blijven voorlopig achteraan in het pak. Ondertussen beginnen de eerste loopsters te lossen.

23:00

START

Ze zijn eraan begonnen in Sapporo! Kunnen Verbruggen en Gorissen zich straks een echte olympiër noemen en de wedstrijd uitlopen?

22:57

87 deelnemers

De deelnemerslijst bij de vrouwen telt 87 namen, waaronder dus ook 2 Belgen. Binnen enkele minuten beginnen Gorissen en Verbruggen aan hun eerste olympische marathon.

22:44

Keniaanse favorieten

Voor het goud wordt vooral gekeken naar de Keniaanse wereldrecordhoudster Brigid Kosgei. Toch maakt ook haar landgenote Ruth Chepngetich kans op de olympische titel. 

Chepngetich zette het vorige wereldrecord neer en verbeterde in april nog de wereldbesttijd op de halve marathon.

22:42

Ik mag hier nog een jaar zitten, ik ga nog niet volledig geacclimatiseerd zijn.

Hanne Verbruggen
22:36

Het is ondenkbaar dat ik mijn persoonlijk record hier verbeter.

Mieke Gorissen
22:23

Niet in Tokio, wel in Sapporo

De marathon wordt niet gelopen in Tokio, maar wel in Sapporo. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorm warme temperaturen in de Japanse hoofdstad. 

In Sapporo, dat 800 kilometer ten noorden ligt van Tokio, heerst er een iets zachter klimaat.

22:19

Verbruggen: "Mijn eerste doel blijft om de marathon gezond uit te lopen"

22:17

Gorissen: "Het wordt belangrijk om het kopje erbij te houden"

22:12

Start om 23 uur

Landgenoten Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen verschijnen straks aan de start van hun eerste olympische marathon. 

Wegens de hitte beginnen onze landgenoten er in het Japanse Sapporo al een uurtje vroeger aan. De wedstrijd begint dus om 23 uur Belgische tijd in plaats van om middernacht.