Ga naar de inhoud

Keniaans één-tweetje in bloedhete marathon, Gorissen snelt naar knappe 28e plek

De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft zich tot olympisch kampioene op de marathon gekroond. Jepchirchir versnelde op twee kilometer van de meet en liet zo haar landgenote Brigid Kosgei achter zich. Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen liepen een sterke wedstrijd. De 38-jarige Gorissen snelde naar een knappe 28e plek. Verbruggen werd 49e.

De olympische marathonwedstrijd werd van Tokio naar Sapporo, waar het traditioneel koeler is, verplaatst. Maar de atleten konden de hitte vandaag niet ontlopen. Onder anderen onze landgenotes Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen vertrokken bij een temperatuur van bijna 30 graden.

 

Het beloofde dus een uitputtingsslag te worden. En zo geschiedde: in een gevecht tegen de hitte parkeerde de ene na de andere loopster zich langs het parcours. Zo staakten ook de Keniaanse wereldkampioene Chepngetich en de Israëlische toploopster Salpeter plots de strijd. Die laatste liep op de derde plaats.

 

Gelukkig hadden de Kenianen nóg twee hete hangijzers in de olympische vlam. Het dodelijke Keniaanse duo Jepchirchir/Kosgei ranselde de kopgroep eigenhandig uit elkaar met enkele verschroeiende tempoversnellingen.

 

Na een onderling sprintje bezorgde Pares Jepchirchir Kenia - net zoals in Rio (2016) - de gouden marathon-medaille. Haar landgenote Brigid  Kosgei maakte het Keniaanse één-tweetje af. De Amerikaanse Molly Seidel, die vandaag nog maar in haar 3e marathon liep, werd de verrassende derde.

De wereldkampioene Chepngetich moet passen:

Gorissen en Verbruggen ronden knappe inhaalrace af

Onze landgenotes Gorissen en Verbruggen zijn er wel in geslaagd om het hoofd koel te houden. Ze begonnen beiden conservatief aan hun eerste olympische onderneming, maar eenmaal ze de 10 kilometer-paal achter zich lieten, begonnen ze aan een heuse inhaalrace.


Vooral Gorissen leek op diesel te lopen vandaag. Na 15 kilometer kwam ze nog als 51e door, maar na een haasje-over met Verbruggen kwam ze knap als 28e over de finish. De 38-jarige leerkrachte had duidelijk haar huiswerk gemaakt voor deze Spelen.


Ook Hanne Verbruggen heeft haar olympisch debuut over de streep kunnen trekken. Ze kwam als 49e met gebalde vuisten over de finish. Haar doel: de olympische marathon uitlopen. Check!

Bekijk hier de samenvatting

Gorissen dolblij met haar finish: "I made it!"

marathon bij de vrouwen

spinner
 1. 01 uur 45. Verbruggen belandt na de eindmeet in de armen van haar coach.

  Verbruggen belandt na de eindmeet in de armen van haar coach

 2. 01 uur 40. Gorissen dolblij met haar finish: "I made it!".

  Gorissen dolblij met haar finish: "I made it!"

 3. 01 uur 33. Gorissen knalt naar 28e plaats! Verbruggen 49e. Plaats 28 voor Mieke Gorissen . Wat een knalprestatie. De 38-jarige leerkrachte heeft duidelijk haar huiswerk gemaakt voor deze Spelen. Ook Hanne Verbruggen heeft haar olympisch debuut over de streep kunnen trekken. Ze komt als 49e met gebalde vuisten over de finish. .
 4. 01 uur 30. Gorissen finisht op een knappe 28ste plaats.

  Gorissen finisht op een knappe 28ste plaats

 5. 01 uur 26. Kenia op één en twee, Amerikaanse Seidel verrassend derde.

  Kenia op één en twee, Amerikaanse Seidel verrassend derde

 6. 01 uur 25. Één-tweetje voor Kenia. Peres Jepchirchir wint de uitputtingsslag in Sapporo voor haar landgenote Kosgei. De Amerikaanse Seidel is de verrassende derde.  Het is koffiedik kijken naar de aankomst van ons Belgisch duo. Mieke Gorissen wordt gesignaleerd op een 27e (!) plaats. Als ze dat over de streep kan trekken, mag ze zeer trots zijn. Ook Hanne Verbruggen (47e) blijft vechten op het verhitte asfalt. .
 7. 01 uur 22. Jepchirchir op weg naar goud. De olympische gouden marathonmedaille zal net zoals in Rio voor een Keniaanse zijn. Peres Jepchirchir plaatst een verschroeiende eindsprint en steekt haar hand zo uit naar olympisch goud. Haar landgenote Kosgei moet passen, maar lijkt op weg naar het zilver. De Amerikaanse Seidel knokt nog voor het brons. .
 8. 01 uur 20. Jepchirchir loopt weg van haar landgenote richting goud.

  Jepchirchir loopt weg van haar landgenote richting goud

 9. 01 uur 16. Kenia vs. USA. De Keniaanse tweetand Kosgei/Jepchirchir lijkt de doodsteek gegeven te hebben. Ze worden nog op de hielen gezeten door de Amerikaanse Seibel, maar die lijkt voorlopig geen meter dichter te komen. Sprinten de Kenianen straks voor de overwinning? .
 10. Seidel loopt op een bronzen positie. 01 uur 16.
 11. 01 uur 13. Salpeter staat geparkeerd, de Kenianen zijn er vandoor.

  Salpeter staat geparkeerd, de Kenianen zijn er vandoor

 12. 01 uur 12. Kenia knalt weg, Israëlische stopt op 3km van de meet. Tweede keer, goede keer voor de Kenianen. Jepchirchir plaatst een verschroeiende versnelling. Kosgei probeert haar wagonnetje nog aan te haken, Seidel lost definitief en de Israëlische Salpeter staat zelfs helemaal stil.  .
 13. 01 uur 08. Haasje-over bij de Belgen. De tank van Mieke Gorissen is duidelijk nog niet leeg. Het Belgische veertje dwarrelt voorbij de andere loopsters. Ook Verbruggen (40e) moet haar maatje voor zich dulden. Gorissen is op een mum van tijd van de 46e naar de 37e plaats geglipt. .
 14. 01 uur 05. Het is afzien als de beesten. Wat een afvallingsrace! Kris Meertens .
 15. 01 uur 02. Toen waren ze nog met 5. Het Keniaanse duo Kosgei/Jepchirchir drukt nu het gaspedaal in. Enkel de Amerikaanse Seidel, de Israëlische Salpeter en de Bahreinse Chumbi glippen mee in het Keniaanse zog. Het belooft een spannende strijd te worden. .
 16. 00 uur 48. Wereldkampioene Chepngetich moet al wandelend lossen.

  Wereldkampioene Chepngetich moet al wandelend lossen

 17. 00 uur 47. De wereldkampioene lost, Verbruggen knalt. Daar gaat ze. Het verschroeiende tempo van de kopgroep eist momenteel enkele prominente slachtoffers. De Keniaanse topfavoriete en wereldkampioene Ruth Chepngetich zal niet meer voor de medailles strijden. Ze staakt het lopen en moet al wandelend verder. Ook het Namibische kroonjuweel Helalia Johannes zal geen medaille opblinken. In de achtergrond is Hanne Verbruggen aan een schitterende inhaalrace bezig. Aan de 30 kilometer-paal komt ze als 36e door. .
 18. 00 uur 43. Hanne Verbruggen op Belgisch record-jacht? Na het halen van de olympische limiet stelde Hanne Verbruggen ook haar doelen meteen scherper. Ze trok naar Tokio om het Belgische record op de marathon op haar naam te schrijven. Kan ze het record van Marleen Renders (2u23'05") in de warme omstandigheden in Sapporo van de tabellen vegen?  .
 19. 00 uur 42.
 20. 00 uur 36. Zusterlijk delen. Met 3 Keniaanse atleten de kop van de race kleuren, heeft zo zijn voordelen. Landgenotes Chepngetich, Kosgei en Jepchirchir stampen een bevoorraadingsvennootschap uit de grond. Terwijl de andere atleten telkens moeten vechten voor een flesje water, spelen de Kenianen het slimmer. Ze vaardigen elke post een atlete af die het water gaat ophalen. Marginal gains? .