Meurisse: "Dit overstijgt alles wat ik 2 jaar geleden in de Tour deed"

  Xandro Meurisse valt Mathieu van der Poel in de armen.

  De zege van Mathieu van der Poel is ook een grote triomf voor Alpecin-Fenix, dat voor het eerst werd uitgenodigd voor de Tour. "De Tour kan al niet meer stuk", zegt Xandro Meurisse.

  "Gisteren was de hele ploeg ontgoocheld. De finale was geknipt voor Van der Poel, als het dan niet lukt ben je ontgoocheld", geeft Xandro Meurisse toe. "Maar het was nog maar dag 1 van de 21. Als je dan op deze manier kunt winnen op de 2e dag..."

   

  "In de bus hadden we gerekend dat als we ook voor geel wilden gaan, Mathieu wellicht ook de bonificaties bij de eerste passage van de Mûr de Bretagne moest meenemen. Dat is uiteindelijk geslaagd."

   

  Meurisse speelde zelf ook nog een rol in de finale, door als eerste de knuppel in het hoenderhok te gooien. "Ik wou eigenlijk al vroeger aangaan, maar Mathieu riep mij terug. Ik wist wel dat ik het niet zou volhouden, maar het was misschien niet slecht om wat paniek te zaaien. Het belangrijkste was om Mathieu in stelling te brengen."

   

  Meurisse zette zichzelf 2 jaar geleden op de kaart door in dienst van Wanty-Gobert de beste Belg in de eindstand te worden. "Maar dit overstijgt eender welke prestatie van 2 jaar geleden. Zo'n emotionele zege ook."

   

  "En morgen hebben we weer een kans, want we hebben 2 rappe mannen (Merlier en Philipsen) en een van de sterkste lead-outs. Het kan al niet meer stuk, maar er mag nog altijd eentje bijkomen."

  Merlier: "Gisteren maakte Mathieu niet veel mopjes, dat was vandaag anders"

  Tim Merlier finishte op meer dan 12 minuten achterstand op zijn ploegmaat Mathieu van der Poel, toch genoot hij na afloop mee. "Grote klasse, wat hij doet. Chapeau."

   

  "Deze morgen ging het er al over, maar dat was al lachend. Hij was deze morgen al heel anders dan gisteren. Toen kwamen er niet veel mopjes uit, vandaag was dat heel anders."

   

  "Gisteren had hij veel druk op de schouders, want iedereen dacht dat hij direct ging uitpakken. Maar nu is de stress er wat af en pakt hij uit. Ja, ik ga straks een glaasje meedrinken."

   

  Maar toch niet te veel, want morgen is het wellicht aan Merlier zelf. "Ik voelde mij vandaag wel wat stijf na mijn val van gisteren. Ik hoop dat het vannacht niet slechter wordt. Vooral mijn nek doet pijn. Ik denk dat die een 'slag' heeft gehad."

   

  "Verder heb ik vooral last aan mijn knieën, mijn bovenbenen, mijn enkel en mijn voet. Ik vermoed dat ik maandag niet mijn beste spurt ga kunnen rijden, maar ik denk wel dat ik ga sprinten. Ik trek mij op aan Tirreno-Adriatico. Daar viel ik ook in de eerste rit, en won ik later in de ronde toch een etappe."

  Lees ook: