Mathieu van der Poel overmand door emoties: "Voor mijn grootvader"

  Op zijn tweede Tourdag deed Mathieu van der Poel waar zijn grootvader Raymond Poulidor in 14 tourdeelnames nooit in slaagde: de gele trui veroveren. Na de finish werd de gedachte dat hij zijn in 2019 overleden "papi" zowel had kunnen overtreffen als eren hem te machtig.

  Het flashinterview na de finish met Mathieu van der Poel was uiterst kort. Vechtend tegen de tranen kreeg hij maar een paar woorden uit zijn strot.

   

  "Ik had een beetje gegokt door op de eerste beklimming van de Mûr de Bretagne al alles te geven. Ik wist dat ik die bonificaties nodig had om geel te kunnen pakken. Het is ongelooflijk dat het gelukt is."

   

  Op de vraag aan wie hij dacht toen hij over de finish kwam, zei Van der Poel enkel: "Mijn grootvader." Waarna hij minutenlang in tranen uitbarstte.

  Het (korte) eerste interview met Van der Poel

  Van der Poel in tranen

  "Vandaag had ik de benen wel"

  Toen Sporza-journalist Jonas Maes Mathieu van der Poel na de podiumceremonies opving, waren de eerste emoties al doorgeslikt, maar de krop bleef wel in de keel. "Ik heb er geen woorden voor dat het gelukt is."

   

  "Ik had vandaag de benen waarop ik gehoopt had. De benen die ik ook in Zwitserland had. Terwijl ik die gisteren totaal niet had."

   

  "Ik voelde het al meteen dat het vandaag veel beter ging. De ploeg geloofde ook in mij. Het was mijn laatste kans op geel, dus ik moest alles-of-niets spelen."

  Van der Poel draagt de zege op aan zijn grootvader

  Lees ook: