Ga naar de inhoud

Uw gids voor de Giro: parcours, deelnemers en de Giro op Sporza

 do 6 mei 2021 15:21
De Ronde van Italië start zaterdag met een proloog in Turijn.
De Ronde van Italië start zaterdag met een proloog in Turijn.

Met de Giro d'Italia staat de eerste grote ronde van het jaar voor de deur. Van 8 mei tot 30 mei is Italië in de ban van de roze trui. Leer hier alles over het parcours, de deelnemers en hoe we de Giro volgen met Sporza.

Zo was het vorig jaar:

Door de coronapandemie stond de Giro na de Tour én in oktober op de kalender. Daardoor stonden niet de grootste namen aan de start en de favorieten vielen ook snel weg: Geraint Thomas door een bidon, Simon Yates en Steven Kruijswijk door coronabesmettingen.

 

Zo kregen we een open Giro waar Joao Almeida 15 dagen de roze trui droeg. De Portugees kraakte op de Stelvio door het gebeuk van Rohan Dennis van Ineos. Daar leek het toenmalige Team Sunweb van te profiteren met Wilco Kelderman of Jai Hindley, maar Tao Geoghegan Hart bleek de derde hond.

 

Door de bedenkelijke ploegtactiek bij Sunweb begonnen Hindley (in het roze) en Hart in dezelfde tijd aan de slottijdrit in Milaan. Daarin was Hart de sterkste en zo zette hij de kroon op het werk van Ineos - dat ook 7 ritten won - in de Giro.

Eindstand Giro 2020

naamresultaatploeg
1
Tao Geoghegan Hart
85:40:21
INEOS GrenadiersIGD
2
Jai Hindley
+39
Team SunwebSUN
3
Wilco Kelderman
+1:29
Team SunwebSUN
4
João Almeida
+2:57
Deceuninck - Quick-StepDQT
5
Pello Bilbao
+3:09
Bahrain - McLarenTBM
6
Jakob Fuglsang
+7:02
Astana Pro TeamAST
7
Vincenzo Nibali
+8:15
Trek - SegafredoTFS
8
Patrick Konrad
+8:42
BORA - hansgroheBOH
9
Fausto Masnada
+9:57
Deceuninck - Quick-StepDQT
10
Hermann Pernsteiner
+11:05
Bahrain - McLarenTBM

Het parcours:

Met 2 tijdritten, 5 ritten gemaakt voor sprinters, 1 Strade Bianche-rit, 7 bergritten en nog een paar etappes waar vluchters en sprinters het tegen elkaar opnemen heeft de Giro een parcours met voor elk wat wils.

 

Ook al ligt het zwaartepunt in de derde week, de klassementsrenners zullen al in week 1 bij de les moeten zijn met naast de korte openingstijdrit 4 aankomsten bergop, de ene al wat langer dan de andere. Tussendoor moeten de sprinters 3 kansen kunnen grijpen.

 

In week 2 is het vooral uitkijken naar rit 11 en rit 14. Op woensdag 19 mei rijden de renners 35 kilometer over onverharde wegen richting Montalcino. In 2010 won Cadel Evans daar in de regen in zijn regenboogtrui (zie video hieronder).

 

Rit 14 voert het peloton naar de top van de gevreesde en steile Monte Zoncolan. De sprinters krijgen in de tweede week hun (voor)laatste kans op weg naar Verona, de dag voor de Zoncolan.

 

Op maandag 24 mei begint de zware slotweek met een rit over de Passo Fedaia, Passo Pordoi en Passo Giau, 3 keer boven de 2.000 meter. In totaal zijn er in de slotweek 4 bergritten. Ook in de slotweek: de langste (vlakke) etappe van de Giro om te "recupereren" en een slottijdrit naar Milaan van 30 kilometer.

Giro d'Italia
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
08/05 Turijn - Turijn
tijdrit
8,6 km
Filippo Ganna
Filippo Ganna
2
09/05 Stupinigi - Novara
Vlak
179 km
Tim Merlier
Filippo Ganna
3
10/05 Biella - Canale
Vlak
190 km
Taco van der Hoorn
Filippo Ganna
4
11/05 Piacenza - Sestola
Semi Bergetappe
187 km
Joe Dombrowski
Alessandro De Marchi
5
12/05 Modena - Cattolica
Vlak
177 km
Caleb Ewan
Alessandro De Marchi
6
13/05 Grotte di Frasassi - San Giacomo
Bergetappe
160 km
Gino Mäder
Attila Valter
7
14/05 Notaresco - Termoli
Vlak
181 km
Caleb Ewan
Attila Valter
8
15/05 Foggia - Guardia Sanframondi
Bergetappe
170 km
Victor Lafay
Attila Valter
9
16/05 Castel di Sangro - Campo Felice
Bergetappe
158 km
Egan Bernal
Egan Bernal
10
17/05 L'Aquila - Foligno
Vlak
139 km
Peter Sagan
Egan Bernal
rustdag 18/05
11
19/05 Perugia - Montalcino
Semi Bergetappe
162 km
Mauro Schmid
Egan Bernal
12
20/05 Siena - Bagno di Romagna
Semi Bergetappe
212 km
Andrea Vendrame
Egan Bernal
13
21/05 Ravenna - Verona
Vlak
198 km
Giacomo Nizzolo
Egan Bernal
14
22/05 Cittadella - Monte Zoncolan
Bergetappe
205 km
Lorenzo Fortunato
Egan Bernal
15
23/05 Grado - Gorizia
Vlak
147 km
Victor Campenaerts
Egan Bernal
16
24/05 Sacile - Cortina d'Ampezzo
Bergetappe
153 km
Egan Bernal
Egan Bernal
rustdag 25/05
17
26/05 Canazei - Sega di Ala
Bergetappe
193 km
Daniel Martin
Egan Bernal
18
27/05 Rovereto - Stradella
Vlak
231 km
Alberto Bettiol
Egan Bernal
19
28/05 Abbiategrasso - Alpe di Mera
Bergetappe
166 km
Simon Yates
Egan Bernal
20
29/05 Verbania - Alpe Motta
Bergetappe
164 km
Damiano Caruso
Egan Bernal
21
30/05 Senago - Milaan
tijdrit
30,3 km
Filippo Ganna
Egan Bernal

De deelnemers:

Bij afwezigheid van Tadej Pogacar en Primoz Roglic zijn Egan Bernal en Simon Yates wellicht de uitgesproken favorieten op de eindzege. Maar het wordt dringen om de top 10 te halen in Milaan.


Vlasov, Landa, Bilbao, Caruso, Buchmann, Evenepoel, Almeida, Carthy, Martin, Bennett, Soler, Hindley, Bardet, Nibali en Formolo starten ongetwijfeld allemaal met de ambitie om die top 10 te halen. En de Giro kent altijd verrassingen.


Bij de sprinters is het uitkijken naar de comeback van Dylan Groenewegen en het debuut van Tim Merlier in een grote ronde. Zij zullen moeten opboksen tegen Caleb Ewan en krijgen daarbij concurrentie van Viviani, Nizzolo en Gaviria. Afwachten of Peter Sagan zich daar nog tussen kan mengen of richt hij zich op de overgangsritten?

teams en deelnemers

De Belgen:

Zaterdag staan 17 Belgen aan de start in Milaan, daarvan rijden er 6 in het shirt van Alpecin-Fenix rond. Tim Merlier, Gianni Vermeersch, Dries De Bondt, Jimmy Janssens en Senne Leysen maken hun debuut in een grote ronde. Louis Vervaeke is zowaar de ervaren rot in die ploeg.

 

Ook voor Remco Evenepoel wordt de Giro zijn eerste grote ronde en dus een ontdekkingstocht. Hij wordt binnen zijn ploeg bijgestaan door 2 ervaren Belgen: Iljo Keisse en Pieter Serry.

 

Lotto-Soudal trekt met 4 Belgen naar Italië. Jasper De Buyst heeft zijn plaats in de trein van Caleb Ewan, Thomas De Gendt, Kobe Goossens en Harm Vanhoucke mogen zich ongetwijfeld in het offensief gooien.

 

Bij Intermarché-Wanty wordt veel verwacht van Quinten Hermans. Hij mag op zoek gaan naar een ritzege in zijn eerste grote ronde.

 

Er rijden de komende weken nog 3 Belgen in buitenlandse loondienst mee in de Giro. Jens Keukeleire rijdt in dienst van Hugh Carthy, Victor Campenaerts is erbij voor Qhubeka-Assos en Lawrence Naesen wil een onvergetelijke indruk maken bij AG2R.

De Giro op Sporza

  • Sporza volgt elke etappe van start tot finish met live updates.
 
  • dagelijks zijn er flitsen op Radio 1.
 
  • Renaat Schotte is in Italië voor interviews, sfeerstukken en analyses.
 
  • Elke dag is er ook een uitzending van Sporza Giro, een dagelijks programma met Ruben Van Gucht. Van maandag tot zaterdag op Canvas (19.40 uur) en Eén (na Laat) en op zondag op Eén (22.40 uur). Ook met livestream te volgen op sporza.be en VRT NU.