De Belgische topgymnasten die trainen in Gent hebben gereageerd op de recente berichtgeving over het regime aan de Topsportschool in Gent. In een open brief maakt het team zich zorgen over de toekomst. "Er is nu een heel negatief beeld ontstaan over gymnastiek en dat vinden wij echt vreselijk", klinkt het.
De bal ging zo'n jaar geleden aan het rollen in de nasleep van de bekentenissen van de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman. Verschillende Belgische gymnasten getuigden over wantoestanden aan de topsportschool, maar dat verhaal werd genuanceerd door onder meer de Gymfed en Nina Derwael.
Er werd een onafhankelijke onderzoekscommissie opgericht die zal uitklaren hoe zwaar de beschuldigingen wegen en wat de gevolgen zijn. Een uitspraak van die commissie wordt over een tweetal weken verwacht.
Toch weegt de situatie duidelijk zwaar op de huidige generatie gymnasten in Gent, die na enkele recente getuigenissen van ex-turners en -turnsters niet langer kon zwijgen. In een open brief hekelen ze de negatieve impact van de situatie.
De open brief van de gymnasten van Team Belgym in Gent:
Het voorbije jaar was heel moeilijk voor ons. Eerst kwam corona, dan werden de Olympische Spelen uitgesteld. Dat we wel konden blijven trainen in Gent en nog altijd onze sportieve doelen hadden, heeft ons geholpen om die tegenslag te verwerken.
Tot dat fragiele evenwicht eind juli weer verstoord werd. Alle getuigenissen van de ex-gymnasten over grensoverschrijdend gedrag, dat was een enorme mentale klap voor ons.
Eerst dachten we nog dat het allemaal niks met ons te maken had, dat het behoorde tot het verleden, maar toch had het een grote impact op ons. Vooral omdat we in de media en op sociale media zoveel over ons hebben gelezen dat niet klopt.
In de media en op sociale media hebben we zoveel over ons gelezen dat niet klopt.
Acht maanden lang hebben wij gezwegen. We wilden al onze energie sparen voor onze voorbereiding op de Olympische Spelen en ons afschermen van alle negativiteit.
Acht maanden lang hebben wij gezwegen omdat we het volste vertrouwen hadden in de onafhankelijke ethische commissie die alles onderzoekt.
Tot nu waren we ervan overtuigd dat alles goed zou komen voor ons en voor onze trainers en dat we onze olympische voorbereiding in alle rust en sereniteit zouden kunnen voortzetten.
"We moeten nu trainen met zoveel zorgen in ons hoofd"
Na de laatste artikels in de media, de haatcampagne op sociale media en de discussies in het Vlaams Parlement hebben wij niet meer dat gevoel. De publieke opinie over gymnastiek is heel negatief, de oordelen zijn al geveld en zelfs politici laten zich daardoor beïnvloeden. Daarom kunnen wij niet langer zwijgen.
Wij hebben er genoeg van
- dat we constant achtervolgd worden door een gevoel van onrechtvaardigheid;
- dat we niet exact kunnen zeggen hoe we ons echt voelen bij deze situatie omdat we bang zijn om nog meer aangevallen te worden in de media en op sociale media;
- dat de ex-gymnasten ons het zwijgen opleggen door in onze plaats te spreken, terwijl niemand van hen ons al heeft gevraagd hoe het met ons gaat of hoe wij ons voelen;
- dat de ex-gymnasten zeggen dat wij niet durven te spreken omdat we bang zijn voor onze plaats in de olympische selectie;
- te horen dat de ex-gymnasten dit doen om ons te helpen terwijl ze alleen maar problemen creëren voor ons en ons olympisch traject nog moeilijker maken;
- te horen dat er niks veranderd is de voorbije 10 jaar terwijl dat totaal niet waar is; wij kunnen in goeie omstandigheden trainen en alle experten rond ons helpen ons elke dag om onze dromen te realiseren;
- dat we ons elke dag afvragen of onze trainers ons nog gaan kunnen begeleiden tot de Olympische Spelen;
- dat we moeten trainen met zo veel zorgen in ons hoofd;
- dat we geen controle hebben over wat er rond ons gebeurt terwijl het wel onze toekomst is die op het spel staat;
- om constant stress te hebben die eigenlijk niet zou mogen bestaan;
- dat we nu al acht maanden omringd worden door negativiteit.
"Kunnen leugens over Nina Derwael niet aanvaarden"
We kunnen niet aanvaarden
- dat onze foto’s van Instagram gehaald worden om er een negatief krantenartikel over te schrijven, waarmee ons imago en dat van onze trainers verwoest wordt;
- dat onze teamgenote Nina Derwael wordt aangevallen en dat leugens over haar worden verspreid; het is toch niet normaal dat ze al kritiek krijgt voor een medaille die ze nog niet eens gewonnen heeft;
- het is toch niet normaal dat er zo’n haatcampagne tegen haar is ontstaan terwijl ze zoveel voor ons team heeft gedaan en de Belgische gymnastiek op de wereldkaart heeft gezet;dat iedereen zijn eigen oordeel velt over deze situatie terwijl ze maar één kant van het verhaal hebben gehoord.
"Onze ervaringen zijn anders"
Er is nu een heel negatief beeld ontstaan over gymnastiek, over ons team, over Nina Derwael en dat vinden wij echt vreselijk. We respecteren de getuigenissen van de ex-gymnasten, maar onze ervaringen zijn anders en daarvoor vragen wij respect.
Nina Derwael ondertekent mee deze brief, maar lag niet aan de basis van dit initiatief. Dit is een initiatief van de andere gymnasten van Team Belgym die momenteel trainen in Gent.
Kéziah Langendock, Margaux Dandois, Charlotte Beydts, Jutta Verkest, Lisa Vaelen, Noémie Louon, Julie Vandamme, Fien Enghels, Margaux Daveloose, Jade Vansteenkiste, Maellyse Brassart en Nina Derwael.