Club Brugge is springlevend. De ogenschijnlijk ongenaakbare competitieleider broedt op grote plannen om zijn status te bewaren en zelfs nog te verstevigen. Een daarvan is een beursgang, zo staat in De Tijd.
"Als alles volgens plan verloopt, trekt de landskampioen nog voor de zomer naar Euronext Brussel." Met dat nieuws pakt de krant De Tijd vandaag uit op zijn voorpagina.
Club Brugge bruist sportief en financieel. Om die leidende positie in eigen (en het buiten-)land te versterken, wil Club met een beursgang vers kapitaal ophalen.
Zelf wil blauw-zwart niet communiceren over het nieuws in de krant. "We kunnen niet reageren op speculatie. We willen de beste club van België blijven en internationaal blijven meespelen. In die optiek bekijken we op elk moment alle opties", is het enige dat we te horen krijgen.
Als de beursgang doorgaat, zou Club meteen de eerste Belgische voetbalclub op de beurs worden. En het zou dus wel eens snel kunnen gaan, want volgens De Tijd wil Club het dossier voor de zomer rond krijgen.
"Dit is opvallend nieuws en inderdaad een primeur voor ons land. Want tot nu toe is geen enkele Belgische voetbalclub beursgenoteerd", zegt Michaël Van Droogenbroeck, financieel journalist van vrt nws.
"Internationaal is het natuurlijk geen primeur. Grote kleppers als Ajax, Manchester United, Dortmund en Juventus hebben het al gedaan, en het gaat nu om meer dan 20 Europese clubs in totaal."
De Tijd vandaag:
Er zijn goeie en minder goeie voetbalaandelen
Waarom stapt een voetbalclub naar de beurs? Van Droogenbroeck: "Omdat een voetbalclub een bedrijf is, net zoals alle andere bedrijven."
"Een bedrijf gaat naar de beurs, omdat het aanbod en de vraag naar kapitaal elkaar daar vinden. Club Brugge heeft extra kapitaal nodig om zijn nieuwe stadion te bouwen en kan dat dus op de beurs vinden."
"Of een aandeel in Club Brugge een goeie investering zou zijn? Goeie vraag. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wellicht moet je ook een onderscheid maken tussen een fan die zo'n aandeel koopt en de echte belegger."
"Beleggers kijken puur naar de financiële resultaten. Club Brugge scoort op dat vlak - en ook op sportief vlak - goed, maar dan nog merk je dat de beursprestaties van zulke clubs zeer volatiel kunnen zijn."
"Een voorbeeld: op het moment dat Cristiano Ronaldo naar Juventus transfereerde, verdubbelde het aandeel van Juventus in waarde, maar niet lang daarna viel het aandeel sterk terug."
"De koers van Ajax is dan weer verdubbeld. Maar je moet weten dat Ajax, dat geld nodig had na het arrest-Bosman, al ruim 20 jaar beursgenoteerd is."
"In die eerste jaren liep het niet goed en was het aandeel van 11 naar 3 euro gezakt. Pas de laatste jaren scoort het aandeel merkelijk veel beter."
"Nog een voorbeeld van een volatiel voetbalaandeel is Olympique Lyon. Lyon trok in 2007 naar de beurs. Het aandeel noteerde 12 euro, nu is dat nog maar 2 euro."