Ga naar de inhoud

Toon Aerts: "Papa Wout? Toen ik verliefd was, kon ik harder fietsen"

 do 7 januari 2021 20:14
Kan Toon Aerts Wout van Aert het vuur aan de schenen leggen?

Toon Aerts (27) won in 2019 het BK veldrijden na een titanenstrijd met Wout van Aert. Kan hij dat kunstje zondag herhalen? "Het hoogste schavotje wordt heel moeilijk", zegt de kopman van de Baloise-Trek Lions. 

"Het zal niet zo simpel zijn om de titel te veroveren", valt Toon Aerts met de deur in huis. "Dat beseft iedereen wel. Onze ploeg, maar ook de andere ploegen."

 

"We hebben Wout van Aert aan het werk gezien in de kerstperiode. In Dendermonde was hij supersterk. We hebben één topfavoriet en dan hebben we veel scenario's voor de ereplaatsen."

 

Legt Aerts er zich nu al bij neer? "Dat doe je in principe niet, wel als de koers gereden is. Maar als je eerlijk bent, steekt één renner er bovenuit. Maar we hebben al gezien dat de topfavoriet niet altijd wint."

Het parcours? Ik zal er niet op vloeken, maar het lijkt eerder een klein voordeel voor de anderen.

Toon Aerts

Het parcours in Meulebeke lijkt niet meteen Aerts' favoriete speeltuin. "Vorig jaar ben ik daar bewust gaan rijden. Het was niet echt mijn geliefkoosde parcours na dat uurtje."

 

"Het was supersnel, een parkcross met draaien en keren. Maar ik heb foto's gezien van de nieuwe hellingen en dat ligt me beter."

 

"Het ene jaar is de omloop een voordeel, het andere jaar een nadeel. Als Wout en ik mogen kiezen, gaan we voor een BK als in Namen, Gavere of Dendermonde."

 

"Ik zie er niet echt een groot nadeel in, eerder een klein voordeel voor de anderen. Iemand als Iserbyt zal niet inzitten met het parcours, ik zal er ook niet op vloeken."

De beslissende aanval van Toon Aerts op het BK van 2019 in Kruibeke:

"Ik ben deze week niet in slaap gevallen in de zetel"

2020-2021 gaat voorlopig niet in de boeken als het seizoen van Toon Aerts. "Dat klopt", is de kopman van het team van Sven Nys eerlijk. 

 

"Het begin was goed, daarna werd het podium moeilijk. Het leek goed te komen, maar een aanrijding in de kerstperiode heeft me parten gespeeld."

 

"Ik had kunnen wegblijven van de cross en trainen en rusten, maar we hebben in dit coronajaar niets anders gedaan. Ik heb deze week rustig kunnen trainen en mijn gevoel is best heel goed."

 

"Ik ben vrij zeker dat dat ongeval verleden tijd is. Mijn achterwerk ziet wel nog wat blauw (lacht), maar ik heb goed kunnen trainen. Of het dan een herstelweek was? 's Avonds ben ik nooit in slaap gevallen in de zetel omdat ik te moe was."

"Papa Wout? Toen ik verliefd was, kon ik ook harder fietsen"

Toon Aerts wentelt zichzelf in de rol van "underdog". "Wout is favoriet, daaronder heb je Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Zij staan net boven mij, maar ik kan me ook tussen hen zetten."

 

"Dat ik Eli boven mezelf plaats? Ik weet hoe snel een blessure kan genezen als je in topvorm bent. Hij heeft het slim aangepakt."

 

"Het hoogste schavotje wordt heel moeilijk", zegt Aerts, die misschien moet rekenen op de slaapoogjes van papa Wout van Aert?

 

"Ik kan niet over het vaderschap meepraten, maar het kan een voordeel zijn. Toen ik verliefd was - dat ben ik overigens nog altijd - kon ik iets harder fietsen. Misschien geeft een baby hetzelfde gevoel."

 

"Neen, tegen het WK zal die roes nog niet uitgewerkt zijn. Ten huize Van Aert zijn ze superprofessioneel op dat vlak. Hoe zij het voor elkaar krijgen, daar kijken mijn vriendin en ik naar op. Zijn sportieve prestaties zullen er niet onder lijden."

Wout is favoriet, daaronder heb je Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Zij staan net boven mij.

Toon Aerts

"Ik denk dat Wout zal kiezen voor een snelle opening"

Wout van Aert en Toon Aerts moeten als eenlingen opboksen tegen het blok van Pauwels Sauzen-Bingoal.

 

"Ik denk dat Wout zal kiezen voor een snelle opening", voorspelt Aerts. "Dan zit je veilig en kan de rest de remmen niet dichtknijpen voor je. Als Eli en Michael vooraan belanden, wordt het belangrijk dat ze geen spelletjes kunnen spelen."

 

"Of Wout en ik dan bondgenoten zijn? Als het moet of kan, is het misschien handig dat we dat kunnen uitspelen, maar Wout is sterk genoeg om zijn eigen koers te rijden."