Ga naar de inhoud

"Stoort me als voorgangers Martinez worden weggezet als onbekwame imbecielen"

 wo 18 november 2020 14:59
" "
Voetbaljournalist Peter Vandenbempt.

Vanavond verwachten we met z'n allen dat de Rode Duivels zich tegen Denemarken kwalificeren voor de Final Four van de Nations League. Het zou een nieuw succes zijn voor de nationale ploeg onder coach Roberto Martinez. Peter Vandenbempt roept wel op tot nuance in onze podcast De Tribune.

De wedstrijd tegen Denemarken wordt match nummer 51 onder Roberto Martinez. De Spanjaard, die overnam na Euro 2016, verloor slechts 4 keer, bracht België naar de halve finales op het WK, zorgde voor makkelijke kwalificatie voor het EK en daar komt vandaag hopelijk de Final Four van de Nations League bij.

 

"Het rapport van Martinez is zeer positief", oordeelt Vandenbempt. "Hij managet deze groep op een zeer goede manier. Dat is volgens mij zijn grootste kwaliteit. Anders dan Marc Wilmots voelt hij precies aan wat deze groep nodig heeft om te presteren."

 

"Hij begrijpt de psychologie van de jonge profvoetballer veel beter. Iedereen komt graag naar de nationale ploeg. Dat is geen toneeltje."

 

Martinez durft ook keuzes te maken. Hij heeft Radja Nainggolan thuisgelaten voor het WK. Was het tegen Japan misgelopen, dan was de naam van Nainggolan nog vaak teruggekomen, maar nu hoor je daar natuurlijk niets meer over." 

 

"En Martinez laat de Belgen voetballen op een aantrekkelijke aanvallende manier."

Martinez managet deze groep op een zeer goede manier. Dat is volgens mij zijn grootste kwaliteit. Anders dan Marc Wilmots voelt hij precies aan wat deze groep nodig heeft om te presteren.

Het enige waarmee Roberto Martinez soms wel wenkbrauwen doet fronsen, is zijn overdreven positivisme en het verbloemen van de feiten. In een recent verleden nog over de coronagevallen bij de nationale ploeg. 

 

"Zijn communicatie en wantrouwen naar de pers, daar stoor ik me wel aan", zegt Vandenbempt. "Af en toe liegt hij zelfs, als hij vindt dat dat nodig is. Nu is dat geen probleem, omdat de grote menigte naar de prestaties kijkt en die zijn uitstekend. Eens het minder zou gaan, dan komt zoiets als een boemerang terug in je gezicht."

 

Die grote menigte vergeeft Martinez zijn communicatie, maar vergeet af en toe ook dat het huidige succes meerdere vaders heeft. "Het stoort me als de voorgangers van Martinez worden weggezet - ik zag het nog in een gratuit zinnetje in een krant maandag - als een bende onbekwame imbecielen, bij wijze van spreken."

 

"Ik kan je zeggen dat  de ommekeer is ingezet onder Dick Advocaat. Hij was de eerste die op een persconferentie zei: "Gouden Generatie? Nog niets hebben ze bewezen." Hij was de eerste die Kompany op zijn plaats zette bijvoorbeeld en hem naar huis stuurde (in 2009, omdat Kompany 2 keer te laat kwam)."

Wat deed Martinez om de match tegen Japan te doen kantelen? Fellaini brengen. Wat deed Wilmots tegen Wales? Fellaini brengen.

"Daarna kwam Georges Leekens. Ik ben de laatste om die te verdedigen, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat er opnieuw leven in de ploeg kwam en het publiek opnieuw kwam kijken."


"Toen is Wilmots gekomen en die heeft België gekwalificeerd en naar de kwartfinales van een WK gebracht. Wat mij betreft was het peoplemanagement van Wilmots verkeerd en is Martinez een betere bondscoach, maar het hangt vaak ook af van een paar details."


"Martinez wordt gepercipieerd als een meester-tacticus en Wilmots als een tactisch onbenul. Dat is de karikatuur. Als ik kijk naar de match tegen Japan, die bepalend was voor het succes van de Belgen in Rusland, dan zie ik dat Martinez Fellaini heeft ingebracht om de match te doen kantelen." 


"Wat heeft Wilmots gedaan tegen Wales op Euro 2016? Hij heeft ook Fellaini ingebracht. En als je de matchen opnieuw bekijkt, dan zie je dat de Belgen tegen Wales 2 of 3 keer op een paar centimeter van de gelijkmaker komen. Als ze gelijkmaken, gaan ze erover. Zoals ze dat hebben gedaan tegen Japan."


"Het klein beetje geluk dat Wilmots niet heeft gehad, heeft Martinez wel gehad met "het vallende blad" van Vertonghen tegen Japan (de 1-2, red). De nuance moet wel blijven."

Download de podcast van De Tribune