Matz Sels: "Jonathan David? Ligue 1 is beter dan vechten tegen de degradatie in Engeland"

  In de schaduw van de halve finales van Lyon en PSG in de Champions League eerder deze week begint vanavond bijna geruisloos de Ligue 1 in Frankrijk. Doelman Matz Sels is uitgegroeid tot een vaste waarde bij Straatsburg, maar door een zware blessure mist hij de competitiestart.

  "Momenteel echt niet bezig met het EK"

  Een afgescheurde achillespees was het harde verdict 5 weken geleden voor Matz Sels na een training. Hij is ondertussen geopereerd en mikt op een terugkeer na Nieuwjaar. Het is de eerste zware blessure in zijn carrière en dat in de laatste rechte lijn naar het EK.

   

  "Dit is natuurlijk niet leuk. Ik was aan een degelijk of zelfs goed seizoen bezig en ga er alles aan doen om zo snel mogelijk opnieuw fit te zijn. Ik kreeg van bondscoach Roberto Martinez een berichtje na mijn blessure. Dat apprecieerde ik natuurlijk, maar ik ga eerlijk zeggen dat ik momenteel echt niet bezig ben met het EK."

   

  "Ik wil eerst opnieuw op mijn oude niveau geraken en dan zien we wel voor het EK. Hetzelfde voor een stapje hogerop. Ik herhaal, ik speelde een goed seizoen, dus ergens hoop je daar wel op, maar toen kwam die blessure. Ik wil nu niet bezig zijn met dingen die ik niet in de hand heb."

   

  De ambitie van Straatsburg situeert zich in de middenmoot van de Ligue 1. Net als vorig jaar toen de club 11e werd.

   

  "Vergeet wel niet dat we Europees hadden gespeeld als de competitie twee weken eerder was gestopt. Zo dicht ligt het allemaal bij elkaar in Frankrijk. Hopelijk kunnen we voor een uitschieter in de beker zorgen, zoals in mijn eerste seizoen hier."

  "David komt in een ploeg waar hij veel doelpunten kan maken"

  Naast Matz Sels beginnen ook Thomas Foket, Jason Denayer, Anthony Limbombe, Renaud Emond, Wout Faes, Thibaut De Smet en ook nog altijd Nacer Chadli aan het seizoen in Frankrijk. Net als Jonathan David (ex-Gent).

   

  Sels speelde zelf in België, Engeland (Newcastle) en Frankrijk. Maakte het Canadese toptalent een goede keuze? "Ik volg de Belgische competitie nog, dus ik ken zijn kwaliteiten. Volgens mij is Rijsel een goede tussenstap voor David omdat Rijsel meedoet voor de top vier."

   

  "Daardoor komt hij in een ploeg die veel doelpunten kan maken. Dat is beter dan in Engeland tegen de degradatie te vechten. Kijk naar het parcours van Victor Osimhen, die 18 goals maakte en meteen vertrok. David zal bijleren door tegen sterkere verdedigers te spelen."

  "Elk jaar heb je andere verhoudingen"

  Vooruitblikken op de titelkandidaten in Frankrijk is al jaren vrijwel een maat voor niets. Opnieuw zal enkel een mirakel PSG van de titel houden. Zeker omdat Mbappé en Neymar niet lijken te vertrekken.

   

  De eerste match van de huidige kampioen is wel meteen uitgesteld tot september omdat PSG de finale van de Champions League speelt. "Voor de rest is de Ligue 1 altijd moeilijk in te schatten", zegt Matz Sels. "Elk jaar heb je andere verhoudingen."

   

  "Kijk naar Marseille of Lyon. Marseille was vorig seizoen goed, het jaar daarvoor niet. Lyon speelde de halve finale van de Champions League, maar liet het in de competitie een tijd afweten en eindigde pas zevende. Het speelt dit seizoen niet in Europa."

   

  "Door het budget van PSG is er geen twee- of driestrijd voor de titel.  Daaronder heb je altijd de topclubs Marseille, Lyon, Rijsel, Monaco en Saint-Etienne en Bordeaux  als subtoppers."