Standard-coach heeft humor: "Het zou mooi zijn als we Griezmann konden overnemen"

  Philippe Montanier mocht niet in de dug-out plaatsnemen, omdat hij per ongeluk als speler en niet als coach is ingeschreven.

  Standard heeft gisteren als eerste profclub in maanden opnieuw gevoetbald: het won de eerste oefenmatch na de lockdownperiode met 5-0 van tweede amateurklasser Borgworm. Wat vond de nieuwe coach Philippe Montanier ervan? "Het was interessant."

  Op de vraag of Montanier goeie of minder goeie dingen had gezien, koos de Fransman voor het negatieve: "Natuurlijk waren er minder goeie dingen. Dit is nog maar het begin, het was nog maar de eerste match. We moeten vloeiender spelen en minder de bal dragen. Ik moet ook de jongeren, die ik minder goed ken, nog wat leren kennen. Het was sowieso interessant."

   

  Montanier is tevreden over zijn groep. "De spelers gedragen zich goed. Er zijn geen verrassingen opgedoken sinds we herbegonnen zijn. Maar nog eens: zowel collectief als individueel hebben we nog tijd nodig om de zaken te perfectioneren."

   

  De ex-coach van Real Sociedad houdt van humor: dat toonde hij toen hem de vraag gesteld werd of hij met deze groep aan de competitie kon beginnen of hij nog een versterking wou. "Het zou mooi zijn als we Antoine Griezmann, die momenteel wat minder goed speelt, konden overnemen." Montanier werkte bij Sociedad samen met de Franse topspits van Barcelona.

   

  "Als dat niet lukt, is er toch een goeie basis. We zien wel hoe het evolueert, maar voor mij is het in eerste instantie belangrijk om met de kern te werken, die er is. Die staat open voor wat ik zeg en heeft zin om vooruitgang te maken. Dat is interessant."

   

  "Je ziet dat ze gewoon zijn om samen te trainen en om bepaalde trainingsmethodes te volgen - die van Michel (Preud'homme, zijn voorganger). Het doel is om iedereen beter te maken tegen de start van het kampioenschap. Maar dat ligt nog ver weg."  

  "De schaduw van Preud'homme hangt hier niet, al bel ik hem regelmatig"

  De competitie begint pas op 7 augustus. Standard is al een 2-tal weken aan het trainen. De voorbereiding duurt dus extra lang. "Dat is een goeie zaak na de COVID-periode", vindt Montanier. "We hebben de eerste weken technisch en tactisch gewerkt en gaan daarna meer in detail." 

   

  De schaduw van Michel Preud'homme hangt niet boven de trainingen? "Helemaal niet. Ik bel hem regelmatig om van gedachten te wisselen. Hij kent de groep goed. Dat is een goeie samenwerking."

   

  Vreest hij nog dat er jongens zullen vertrekken? "Dat is niet alleen op Standard zo. Bij alle clubs zijn de trainers bezorgd, vooral in de laatste dagen van de mercato. Dat maakt deel uit van het moderne voetbal. Je moet dat aanvaarden. Als iedereen blijft, zal ik gelukkig zijn. Het ideale zou zijn dat de mercato stopt met de eerste speeldag, maar dat is niet zo."

   

  Zullen de jongeren die mogen meetrainen met de profs, hun kansen krijgen? "De beste spelers spelen. Het is aan hen om bij te leren en vooral om competitief te zijn. Ik heb al spelers van 15, 16 opgesteld en spelers van 36. De kwaliteit is belangrijker dan de leeftijd."

  "De club werkt aan een stage"

  Standard zoekt nog een stageplaats voor deze voorbereiding. "Om de routine eens te doorbreken is van omgeving veranderen goed. De club werkt eraan, maar het is niet simpel om beschikbare terreinen te vinden, die ook nog eens klaar zijn. Je moet ook een hotel vinden dat op korte tijd 40 à 50 man kan ontvangen."

  Lees ook:

  Bekijk het verslag van de oefenmatch in het Journaal: