Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
36
5
4
1
0
14
4
2
KV Mechelen
30
5
2
2
1
9
10
3
STVV
27
5
2
2
1
8
8
4
OH Leuven
23
5
2
1
2
6
5
5
Standard
21
5
0
1
4
7
11
6
Westerlo
17
5
0
3
2
6
12
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
6
2
2
0
0
8
2
2
KV Mechelen
3
2
1
1
0
5
5
3
STVV
4
3
1
1
1
5
5
4
OH Leuven
6
3
2
1
0
5
4
5
Standard
2
2
0
0
2
0
0
6
Westerlo
2
3
0
1
2
4
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
6
3
2
1
0
6
2
2
KV Mechelen
4
3
1
1
1
4
5
3
STVV
3
2
1
1
0
3
3
4
OH Leuven
2
2
0
0
2
1
1
5
Standard
2
3
0
1
2
7
11
6
Westerlo
0
2
0
2
0
2
5

Wijnants: "Mirakelman Brys had nauwelijks nog contact met Japanse bazen sinds zomer"

 di 26 november 2019 09:48
" "
Marc Brys haalde 18 punten met "de zwakste groep in de voorbije 10 jaar", bijna een mirakel.

Twee weken na Racing Genk heeft ook die andere Limburgse club zijn trainer op de keien gezet: Marc Brys is niet langer de sportieve baas in Sint-Truiden. "Uiteraard was ik niet verrast", zegt voetbaljournalist en Limburg-watcher Stef Wijnants op Radio 2 Limburg. 

Uiteraard was ik niet verrast door het ontslag. Ik had er enkele weken geleden nog over gepraat. Maar misschien nog wel dat het gisteren zo snel is gegaan. Maar goed: zondag zijn de boeken eigenlijk toegegaan, toen Brys na de nederlaag tegen Charleroi zei: "Ik heb de situatie waarin we zitten, niet zelf gecreëerd." Je hebt ook de fans, die zijn beginnen te roepen: "Brys buiten!" Het gesprek van Brys met Genk werd openbaar gemaakt.

 

En wat misschien niemand weet is dat de technisch directeur van Sint-Truiden, Andre Pinto, al weken niet meer met Brys heeft gesproken. Wie kent die man overigens? Ik heb bijvoorbeeld nog nooit met die man gesproken en ik kom toch heel vaak op Sint-Truiden. Hij stuurde na verloop van tijd Brys enkel wat sms'jes en heeft ook aangedrongen om bepaalde spelers in de ploeg te zetten. Als je dat soort dingen hoort, dan weet je dat je niet verder kan.

 

Maar goed, de Japanse top was weken geleden al van plan om Brys buiten te zetten. Dat hebben we al vaak gezegd. Maar ja, toen haalde Brys toch wel per ongeluk zeker 7 op 9 en toen konden ze hem niet buitengooien. Nu waren de redenen die ik net opsomde de stok om te slaan en is het maar zo logisch als wat dat hij buitenligt.

De TD van Sint-Truiden sprak al weken niet meer met Brys

Stef Wijnants

"Nauwelijks contact meer met Japanse bazen sinds de zomer"

Of het bestuur in een spagaat staat tussen de sportieve prestaties en de roep uit Japan? Er is geen bestuur in Sint-Truiden. Er zijn alleen bazen en dat zijn Japanners, met alle respect voor voorzitter David Meekers, een Truienaar die daar wat tussenin zit en met de buitenwereld en de Pro League wat contact probeert te blijven houden.

 

Maar de beslissingen worden in het Japans genomen. Daar begrijpt niemand iets van. Misschien moet iedereen in Sint-Truiden dringend echt heel goed Japans leren om met hen te praten. Maar goed, zij zijn de baas.

 

Kijk, er is de voorbije tijd nauwelijks overleg met die bazen geweest. Er was bijna geen contact meer sinds de zomer. Laat mij eens een logische werksituatie uitleggen. Je stelt als baas een belangrijke werknemer aan. Dat is Brys toch. Die geeft erg goed leiding, die levert fantastisch werk, daar is iedereen het over eens. En vervolgens verdwijnen er een aantal sterke elementen uit die groep. Die moeten vervangen worden. Is het dan te veel gevraagd om goed overleg te plegen met die man die zo goed werk heeft geleverd? Neen toch, zou ik denken. Dat is er allemaal niet gebeurd.

 

Ik heb in het begin van het seizoen al gezegd dat de Japanners onprofessioneel werkten. Ik mag 1 voorbeeld geven: STVV heeft een verdediger (Tomiyasu) voor 9 miljoen euro verkocht. Dat is fantastisch voor een middenmoter die Sint-Truiden is. Maar ze hebben geen enkele verdediger gekocht. Ze hebben alleen buitenspelers en jongens voor op de positie 6 gekocht. Dan kan je toch de vraag stellen hoe professioneel je bezig bent.

 

Ze wilden ook dat Brys met 4 verdedigers ging spelen, maar hij heeft er geen. Ik wens de opvolger van Brys zaterdag in Genk veel succes, want er zijn geen verdedigers. Het loopt langs alle kanten fout.         

De beslissingen worden in het Japans genomen. Daar begrijpt niemand iets van. Misschien moet iedereen in Sint-Truiden dringend echt heel goed Japans leren om met hen te praten.

Stef Wijnants

"Brys haalde 18 punten met zwakste groep in 10 jaar, bijna een mirakel"

Brys leverde nochtans positief werk in Sint-Truiden. Hij maakte de spelersgroep hecht, hij maakte spelers beter, hij haalde resultaten, hij liet iedereen in de pas lopen, hij speelde ook heel herkenbaar positief voetbal. En vooral haalde hij met de huidige groep - die ik een van de zwakste van de voorbije 10 jaar vind - al 18 punten. Dat is bijna een mirakel.

 

Ik was erg sceptisch toen Brys werd aangesteld, omdat STVV al Japanse eigenaars had en toen kwam er ook nog eens een volledige Antwerpse staf. Er was totaal geen lokale verbondenheid meer, maar Brys heeft dat overstegen omdat hij een vakman is. En daarom vond ik het zo belangrijk dat hij bleef in een club die echt op een schimmige manier geleid wordt. Hij liet zich niet leiden door die jongens.

 

Heeft hij dan geen fouten gemaakt? Ik vind weinig of geen. Die gesprekken met Genk had hij misschien kunnen ontkennen, dan zouden de fans niet zo kritisch geweest zijn zondag. Maar goed, zijn hoofd lag al weken op het hakblok. Dus waarom ontkennen terwijl iedereen dat al wist. Je kan je de vraag stellen: mag het nog een beetje eerlijk zijn in het voetbal? Dan blijkbaar helemaal niet.

 

Ik vind het zeker geen goeie beslissing om hem op dit moment te ontslaan. Maar het kon niet meer verder, omdat je aan Brys zag dat hij die werksituatie eigenlijk beu was.   

Er was totaal geen lokale verbondenheid meer, maar Brys heeft dat overstegen omdat hij een vakman is.

Stef Wijnants

"Het zou me niet verwonderen dat de nieuwe coach een Japanner of Aziaat wordt"

Wat de toekomst brengt? Vraag me dat niet. Ik weet niet wat ze gaan doen. Ik zie alleen maar steeds meer Japanse invloeden: een kinesist erbij, de analyse,... Het zou me niet verwonderen dat er een Japanner of een Aziaat zou komen. Als dat een goeie is, geen enkel probleem. En zij zijn de baas, dus dat mag wel.

 

Maar ze hebben een dag of 10 geleden een persconferentie gegeven, waarop ze vooral zeiden dat het commerciële oogpunt belangrijker was dan het sportieve. Dat ze verlies maken en dat ze "later" de winst in de gemeenschap zullen steken. Wie gelooft dat?

 

Kijk: de gezangen op Stayen klinken holler en holler. Waarom? Omdat het publiek afwezig blijft. Niet eens zoveel jaar geleden zat het vernieuwde stadion nog vol. Ik moet streng zijn en zeggen dat ze er toch wel een boeltje van maken.

 

Ik wens de volgende trainer veel succes toe met dit niveau van de spelersgroep. De spelers deden echt hun uiterste best, net omdat het zo'n hechte groep was haalden ze 18 punten. Maar het zou wel eens helemaal los kunnen gaan. Ik ben daar een beetje bang voor. Al spreekt de nieuwe trainer misschien wel goed Japans en kan die invullen wat de Japanners vragen. Dat kan misschien wel helpen.           

Stef Wijnants