Ga naar de inhoud

Gilbert: "Ik dacht: na al dat werk van Tim kan ik nu niet verliezen"

 do 5 september 2019 17:32
Gilbert reed iedereen op het laatste klimmetje uit het wiel.

Op zijn 37e heeft Philippe Gilbert een 10e ritzege in een grote ronde geboekt. Na 3 rozen in de Giro en eentje in de Tour volgde in Bilbao zijn 6e overwinning in de Vuelta. "Dat is toch een speciaal cijfer", glimlachte Gilbert. 

In de etappe van "slechts" 171 kilometer werd de kopgroep pas op ruim 60 kilometer van de finish geboren. "Het was geen simpele etappe. Het moeilijkste was om in de goeie vlucht te geraken."

 

"Ik heb vaak geprobeerd om mee te springen. Toen we toch vertrokken waren, zag ik dat er veel goeie klimmers in de kopgroep zaten."

 

"Ik had niet zoveel vertrouwen in mijn kansen en ik probeerde verstandig te koersen. Ik kreeg veel hulp van ploegmaat Tim Declercq. Hij heeft een groot aandeel in deze zege. Hij bracht mij met zijn werk in de perfecte positie. Toen dacht ik: "Na al dat werk van Tim kan ik niet verliezen" Dat maakte mij sterker in mijn hoofd."

"Koersen in het Baskenland is als koersen in Vlaanderen"

Gilbert zette zijn aantal zeges in grote rondes op 10. "Dat is toch speciaal. Het is een mooi getal", zei Gilbert, die nog vol lof was over de Baskische wielerfans.

 

"Ik heb hier al vaak gekoerst, maar ik had hier nog nooit gewonnen. De fans gaven me veel kracht. Dit is als koersen in Vlaanderen. Hier houden ze van deze sport."

 

Over een kleine maand kan hij de kroon op het werk zetten op het WK. "Ik reken op de supercompensatie na een grote ronde. Deze Vuelta is een stuk zwaarder dan de Tour - de makkelijkste rit heeft hier nog 2.800 hoogtemeters - maar met het oog op het WK is het goed dat we hier constant bergop rijden."

Gilbert voor de microfoon van Sporza

Het flashinterview met Gilbert