Ga naar de inhoud

Worstelgrootheid Taymazov verliest tweede olympisch goud voor dopinggebruik

 di 23 juli 2019 20:39

Artur Taymazov, de meest gevierde Oezbeekse olympiër ooit, verliest opnieuw een olympische gouden medaille wegens dopinggebruik tijdens de Spelen van Londen in 2012. Taymazov verloor eerder al zijn olympisch goud uit 2008 en nu wordt hem ook een tweede olympisch goud afgenomen.

Uit nieuwe testen van stalen uit 2012 bleken er anabole steroïden in het bloed te zitten van de Oezbeekse worstelaar. Het ontdekte dopingproduct werd vorige eeuw heel vaak aangetroffen bij atleten uit de Duitse Democratische Republiek (DDR).

 

In april 2017 had een hertest bij Taymazov al de aanwezigheid van andere anabole steroïden aan het licht gebracht tijdens de Spelen van Peking. Ook toen nam het IOC zijn gouden worstelmedaille af.

 

Gelukkig voor Taymazov werd hij ook in 2004 in Athene olympisch kampioen. Zo heeft de Oezbeekse recidivist toch nog één gouden medaille over. Ook zijn zilveren medaille in het worstelen van de Spelen in Sydney (2000) mag hij houden. De bloedstalen van 2000 en 2004 kunnen niet meer onderzocht worden, aangezien de termijnen daarvoor verstreken zijn. 

 

Sinds 2004 houdt het IOC bloedstalen bij om ze regelmatig te laten hertesten. De samples die bijgehouden werden van de Spelen in Londen zullen in 2020 hun houdbaarheidsdatum overschrijden. Via deze methode zijn al zestig dopinggevallen op de Spelen in Londen ontdekt en werden 24 medailles afgenomen.