De Col du Granon maakt na 36 jaar zijn comeback in de Tour de France. Een loodzware slotklim in rit 11 waarop de renners geen moment krijgen om op adem te komen. "De Col du Granon zou ons wel eens duidelijk kunnen maken wie de Tour zal winnen", is de mening van Laurent Jalabert op France TV.
Col du Granon
- Alpencol in de buurt van Serre Chevalier
- 11,3 kilometer lang
- 9,2 procent gemiddelde stijging
- top op 2.413 meter hoogte
Stijgingspercentages zakken niet, wind krijgt vrij spel
Alpe d'Huez en La Planche des Belles Filles klinken als muziek in de oren. Maar van alle aankomsten bergop zou de Col du Granon wel eens zijn grootste stempel op het Tour-klassement kunnen drukken.
De Alpen-col krijgt het etiket van "vergeten reus", omdat het al van 1986 geleden is dat de Tour er zijn tenten opsloeg.
De Col du Granon is een regelmatige klim en gunt de renners geen enkel moment om even uit te blazen. De klauterpartij stijgt voortdurend met percentages tussen de 8 en 11 procent.
Een Mont Ventoux-gevoel zal de renners overvallen op 4 à 5 kilometer van de top, want daar verdwijnt de vegetatie. Door het open karakter krijgt de wind in de slotkilometers bovendien vrij spel.
"Ik verwacht daar een heel belangrijke strijd voor de gele trui", vertelde Laurent Jalabert op France TV. "De Col du Granon zou ons wel eens duidelijk kunnen maken wie de Tour zal winnen."
VIDEO: De Col du Granon van de voet tot de top
Retro 1986: Hinault speelde op Col du Granon laatste gele trui kwijt
In de Tour van 1986 speelde Bernard Hinault op de Col du Granon de laatste gele trui uit zijn carrière kwijt aan Greg Lemond. De Spanjaard Eduardo Chozas triomfeerde na een lange aanval.
De meeste renners kwamen toen afgepeigerd over de streep. Na de aankomst viel de Fransman Joël Pelier zelfs in lichte coma. Na toediening van zuurstof en een hartmassage kwam Pelier bij bewustzijn.