België is een land van toppaarden én topruiters. Met de 17-jarige Seppe Wouters staat er al een nieuw talent te trappelen. Eerder dit jaar versloeg hij zelfs de voormalige nummer 1 van de wereld.
Dit artikel is een samenwerking tussen de Hogeschool PXL en Sporza, geschreven door student Senne Vandenberghe. Het thema dit jaar was: aanstormende toptalenten.
Alles voor de paarden
Voor Seppe Wouters begon alles in de manege van zijn ouders. Toch was hij in het begin bang van paarden. “Maar als je elke dag tussen hen loopt, verdwijnt die angst vanzelf”, vertelt hij.
Zijn vader, Christophe Wouters, stopte in 2015 met rijden om zich volledig op de begeleiding van zijn zoon te richten.
Zijn eerste grote succes kwam er op het Belgische kampioenschap bij de pony’s. Wouters was toen 10 jaar en is zo nog steeds de jongste ponyruiter ooit die zich tot Belgisch kampioen kroonde. “Dat was een mooie bevestiging, maar ik wou nog meer.”
Na het tweede middelbaar ben ik gestopt met school. Ik werk nu voltijds tussen de paarden.
Wouters junior stopte op zijn 14e al met school om zich volledig op de paardensport te focussen. "Mijn ouders vonden dat een moeilijke beslissing, maar ik heb zelf geen seconde getwijfeld."
Op aanraden van zijn vader trok hij naar de stal van topruiter Harrie Smolders, niet alleen om te rijden, maar ook om te werken. “Papa vond het belangrijk dat ik eerst leerde om de handen uit de mouwen te steken.”
Sinds kort rijdt Wouters paarden voor eigenaar Alexander Oncea. “Als wij een goed paard hebben moeten we dat verkopen om financieel stabiel te blijven. Maar Alexander vroeg al lang of ik paarden wilde rijden voor hem.”
Een nog jonge samenwerking die al voor heel wat succes zorgde:
- 1e in de Sires of the World
- 1e in de Landenprijs van Opglabbeek
- 2e in de Grote Prijs in Gorla Minore
- 4e op de 1,45m van Valencia
- 4e op het BK voor 8-jarige paarden
Wouters klopte 2 maanden geleden de voormalige nummer 1 van de wereld Christian Ahlmann tijdens de Sires of the world. “Dat hebben we wel gevierd maar uiteindelijk gaat het werk gewoon voort. Twee weken later besefte ik alsnog hoe speciaal dat eigenlijk was.”
Dromen en werkpunten
Op de vraag naar zijn ultieme droom in de paardensport hoeft Wouters niet lang na te denken. "De Wereldbeker van Mechelen winnen of een gouden medaille op de Olympische Spelen."
Tot die tijd blijft de 17-jarige jumpingbelofte hard werken. "Ik kijk veel video’s van trainers op YouTube en analyseer alles. Hard werken, goed luisteren en nadenken over wat je trainers zeggen: dat is de sleutel tot succes.”
Die mentale sterkte is naar eigen zeggen zijn grootste troef. "Ik kan goed met stress omgaan en ben streng voor mezelf. Ik zoek altijd naar de beste oplossing."
Toch is er ook nog ruimte voor verbetering. "Mijn geduld met jonge paarden is nog een werkpunt. Ik wil vandaag al zien wat morgen pas kan."
Geldt dat ook voor zijn eigen carrière? De toekomst van Seppe Wouters oogt alvast rooskleurig.