Spring naar de inhoud

"Vooral mentaal niet te onderschatten": Peter Vandenbempt ziet "kwalijke evolutie" in Belgische voetbal

"Vooral mentaal niet te onderschatten": Peter Vandenbempt ziet "kwalijke evolutie" in Belgische voetbal
 di 7 januari 2025 19:13

Één wedstrijd om de drie dagen. Vanavond beginnen verschillende Belgische ploegen aan hun "mission impossible". Hoewel vele spelers en andere stakeholders al veelvuldig aan de alarmbel trokken, dreigt de bomvolle voetbalkalender (opnieuw) uit zijn voegen te barsten in België. "Het is een kwalijke evolutie", overschouwt Peter Vandenbempt de situatie. 

Na amper 11 dagen "winterstop" staat het bekervoetbal alweer op het programma in België.

 

Spelers en staf kregen noodgedwongen slechts enkele dagen rust en staan nu opnieuw voor een bomvol schema de komende weken.

 

Kijk maar naar Club Brugge, Union of Anderlecht: drie ploegen die nog op meerdere fronten actief zijn en mogelijk 14 wedstrijden in 44 dagen moeten afwerken.

 

Een neveneffect van verschillende competities die allemaal blijven uitbreiden: de Belgische competitie speelt al langer door tijdens de kerstperiode en rekt het seizoen via play-offs tot 40 speeldagen, de Europese competities zijn dit jaar opnieuw uitgebreid en ook de nationale ploegen hebben met de Nations League een extra inspanning te leveren.

 

"Als je dat allemaal optelt, moet je wel elk vrij gaatje in de kalender opvullen. Dit is een slechte en kwalijke evolutie", ziet ook onze commentator Peter Vandenbempt.

Enerzijds is er de belasting van de spelers, niet alleen fysiek maar ook vooral mentaal.

Peter Vandenbempt

Een evolutie die op twee fronten voelbaar is.

 

"Enerzijds is er de belasting van de spelers, niet alleen fysiek maar ook vooral mentaal mag dat niet onderschat worden", vervolgt Vandenbempt.

 

"Er wordt vaak gezegd dat ze genoeg verdienen en dus maar moeten werken voor hun geld, maar het blijven mensen die af en toe ook moeten kunnen deconnecteren. Vooral bij spelers van topclubs is dat nauwelijks nog mogelijk. Die mentale verzadiging kan ook tot blessures leiden."

 

Daarnaast ziet Vandenbempt een ander risico van de overvolle kalender.

 

"Op een gegeven moment zal er ook bij het publiek oververzadiging optreden, denk ik. Mensen moeten weer honger krijgen naar voetbal, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat dat na 11 dagen al het geval is."

Belgisch beslissingsrecht

In theorie is de oplossing simpel: organiseer minder wedstrijden. Maar door de internationale machtsstrijd in de voetbalwereld lijkt deze trend moeilijk om te keren.

 

"Je moet weten: internationaal is er vaak een opbod tussen FIFA en UEFA, die hun plek op de kalender willen opeisen en elkaar zo dwarsbomen. Zo wordt er deze zomer ook nog eens dat dolle WK voor Clubs georganiseerd. Voor internationale topspelers, zoals veel van onze Rode Duivels, is dat opnieuw een extra belasting."

 

Hoewel deze trend internationaal moeilijk te keren is, zijn er nationaal wel mogelijkheden. Dit onderwerp ligt daarom opnieuw op tafel. Vanaf morgen zitten de Belgische clubs samen om te onderhandelen over een nieuw competitieformat.

 

"Voor een aantal clubs is het klaar en duidelijk: er moeten minder wedstrijden komen. Volgens velen is deze situatie onhoudbaar geworden. Nu ook het nieuwe televisiecontract is onderhandeld, is dit weer hét moment voor de clubs om hun wil door te drukken."

De topclubs zullen hun hakken in het zand zetten.

Peter Vandenbempt

Toch schuilt er een scheefheid in dit debat.

 

"De topclubs hebben bij de verdeling van het televisiegeld meer in de pap te brokken en zullen hun hakken dan ook in het zand zetten wanneer het gaat over de kalender", stelt Vandenbempt.

 

"Anderzijds hebben kleinere clubs geen baat bij minder wedstrijden, omdat ze geen Europees spelen en in de beker vaak niet ver geraken. Hoe meer (thuis)wedstrijden, hoe meer inkomsten zij genereren."

 

Dat staat in schril contrast met de grotere clubs, die vooral focussen op het internationale niveau en daar willen excelleren. "Beide zeggen dat het beter is voor het Belgische voetbal, maar hun visies op wat dat precies betekent, lopen dus sterk uiteen."

 

Uitkijken of België een belangrijk signaal kan sturen.

Gerelateerd: