De minieme dopingschorsing voor tennisster Iga Swiatek doet wenkbrauwen fronsen bij sportliefhebbers, niet in de antidopingwereld. "Ze heeft wetenschappelijk kunnen aantonen dat ze positief testte door een vervuild middel", legt NADO-directeur Marc Van der Beken. "Daar zijn Toon Aerts en Shari Bossuyt niet in geslaagd."
Tennisster Iga Swiatek heeft dit najaar een verplichte break moeten nemen. Ze werd een maand geschorst na een positieve test op de verboden stof trimetazidine.
De stof zat in een vervuild slaapmiddel blijkt nu. "Dat heeft ze 3 weken na haar schorsing wetenschappelijk kunnen aantonen", weet Marc Van der Beken, directeur van NADO Vlaanderen, dat instaat voor het antidopingbeleid in Vlaanderen.
"Daarop hebben de autoriteiten haar voorgesteld om het bij een maand schorsing te houden, wat ze ook aanvaard heeft."
Swiatek gebruikte het slaapmiddel op aanraden van haar dokter. Om beter te kunnen slapen en jetlags te counteren tijdens het reizen van toernooi naar toernooi.
Swiatek beschikte over een extra en gesloten verpakking van het slaapmiddel. Verschillende laboratoria hebben kunnen vaststellen dat het om een vervuild medicijn ging.
"Het slaapmiddel van Iga Swiatek is geproduceerd door een geloofwaardige fabrikant van geneesmiddelen, een Poolse fabrikant met een goede naam", weet Marc Van der Beken.
"Zij beschikte over een extra en gesloten verpakking met hetzelfde batchnummer dat geanalyseerd is door verschillende laboratoria. Zij hebben kunnen vaststellen dat het om een vervuild medicijn ging."
"Een bijzondere situatie", geeft Van der Beken toe. "Swiatek heeft positief geplast, maar omdat ze de vervuiling heeft kunnen aantonen, heeft ze een zeer sterk en juridisch argument om haar onschuld te bewijzen."
"Al blijft het uitzonderlijk", merkt hij op. "Medicijnen worden uitvoerig getest en zijn aan veel meer regels onderworpen dan bijvoorbeeld voedingssupplementen."
"Shari Bossuyt en Toon Aerts konden niks bewijzen"
Dat tennisspelers minder zwaar gestraft worden dan wielrenners gelooft Marc Van der Beken niet.
"Neen", is de NADO-directeur duidelijk. "Shari Bossuyt en Toon Aerts zijn er op geen enkel moment in geslaagd om een wetenschappelijke verklaring te geven hoe de verboden stoffen in hun lichaam geraakt zijn."
"Ze zijn op alle mogelijke manieren op zoek gegaan, maar ze vonden uiteindelijk geen enkele wetenschappelijke verklaring. Dus konden ze niet anders dan hen twee jaar uit competitie te halen."
"Jannik Sinner kon dat dan weer wel", zegt Van der Beken, die benieuwd is naar de reactie van het Wereldantidopingagentschap Wada op de minieme schorsing van Swiatek.
"Trimetazidine is de stof waar ook de Chinese zwemmers op betrapt zijn, maar waar geen gevolg aan gegeven is. Het idee leeft bij de antidopingbeweging dat het Wada het bij de Chinese zwemmers onder de mat geveegd heeft."
"Dat zou een groter schandaal zijn dan het geval Swiatek."