De crisis lijkt van kwaad naar erger te gaan bij Deinze. Een overname moest de club uit de Challenger Pro League nieuw leven inblazen, maar voorlopig blijft de tweedeklasser in ademnood. De situatie is zo schrijnend dat spelers hun ervaringen delen én ongenoegen uiten in een open brief. "Geen loon of communicatie getuigt van groot gebrek aan respect", klinkt het.
Wat wittebroodsweken hadden moeten zijn na het vinden van een nieuwe investeerder en overnemer, lijkt steeds meer op een valse start voor de tweedeklasser.
Dinsdag miste “het nieuwe Deinze” zijn Deadline Day al. De club verscheen toen voor de licentiecommissie, maar kon niet aantonen dat het de openstaande schulden en de achterstallige spelerslonen had betaald.
Het gevolg: een puntenaftrek van drie punten bovenop het bestaande transferverbod.
In een fors statement ging Deinze in beroep. De deadline was “simpelweg niet haalbaar” door de spoedprocedure van de overname, klonk het. Maar vrijdag (lees: gisteren) zou alles in orde moeten zijn, werd als wederwoord gegeven.
En dus namen de spelers het heft in handen om het boekje van Deinze open te doen over de afgelopen maanden.
Klare taal in statement
"Wij, de spelers en staf van KMSK Deinze, willen de fans en de bredere voetbalgemeenschap graag informeren over de situatie die we al 2,5 maanden meemaken", is de eerste zin in de open brief.
De spelers beschrijven dat de problemen deze zomer al begonnen. "De ACA Group loog openlijk tegen ons door te beweren dat de geruchten rond de financiële toestand slechts bedoeld waren de club te beschadigen."
Ondanks de spanning die begon op te borrelen, bleef iedereen trouw op post in de dagelijkse werking. "Op dat moment waren veel mensen binnen de club, waaronder fysiotherapeuten en fitnesscoaches, al een tijdje niet betaald."
Enkele weken later hielden zij het toch voor bekeken, waardoor de spelers op eigen houtje hun sessies moesten invullen. Maar dat is niet de enige manier waarop ze getroffen werden. Wat volgde: geen lunch, geen GPS om trainingsgegevens op te volgen en geen wagen en tankpassen meer.
"Dit betekende dat we moesten betalen om voor de club te spelen. Sommigen van ons moesten zelfs met de trein of bus naar de club komen. Bovendien moesten we de appartementen die de club voor de spelers ter beschikking stelde uit eigen zak betalen."
Gisteren plaatste de club een bericht over de wedstrijd van volgende week, maar zolang de spelers niet betaald zijn, spelen we niet meer.
Op 11 oktober werd een nieuwe investeerder voorgesteld. De hemel leek eindelijk op te klaren voor spelers en staf. Al bleek dat snel een utopie te zijn.
"Twee vertegenwoordigers van de nieuwe groep kwamen naar de kleedkamer om zichzelf voor te stellen. Ze verzekerden ons dat we betaald zouden worden. Eerst eind oktober, dan de eerste dagen van november, daarna op de dag van de licentiecommissie en ten slotte op 15 november."
Tot vandaag zagen de spelers nog geen euro van de nieuwe eigenaar. Het gevoel dat ze betaald zullen worden, krimpt met de minuut. "Bovendien werden twee spelers die elke dag betaalden om naar de training te komen van de selectielijst verwijderd."
"Deze week hebben we een akkoord bereikt met de club, waarin is vastgelegd dat we niet meer komen als de betalingen niet voor 15 november zijn voldaan", gaan de misnoegde spelers voort.
"Allereerst hebben we gisteren ons loon niet ontvangen en was er die dag ook geen duidelijke communicatie vanuit de club, wat getuigt van een groot gebrek aan respect. Ons geduld is op en we vinden het belangrijk om de voetbalwereld te laten weten wat er echt gebeurt."
Dus is de boodschap duidelijk: "Gisteren plaatste de club op sociale media een bericht over de wedstrijd van volgende week, maar zolang de spelers niet betaald zijn, spelen we niet meer."
"De afgelopen 2,5 maanden bleven we doorgaan, bleven we stil over de situatie en werkten hard en lieten goede resultaten zien op het veld. Maar op een gegeven moment is het genoeg, ook voor ons."