Steeds vaker veinzen doelmannen een blessure zodat de coach tijd krijgt om zijn ploeg tactisch wat uit te leggen. In Extra Time foeterde Peter Vandenbempt op die kwalijke trend. "Een paar keer geel geven en dan stopt dat", was zijn oplossing terwijl Frank Boeckx het reglement aanhaalde.
Bij een 0-1-stand voor Anderlecht tegen Cercle Brugge moet Christiaan Ravych nog voor de rust naar de kant met een blessure. Zijn vervanger was nog niet helemaal klaar, dus vond doelman Maxime Delanghe er niets beter op dan zelf neer te gaan zitten en om verzorging te vragen.
"Dat zien we de laatste tijd steeds vaker", merkte Filip Joos op in Extra Time. "Een coach die eigenlijk tactisch wil bijspijkeren. Ravych gaat eruit, Utkus komt erop maar die is nog niet helemaal klaar. En dan: oei, pijn gedaan."
"Hij kijkt eerst en er wordt geroepen", zag Frank Boeckx, vooraleer hij de hand in eigen boezem stak. "Maar ik moet zeggen dat ik daar mee schuldig aan ben. De reglementen zijn duidelijk: een keeper moet er nooit af. En als je even een oponthoud wil creëren, dan kan je dat best met de doelman doen of er moet iemand met een hoofdblessure zijn. Dan moet je ook direct stoppen."
"Gewoon geel geven", hekelt Peter Vandenbempt de 'tactiek'. "Een paar keer na elkaar en dan stopt dat. Ik krijg het er heen en weer van. Ik kan er niet aan doen. Ik was nog zo naïef dat ik zei van: "Oei, hij gaat zitten", tot Franky Van der Elst zei dat er iemand ging invallen."
Natuurlijk zijn er altijd mensen die de regels in hun voordeel gaan gebruiken.
"Dus ik ben nog zo dwaas om te denken dat hij geblesseerd is, omdat ze net een andere blessure hadden. Geel en gedaan, zeker met dat lachje nog, je lacht gewoon iedereen uit."
"Dan wordt het duidelijk. Ik heb dat bij hoofdwondes ook", zegt Joos. "Als je kop tegen kop kletst, oké. Maar een bal die tegen het hoofd komt. Er komen hier bij de jeugd in Haasrode (waar de aflevering werd opgenomen) ook ballen tegen het hoofd. Vroeger waren dat bij ons Rucanors, dan zaten er pinnetjes in je hoofd."
"En nog langer geleden veters", voegt Vandenbempt al lachend toe.
"Maar de regels zijn gemaakt om je te beschermen", neemt Boeckx het slotwoord. "Natuurlijk zijn er altijd mensen die proberen slimmer te zijn en de regels gaan gebruiken in je voordeel. Als je na een kopduel in de 90e minuut naar je hoofd grijpt, is de scheidsrechter verplicht om het spel stil te leggen. En als je dat een beetje slim aanpakt, dan ga je tijd winnen en de 3 punten al dan niet over de streep trekken."