Het blijft rommelen in de Vlaamse atletieksport. Binnenkort wordt in Belek een olympische stage georganiseerd, maar enkele kleppers sturen hun kat. Die afzeggingen kunnen niet losgekoppeld worden van de onrust die er heerst onder de atleten en hun entourage, maar BOIC-topman Cédric Van Branteghem nuanceert.
Zoals elk jaar organiseert het BOIC een olympische stage. Het Belgisch Olympisch Comité ontvangt de Belgische sporters van 13 tot 20 november in Turkije, maar na de heisa van de voorbije dagen dreigt een boycot vanuit de Vlaamse atletiek.
Onder meer Alexander Doom, Rani Rosius en Jonathan Sacoor zakken niet af naar Turkije. Hun afwezigheid is natuurlijk gelinkt aan de onvrede die onlangs aan het licht is gekomen. Zo botsen de plannen om de trainingsaanpak te centraliseren op veel protest.
"Ik wil benadrukken dat enkele atleten al lange tijd geleden hadden aangegeven dat ze niet zouden meegaan naar Belek door persoonlijke redenen", verduidelijkt Cédric Van Branteghem van het BOIC.
"Dat wordt nu uit de context getrokken en er wordt gesproken over een boycot, maar het was bij sommigen al geweten. Nu ligt het gewoon onder een vergrootglas, terwijl we zoals gewoonlijk net na de Spelen een kleinere stage hebben."
Ik wil benadrukken dat enkele atleten al lange tijd geleden hadden aangegeven dat ze niet zouden meegaan naar Belek door persoonlijke redenen.
Maar de CEO van het BOIC kan de (verbale) oorlog natuurlijk niet ontkennen of negeren. "Uiteraard voelen we dat. We vinden dat jammer en dat is niet goed voor een sereen trainingsklimaat."
"Als de atleten zich onrustig voelen, bekijken we dat nauwkeurig. Nu is het aan Atletiek Vlaanderen om te overleggen en om de plannen beter uit te leggen. Dat zal ook gebeuren, die vergaderingen zijn ingepland."
"Wij willen bemiddelen en de stage zal een belangrijk moment zijn om dat op te volgen met bepaalde aanwezige coaches en atleten."
Niet overrulen
Al tekent dus lang niet iedereen present in Belek. Heeft het BOIC daar iets in te zeggen?
"De federatie stelt een groep van atleten en coaches voor aan ons op basis van top 8-potentieel voor LA 2028. Wij organiseren de stage, maar overrulen die lijst niet."
"We willen vooral niemand dwingen om aanwezig te zijn. Het is jammer dat bepaalde atleten er niet zijn, maar het gaat ook nog om andere sporters die wel aanwezig zijn."
Van Branteghem begrijpt "bepaalde delen" van de onvrede, maar benadrukt nog eens dat "goed overleg" nu cruciaal is.
"Atleten staan niet volledig weigerachtig tegenover veranderingen, maar je kan niet van de ene op de andere dag het systeem volledig omgooien. Daarom moet men beter communiceren."